Tirsdag d. 19. november 2013 - af Lone Landmand / Foto: Søren Kvist
Hjemmebagt rugbrød
Lone Landmands saftige, hjemmebagte rugbrød er ganske nemt at bage. Det er nemlig bagt med gær, hvorved du undgår den besværlige surdej. Rugbrødets karakteristiske syrlighed fremkommer ved brug af kærnemælk og balsamicoeddike.

Lone Landmands hjemmebagte rugbrød

Lone Landmand deler hver
uge ud af sine lækre opskrifter
fra Lones Landkøkken i
Ude og Hjemme.
[email protected]
Hver uge får du lækre opskrifter fra Lone Landmand i Ude og Hjemme.
Ingredienser
1 stk.
1 flaske hvidtøl
2 dl kærnemælk
20 g økologisk gær
1 spsk. honning
½ spsk. fint salt
½ spsk. balsamicoeddike
200 g rugmel
300 g hvedemel
200 g knækkede rugkerner
100 g græskarkerner
150 g solsikkekerner
PRØV OGSÅ: Lone Landmands tærte med rødbede og spinat
Fremgangsmåde
Hæld hvidtøl og kærnemælk i en skål og rør gær og honning ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen i ca. 15 min. - en køkkenmaskine er god til formålet, men du skal bruge padlen til kagedeje og ikke krogen til brøddeje, fordi rugbrødsdej er meget blød og klistret.
Smør en 3-liters brødform grundigt, hæld dejen i formen og glat overfladen ud. Sæt husholdningsfilm over formen og lad dejen hæve i 2-4 timer afhængigt af temperaturen i rummet. Vent med at bage dit rugbrød, til du kan se, at dejen har bevæget sig et par centimeter opad i formen.
Sæt formen ind på en rist i midten af en kold ovn. Tænd ovnen med det samme og sæt temperaturen på 200° (ikke varmluft). Tag formen ud efter ca. 1 time og 15 min. (bagetiden afhænger lidt af din ovn), og vip brødet ud på en rist til afkøling.
Vent med at skære skiver af det lækre rugbrød, til det er kølet ned, så det bare er lunt.