Bente forladt på sin bryllupsdag: Jeg løb mig glad

Bente blev forladt af sin mand på deres bryllupsdag. I sorg tilbragte hun tre år på sofaen med at trøstespise og se tv. Men da vægten nåede 100 kilo, gjorde hun noget, hun ellers hadede. Hun snørede et par løbesko.

Bente gik og gjorde sig klar til en dejlig tur i sommerhuset sammen med sin mand. De havde to års bryllupsdag, og det skulle fejres med afslapning og nærvær.

Men med ét blev gulvtæppet revet væk under hende: ”Jeg flytter hjem til min bror,” lød beskeden, og væk var manden, som hun troede, hun skulle tilbringe resten af sit liv med.

– Jeg var i chok. Jeg havde slet ikke set det komme, fortæller 54-årige Bente Poulsen fra Helsingør.

Hun ville ikke bare opgive sin familie. Hendes mand havde kæmpet med stress, og hun var indstillet på at være der for ham, så de kunne fortsætte deres liv sammen. Hun forsøgte at holde de negative tanker og følelser på afstand ved at passe sit arbejde.

– Jeg fik nye arbejdsopgaver på det tidspunkt, og det hjalp mig.

Bentes håb blev dog slukket, da hun erfarede, at hendes mand igennem længere tid havde haft en affære med en af deres fælles veninder.

– Det gjorde ondt at få at vide.

Erkendelsen slog hende ud, og hun havde ikke overskud til ret meget andet end at ligge på sofaen. En aften hankede hun alligevel op i sig selv og besøgte en veninde.

For selv om hun havde prøvet en psykolog, var vennerne bedre at ventilere hos. Også denne aften var det godt at få snakket, og Bente var egentlig i rimelig godt humør, da hun kørte hjem. Men med et brag blev hun slået omkuld for anden gang på kort tid.

– Jeg kørte over for grønt i et kryds, og pludselig kom en lastbil ud af mørket og kørte ind foran mig.

Bente ramte ind i siden af lastbilen og snurrede rundt. Forslået og chokeret kom hun ud af bilen og fik hjælp af nogle unge mennesker, der var på vej i byen.

– De ringede efter en ambulance og politiet. Det var godt, for jeg var i chok og kunne kun tænke på, at jeg skulle have min taske i min bil, der stod og røg.

Bente fik bøjet et par ribben og slog nakken. Umiddelbart syntes hun, at hun var sluppet billigt.

– Politiet sagde, at hvis jeg var kørt ud bare to sekunder tidligere, var lastbilen kørt frontalt ind i mig, og så havde jeg ikke været i live i dag. Så jeg følte mig heldig med mine småskader, siger hun.

Dulmede sorgen

Men kombinationen småskader og et liv på sofaen var ikke godt for Bente, og smerterne blev værre som tiden gik.

– Jeg fik mere og mere ondt i nakken, men jeg var stadig ramt og havde intet overskud.

Hun gik på arbejde hver dag, men efter fyraften lukkede hun sig inde og brugte dage og aftener på sofaen, hvor hun dulmede sorgen over sit forliste ægteskab ved at trøstespise. Sådan gik der næsten tre år.

Med tiden begyndte hun at føle lede ved sin voksende krop. Hun kunne ikke gå ret langt uden at miste pusten. Når hun blev inviteret til fest, blev hun hjemme, fordi hun ikke kunne passe sit tøj.

– Jeg var led og ked af mig selv og kunne ikke holde ud at se mig i spejlet. Jeg tænkte, at jeg aldrig, ville kunne få en ny kæreste, sådan som jeg så ud.

 

 

Hun har aldrig kunnet fordrage at løbe, og tanken om at følge et træningsprogram lå hende fjernt. Men en dag vågnede hun med følelsen af, at nu kunne det være nok, og hun var klar over, at hun havde brug for hjælp.

– Jeg fik fat i en privat træner og bandt mig med det samme til et helt års træning med hende. Jeg ville ikke risikere at give op efter et par måneder, og hvis jeg betalte for et år, ville jeg være nødt til at holde ved, forklarer hun.

Hos træneren blev hun målt og vejet og måtte se i øjnene, at hun havde ramt 100 kilo, og værre endnu, at hendes krops alder var 63 år, og hun var i fare for at udvikle livsstilssygdomme som diabetes og blodpropper, hvis hun fortsatte sit liv med maden på sofaen.

– Det var en øjenåbner for mig.

Mod på livet

Det er nu otte år siden, Bentes mand pludselig forlod hende. Han kom aldrig tilbage, men hun ser stadig sine bonusbørn.

– Jeg har heldigvis stadig et godt forhold til hans børn, og jeg er lige blevet bonusmormor til en skøn lille pige, de bor lige om hjørnet fra mig. Så jeg har stadig en familie, siger Bente, der i dag har fået sit livsmod tilbage.

Træningen har hun tænkt sig at holde fast i. Ved sidste måling var hendes krops alder kommet ned på 46 år, og hun havde tabt 29 kilo. Hun vil altid skulle træne for at holde smerterne fra ulykken på afstand. Men det gør ikke noget, for hun har opdaget, at hun godt kan lide at være i bevægelse.

– Jeg er blevet vild med at træne i naturen. Det gør noget godt for mig at følge med i naturens skiften, og så er jeg blevet vild med at løbe. Det havde jeg aldrig troet skulle ske, siger Bente.

Hun er igen blevet den sprudlende, energiske og glade kvinde, hun engang var, og hun har fået masser af mod på livet.

– Jeg er kommet videre. Jeg har fundet en ny kæreste. Han er en sød, dejlig og god mand og 10 år yngre end mig, det er da meget godt scoret, siger hun med et grin