Skæbner

Jasmin var afhængig af ulovlige slankepiller: Ingen kan lide mig som tyk

13. juni 2021 Af Signe Fage Jensen. Foto: Martin Høien/ Aller Foto & Video og privat.
Jasmin har altid haft lavt selvværd. Hun tænkte, at hun kun kunne elskes som tynd, og blev afhængig af ulovlige slankepiller. Men misbruget gav bivirkninger, som blev utålelige, da hun blev mor.

Hun tager en pille op, putter den ind i munden og skyller ned med en Redbull. Det var en rutine, og hun vidste, hvad der kom efterfølgende. Hjertebanken, rystelser, søvnforstyrrelser og uro i hele kroppen. Hun var mest af alt som en zombie, der gik rundt i en konstant tåge. Men bivirkningerne var ingenting i forhold til den følelse, hun havde, når hun ikke var på pillerne.

– Jeg vidste med sikkerhed, at jeg ville tabe mig, og det var noget af det eneste, jeg havde kontrol over i mit liv. Jeg vidste, jeg ville blive tynd, når jeg tog de piller, og så kunne alt andet være lige meget, fortæller 22-årige Jasmin Ghantous fra Næstved.

Jasmin havde taget de ulovlige slankepiller, siden hun var 13 år. Hun gjorde det, hver gang hun følte, hun var blevet for tyk. Så tog hun en pillekur, der kunne vare mellem en og tre måneder. Hun sultede sig selv, mens hun tog pillerne, så hun tabte sig en masse. Nogle gange helt op til 40 kilo på tre måneder. Det var det eneste, Jasmin gik op i. Hun skulle være tynd, så folk kunne lide hende.

Tog stoffer

Jasmins liv har altid været kaotisk, og hun var ikke ret gammel, før hendes liv begyndte at gå skævt. Hun beskriver sig selv som et forstyrret barn, der allerede fra en tidlig alder oplevede svigt. Hun har været anbragt på forskellige bosteder og har følt sig svigtet af de personer, der skulle give hende omsorg, men også mobningen, der fandt sted i skoletiden, var med til at præge hende som barn.

Hun forklarer, at hun som barn var lidt større end de andre børn. Det var ikke noget, der var bekymrende eller forkert, alligevel var der børn fra klassen, der kunne finde på at sige ”fede ko” og andre grove ord til Jasmin. De ord satte spor, og i en tidlig alder fik hun et forkert billede af, hvordan hun i virkeligheden så ud.

– Jeg troede ikke, jeg var noget værd. Jeg troede på det, de andre børn sagde til mig. Jeg troede, jeg var både grim og dum. Det var jo det, de fortalte mig. Det bevirkede, at jeg allerede som barn følte, at jeg ikke var god nok og ikke noget værd. Jeg følte mig fuldstændig forkert i min krop.

Det var ikke, fordi Jasmin viste, hun var ked af det, udadtil. Det blev erstattet med en vrede, der gjorde, at Jasmin udviklede et voldsomt temperament. Hun kunne finde på at hidse sig op over de mindste ting, hun stak flere gange af hjemmefra og havde generelt svært ved at finde sin plads i verden.

For at få ro for de onde tanker og frustrationer begyndte Jasmin som 13-årig at tage stoffer. Det var en flugt fra virkeligheden, og når hun tog kokain eller mdma, kom livet på afstand.

Ville være tynd

Der var dog en tanke, der blev ved med at jage Jasmin, uanset hvor mange stoffer hun tog. Hun var for tyk, og hvis nogen skulle kunne lide hende, var hun nødt til at tabe sig. Ingen ville kunne lide hende, hvis hun blev ved med at være tyk.

– Når jeg ser tilbage på det nu, kan jeg jo godt se, det var vanvittigt. Sådan er der jo ikke noget barn, der skal have det. Men det var det eneste, jeg kunne tænke på. Jeg skulle være tynd, så var det ligegyldigt, hvilken pris jeg skulle betale for det, fortæller Jasmin.

Jasmin hev fat i en bekendt, hun vidste tog nogle ulovlige slankepiller fra USA. Jasmin ville have fat i dem. Og det gik nemt med at skaffe dem, så hun kunne begynde på sultekurene, hvor det eneste, hun indtog, var piller og energidrikke. Det, at de var ulovlige i Danmark, var ikke noget, der bekymrede Jasmin.

– På det her tidspunkt tog mit stofmisbrug også fart, så jeg var ærligt talt lidt ligeglad med, hvad jeg puttede i min krop.

Besat af vægten

De ubehagelige bivirkninger var ingen pris, i forhold til at hun fik, hvad hun ønskede sig – en tynd krop.

