Fredag d. 14. december 2012 - af Pia Friis Andreassen
Madplan med risotto og brændende kærlighed
Har du brug for lidt inspiration til hverdagsmaden? Så kan du hver uge lade dig inspirere af eller følge madplanen

Hver uge laver Pia en madplan med fem retter god mad og madpakkeforslag til en familie på to voksne og to børn.
Følg blot indkøbsseddel og opskrifter i madplanen, så slipper du for bekymringerne om, hvad der skal spises af god og sund mad i løbet af ugen.
Husk at koordinere med dit basislager, så du ikke kommer til at mangle noget i din madplan.
Du kan se retterne i galleriet.
Indkøbsliste til madplanen:
Frost/køl:
10 æg
200 g friskost Classic (naturel)
3 x 125 g Tulip bacon i skiver
1 kg kyllingeoverlår (frost)
1 pk skinkepålæg (70 g)
1 pk. hamburgerryg (70 g)
Ca. 500 g Skipper Skræk ost
1 kg hakket svin/kalv, 8-12 %
1½ kg blåmuslinger
Kolonial:
2 x 300 g italienske risottoris Deluxe m. tørrede grøntsager
1 pose multikerneboller
2 fuldkornsrugbrød
350 g nøddeblanding
3 pk. torskerogn
2 ds. flåede hakkede tomater
Grønt:
2 kg æbler
1 bdt. porrer
3 potter persille
2 x 2 kg bagekartofler
1 kg rødbeder
2 kg gulerødder
Det havde Pia selv til madplanen:
Olie, hønsebouillon, fiskebouillon, sennep, majsstivelse, soyasauce, tørrede chiliflager, timian, paprika, salt, peber, tomatketchup, mælk, smør, havregryn, løg, hvidløg, honning, eddike, græskarkerner, syltede agurker, pastaskruer, hvidvin.
SE FLERE: Vi har samlet alle vores madplaner her...
Ugens madpakker fra maplanen:
Mandag: Rugbrød, æg, ost. Æble.
Tirsdag: 1-2 rugbrødsklapsammen med ost/skinke/sennep. Nøddeblanding.
Onsdag: Rugbrød, torskerogn, hamburgerryg. Æble.
Torsdag: Rugbrød, hamburgerryg, ost. Nøddeblanding. 1-2 gulerødder.
Fredag: 1-2 rugbrødsklapsammen, frikadeller (rest fra torsdag), hårdkogt æg, ost i bjælker. 1-2 gulerødder.
Madplan med risotto og brændende kærlighed


Mandag:
Risotto med grøntsager og bacon
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Lækker og nem risotto til 4
4 personer
Det skal du bruge:
600 g risottoris med tørrede grøntsager
2 porrer
4 spsk. olie
Ca. 1,6 dl kogende hønsebouillon
200 g friskost naturel
150 g bacon i skiver
1 potte hakket persille
Tilbehør:
Multikerneboller
Prøv også: Varmrøget laks og stegte rodfrugter
Sådan gør du:
Risotto:
Rist bacon sprød på en tør pande og læg på fedtsugende papir. Rens porrer og skær i strimler. Sauter porrer i olien i 2 minutter. Tilsæt ris og sauter yderligere i 1 minut. Øg varmen en smule. Hæld nu bouillon på, efterhånden som den opsuges af risene. Det tager 18-20 minutter, og der skal røres hele tiden. Rør ost i. Portionsanret på tallerkener. Bræk bacon i mindre stykker og fordel over risene sammen med persille.
Tilberedningstid:
Ca. 40 min., heraf arbejdstid ca. 40 min.
Prøv også: Klassisk grønsagssuppe


Tirsdag:
Alt i en gryde
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
God gryderet med kylling og kartofler
4 personer
Det skal du bruge:
1 kg kyllingeoverlår (optøede natten over i køleskabet)
2 spsk. olie
5 dl hønsebouillon
1 spsk. majsstivelse
1 tsk. tørrede chiliflager
3 spsk. tomatketchup
4 spsk. sojasauce
1 kg kartofler
1 porre
Salt og peber (evt. rose peber)
Prøv også: Kyllingespid og peanutsauce
Sådan gør du:
Dup kyllingelår tørre. Brunes på begge sider i olien i en bredbundet stegegryde. Rør bouillon, majsstivelse, chili, ketchup og soja sammen. Hæld blandingen i gryden til kyllingelårene og bring i kog. Lad det småkoge under låg i 15 minutter. Skræl kartofler, skær i kvarte og læg dem i gryden. Lad det småkoge i yderligere ca. 20 minutter under låg, eller til alt er mørt. Rør et par gange undervejs. Smag til med salt og peber.
Rens porre, snit den meget fint og strø over retten inden servering.
Tilberedningstid ekskl. optøningstid:
Ca. 40 min., heraf arbejdstid ca. 25 min.
Prøv også: Kylling i karry


