Varme hveder

Store bededag skal vi have varme hveder. Her kommer en dejlig opskrift på hvedeknopper bagt med kærnemælk og krydret med kardemomme.

Hjemmelavede varme hveder
Foto: Martin Tanggaard

16 hvedeknopper

Ingredienser til hveder 

2½ dl vand
2½ dl kærnemælk
40 g gær
2 æg
2 tsk. kardemomme
15 g salt
50 g sukker
100 g blødt smør
1 kg hvedemel
 

Er du ikke til hveder? Vi har også en masse andre gode opskrifter på hjemmebagte boller lige her
 

Fremgangsmåde

Hæld vand og mælk sammen og rør gæren ud heri.

Tilsæt de øvrige ingredienser, men hold halvdelen af melet tilbage.

Ælt det hele godt sammen og tilsæt derpå det resterende mel lidt ad gangen, til du har en glat og smidig, men ikke klistrende dej.

Ælt dejen godt igennem – det er vigtigt at bruge lidt tid på æltningen.

Lad dejen hvile i 3 kvarter og del den derpå i 16 stykker.

Tril disse til boller og sæt dem på en bradepande. Lad dem efterhæve i 3 kvarter.

Stryg evt. hvedeknopperne med lidt mælk og bag dem ved 220°, til de er fint lysebrune (10-15 min.).

Lad hvedeknopperne afkøle, flæk dem og rist dem.

Spis dem med koldt smør og evt. marmelade.