brød
Koldhævet franskbrød
7. november Af Line Holt Nielsen. Foto: Maria Fabricius Tegner.
Friskbagt franskbrød med en let og luftig krumme er en sand fornøjelse! Opskriften er dejlig ligetil.

1 personer
Koldhævet franskbrød:
15 g gær
5 dl koldt vand
2 tsk. salt
½ tsk. sukker
3 spsk. olivenolie
3 dl durummel
1 dl boghvedemel
7 dl hvedemel
3 spsk. birkes eller andre korn, frø eller kerner
Fremgangsmåde:
- Opløs gær i det kolde vand.
- Tilsæt salt, sukker og olie.
- Bland durummel, boghvedemel og ca. 4 dl hvedemel i, og ælt dejen godt. Ælt resten af hvedemelet i lidt efter lidt, til dejen er jævn og sammenhængende, men stadig klistret i konsistensen.
- Læg et stykke bagepapir i en rugbrødsform (eller brug en form af silikone, så behøver du ikke papiret), og hæld dejen i.
- Dæk formen med husholdningsfilm, og lad brødet hæve et køligt sted natten over.
- Stil formen med brødet på køkkenbordet i 45 minutter, inden du vil bage det, og varm ovnen op til 200°.
- Pensl brødet med vand, og drys birkes, korn eller kerner over.
- Bag brødet i ovnen i 35 minutter.
- Tag det ud af formen, skru temperaturen ned til 180°, og bag brødet færdigt i 5-10 minutter, til det lyder hult, når du banker i bunden af det.
- Afkøl brødet på en bagerist i mindst 30 minutter, før du skærer i det.

Læs også