Torsdag:
Frikadeller og råkost salat
Af Pia Friis Andreassen/Foto; Martin Tanggaard
4 personer
Det skal du bruge:
1 kg g hakket svin/kalv, 8-12 %
2 tsk. salt
2 æg
4 spsk. havregryn
1 lille finhakket løg
2 fed finhakket hvidløg
2 tsk. paprika
2 tsk. peber
Råkost:
3/4 kg gulerødder
½ kg rødbeder
3 spsk. olie
2 spsk. honning
Eddike (gerne æble-)
Salt
1 dl ristede græskarkerner
Tilbehør:
Rugbrød og evt. surt f.eks. agurker
Prøv også: Brændende kærlighed
Sådan gør du:
Frikadeller:
Rør kødet med salt og derefter med de øvrige ingredienser. Lad farsen hvile ½ time i køleskabet. Form farsen til frikadeller med spiseske. Steges i olien over middel varme cirka 5 minutter på hver side. Tag frikadeller fra til madpakker fredag.
Råkost:
Skræl gulerødder og rødbeder. Skær grøntsagerne i grove stykker. Kør gulerødder tilsat halvdelen af olien og honningen til grofthakket i foodprocessor i 10-15 sekunder. Kør derefter rødbeder tilsat resten af olie og honning på samme måde. Et rivejern kan også bruges. Blandes sammen i en skål. Smag til med eddike og salt. Vend græskarkerner i lige inden servering.
Tilberedningstid:
Ca. 45 min, heraf arbejdstid ca. 25 min.
Prøv også: Farsbrød, grøn puré og skysauce


Onsdag:
Brændende kærlighed
Af Pia Friis Andreassen/Foto: Martin Tanggaard
Nem og billig mad
4 personer
Det skal du bruge:
Kartoffelmos:
2½-3 kg bagekartofler
Ca. 2 dl varm mælk
Ca. 3 spsk. smør
Salt og peber
Tilbehør:
½ kg rødbeder
2 spsk. olie
1½ tsk. timian
250 g bacon i tern
4 store løg
2 spsk. olie
Salt og peber
1 potte persille
Prøv også: Alt i en gryde
Sådan gør du:
Kartoffelmos:
Skræl kartofler og skær i grove tern. Koges møre i en stor gryde med rigeligt vand. Hæld vandet fra. Mos kartoflerne samtidig med at mælken tilsættes. Smag til med smør, salt og peber
Tilbehør:
Opvarm ovnen til 2000. Skræl rødbederne og skær i små tern. Vend dem med olie og timian på en plade med bagepapir. Steges i den varme ovn, til de er møre, men stadig har bid.
Pil løgene og skær i tern. Steg bacon gylden og let sprødt på en sauterpande. Kasser stegefedtet, men gem 2 spiseskefulde. Tilsæt olien og steg løgene med, til de er bløde og gyldne. Krydr med salt og peber.
Vend de stegte rødbeder og persille heri.
Tilberedningstid:
Ca. 45 min., heraf arbejdstid ca. 30 min.
Prøv også: Linsesuppe med marinerede rejer


Fredag:
Muslinger med tomatsovs og pasta
Af Pia Friis Andreassen/Martin Tanggaard
Lækker ret med blåmuslinger
4 personer
Det skal du bruge:
1½ kg blåmuslinger
2-4 fed hvidløg i skiver
2 ds. flåede, hakkede tomater
1½ dl hvidvin
2 dl fiskebouillon
2 tsk. timian
1 potte hakket persille
Tilbehør:
300 g pastaskruer (gerne fuldkorn)
Tilbehør:
Kog pasta efter anvisning på emballagen.
Prøv også: Muslingesuppe
Sådan gør du:
Muslinger:
Skyl muslingerne under den kolde hane. Fjern ”skægget” og kasser dem, der ikke lukker helt. Kom hvidløg, tomater, vin, bouillon og timian i en stor gryde og varm op. Lad det herefter simre i 5-7 minutter uden låg. Kom muslingerne i sovsen. Øg varmen og lad det småkoge under låg ca. 5 min., eller til muslingerne har åbnet sig. Kasser dem, der eventuelt er lukkede. Dræn pasta. Vend pasta med muslinger og sovs. Strø persille over.
Tilberedningstid:
Ca. 35 min, heraf arbejdstid ca. 30 min.
Prøv også: Varmrøget laks og stegte rodfrugter