Langtidshævede burgerboller

Skønne hjemmelavede burgerboller bagt på durummel og speltmel og drysset med sesamfrø.

Foto: Søren Kvist

16 store eller 24 mindre boller

Ingredienser

6 dl koldt vand
150 g rørsukker
10 g gær
400 g speltmel
800 g fintmalet durummel
1 spsk. salt
75 g smør
3 store æg
50 g smeltet smør til pensling
Sesamfrø til at drysse med
 

PRØV OGSÅ: Lone Landmands scones med jalapenos og cheddar
 

Fremgangsmåde

Bland vand og rørsukker og rør gæren ud i blandingen. Tilsæt de to slags mel, salt, smør i tern samt æg og ælt dejen grundigt sammen. Det er en lidt klistret dej, derfor går det nemmest i en røremaskine. Tilsæt ikke mere mel, så bliver bollerne tørre.
Sæt dejen til hævning på et køligt sted i 10-12 timer. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del den i 16 eller 24 stykker, alt efter hvor store boller du ønsker. Rul hver dejklump til en kugle og pres den flad, så den bliver ca. 1½-2 cm høj. 
Læg dejskiverne på velsmurte bageplader. Dæk med fugtige viskestykker og lad bollerne efterhæve i 1 time på et lunt sted.
Tænd ovnen på 225° (ikke varmluft).
Pensl bollerne med smeltet smør og drys dem med sesamfrø.
Bag hver plade i 14-16 min. afhængigt af din ovn. Læg burgerbollerne til afkøling på en rist, så snart de er kommet ud af ovnen.

TIP Skal det gå lidt hurtigere, kan du øge gærmængden til 25 gram og lade dejen hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted.

TIP Bollerne kan fryses, men lad i så fald være med at drysse med sesamfrø. De falder af under nedfrysningen.