I mange år var vægten omdrejningspunktet for Jasmin. Hun blev fuldstændig besat af sin egen vægt, der svingede mere end en yoyo, fordi hun skiftede mellem at overspise og at sulte sig med pillerne. Hver gang hun følte sig for tyk, tog hun en kur, der varede mellem en og tre måneder, så hun kunne genvinde noget af den selvtillid, der faldt, når kiloene steg. På et tidspunkt var hun nede og veje 48 kilo, fordelt på hendes 177 centimeter.

– Der var mange ting i mit liv, jeg ikke havde kontrol over, men jeg vidste, at jeg selv kunne styre det, når jeg tog de piller. Så var jeg sikker på, jeg ville tabe mig.

Hendes stofmisbrug har medført, at der er halvandet år af hendes liv, hun slet ikke kan huske. Men 18. december 2015 var et vendepunkt for Jasmin. Den aften tog hun en beslutning om, at det skulle være slut med stofferne. Hun tog en kold tyrker og var konstant hjemme ved sin mor i tre uger for at komme ud af det dårlige miljø, hun indtil da havde været i.

– Her følte jeg, at mit liv begyndte igen. Men selv om jeg var fri for stofferne, blev de destruktive tanker om min krop ved med at være der. Jeg følte mig altid for stor.

Nu var slankepillerne hendes eneste misbrug, og det fortsatte, indtil Jasmin som 16-årig blev gravid. Hendes daværende kæreste mente ikke, det var en god idé at tage de piller, når hun var gravid, og heller ikke efterfølgende, så i tre år var Jasmin ikke på en eneste slankepille-kur, selv om de dårlige tanker ikke slap hende.

– Jeg havde hele tiden lyst til at tage en kur mere, men fordi jeg vidste, min daværende kæreste ikke kunne lide det, lod jeg være.

Rystede ekstremt

Så da forholdet gik i stykker, tog det ikke lang tid for Jasmin at finde en, der kunne skaffe hende de ulovlige slankepiller, og hurtigt faldt hun tilbage i den gamle uvane.

Der var dog perioder, hvor hun holdt sig fra pillerne, som for eksempel da hun blev gravid med sit andet barn. På det tidspunkt tog hun ingen piller, men efter hun havde født og ammet, begyndte hun igen. Hun kendte bivirkningerne, men der føltes bivirkningerne værre, fordi hun nu var blevet stoffri.

– Jeg kunne slet ikke sove om natten, der var ekstremt megen uro i min krop, og værst af alt begyndte jeg at ryste ekstremt af de her piller lige pludselig, fortæller hun.

Rystelserne blev så slemme, at Jasmin på et tidspunkt ikke kunne made sin lille søn. Hendes hænder rystede så meget, at den mad, der var på skeerne, faldt af, inden det nåede til sønnens mund.

– Der gik det op for mig, at det ikke kun gik ud over mig selv. Det gik også ud over mine sønner, siger Jasmin og fortsætter.

– Det omsorgssvigt, jeg selv oplevede fra voksne, da jeg var barn, var jeg ved at give videre til mine sønner. Alt sammen, fordi jeg ville være tynd.

Advarer andre

Det var her, det gik op for Jasmin, at hun var nødt til at stoppe med slankepillerne, og i næsten et helt år har Jasmin ikke rørt dem.

– Jeg skal passe på med at sige, at det er slut, men jeg håber virkelig, at det er. Det er jo svært med noget, man er afhængig af, men jeg vil gøre alt for ikke at falde i igen.

Noget af det, Jasmin gør for at holde sit løfte til sig selv, er at advare andre unge om konsekvenserne ved at tage slankepillerne. Hun føler, at det giver hende et større ansvar for ikke at falde i igen.

Hun kæmper stadig med et dårligt selvbillede, og spørger man Jasmin, om hun den dag i dag føler sig tyk, er hendes svar ja, selv om det er langt fra sandheden, som billederne på disse sider dokumenterer.

– Mit selvbillede tror jeg, jeg skal arbejde på længe, inden det bliver anderledes. Indtil da prøver jeg at leve med det. For jeg kan godt se, at jo mere jeg tabte mig med pillerne, desto tykkere syntes jeg, at jeg var. Så det er en ond spiral, jeg prøver at komme ud af.

Det vigtigste for Jasmin er nu, at hun ikke giver det dårlige selvbillede videre til sine børn. Hun fokuserer på at være anerkendende og positiv, noget, hun selv har følt, at hun manglede som barn.

– Der er et stykke vej tilbage. Jeg ville jo ikke kunne lære mine børn kinesisk, før jeg selv kunne kinesisk, og det samme gælder, når vi snakker om selvværdet. Men jeg lærer noget nyt hver dag, som jeg giver videre til mine sønner, så de ikke kommer til at opleve det samme som mig.

Sponsoreret indhold