Hanekylling braiseret i porter

Nyd kyllingen med en omgang hjemmelavet agurkesalat og gode, kogte kartofler til

Foto: Søren Kvist

(4 personer)

Det skal du bruge:
1 bornholmerhane
3 tsk. salt
1 tsk. friskkværnet peber
25 g smør og 2 spsk. olie til stegning
4 gulerødder
4 løg
1 Carlsberg porterøl
1 dl vand
25 g smør til jævning af saucen

Tilbehør
Kogte kartofler
Agurkesalat


Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180° og sæt en stor stegegryde på blusset. Gnid hanen ud- og indvendig med salt og peber. Hæld smør og olie i gryden, når den er godt varm, og brun hanen grundigt heri på alle leder og kanter i et kvarters tid. Skær gulerødderne i skiver, hak løgene groft og hæld grøntsagerne i gryden. Hæld porteren i, vend hanen med brystsiden opad og sæt gryden i ovnen. Herefter skal hanen ligge og mørne i to timer. Overøs kødet med den søde portersky fra gryden cirka hvert kvarter. Efterhånden som saucen koges ind, og skyen stille og roligt bliver til sirup, antager hanen en flot farve og smag. Spæd til med vand mod slutningen af stegetiden, når siruppen bliver for tyk. Tag hanen op af gryden efter to timer og hæld skyen gennem en sigte over i en lille gryde. Løg og gulerødder ligger tilbage i sigten og smager himmelsk. Brug dem til anretningen, hvis du har lyst. Giv skyen et kort opkog og pisk koldt smør i over svag varme. Saucen må ikke komme i kog igen, for så risikerer du, at den skiller.
Nyd kyllingen med en omgang hjemmelavet agurkesalat og gode, kogte kartofler til.

Prøv også: Kyllingeburger med ærtepuré


TIP:

  • Kan du ikke skaffe en hanekylling, kan en almindelig kylling bruges, men den skal nok have en halv time mindre, så den ikke bliver tør.
  • Retten kan varieres med forskelllige krydderurter, men der er så spændende en smag i porteren, at du får opskriften her i en helt simpel udgave.

Når man braiserer i øl, skal man huske, at det bliver kogt helt ind til sirup, og det er ikke alle øltyper, der egner sig til den behandling. I reglen er sødt, mørkt øl det bedst egnede, og så må det kun have lidt bitterhed, da det ellers kan give en besk smag, når det koges ind.