Jasons sorg: Far bor i skyerne

Jasons far var en superhelt. Det står der i hvert fald på den sten, som Jason har lavet til ham på kirkegården. Han var stærk, sød og dygtig til at spille computer, og han lærte også sin søn at blive god. Det er Jason glad for, at han nåede. Nu bor hans far nemlig i skyerne.

*Denne artikel blev publiceret første gang d. 15. juni 2021.*

9-årige Jason tænder for sin PlayStation i stuen, og yndlingsspillet Jurassic World toner frem på skærmen.

– Jeg plejede at spille det med min far. Man kan lave sine egne dinosaurer og alt muligt. Nu spiller jeg alene. Det er, fordi jeg mangler min far. Han var god til at spille, og han hjalp også mig med at blive god, så lige pludselig fandt jeg selv ud af, hvordan man fik alle dinosaurerne, siger den lille purk, mens han styrer sin figur rutineret rundt i computerspillet.

På bordet ved siden af ham ligger en mindebog, som han selv har lavet. ”Min far var sød” står der på forsiden ved siden af seks hjerter og en sød dinosaur tegnet med sirlig barnehånd. Når man bladrer videre, afslører billederne det stærke bånd, som far og søn nåede at få, inden de på et splitsekund blev revet fra hinanden for altid.

– Dér ligger min far med mig. Dér står vi sammen. Og dér er min fars gravsted, fortæller Jason, som for en stund har løsrevet sig fra spillet og stolt viser sin bog frem. Det er vigtigt for ham at have et synligt bevis på, at han også har en far, selv om man ikke kan se ham længere.

– Jeg har tegnet skyer i bogen, fordi han er oppe i skyerne nu, forklarer Jason.

I den nye podcastserie "Afdødekontakt" kan du komme helt tæt på, når Jason og hans mor får hjælp af clairvoyant Selma Ambirk til at skabe kontakt til Jasons far. Lyt med herunder eller i din foretrukne podcast-app.

En aprilmorgen for tre år siden sad han i samme stue, da hans mor, Rikke, overrakte ham den forfærdelige nyhed om, at hans far var død. Hun havde selv fået beskeden aftenen forinden.

– Jeg havde lige puttet Jason og var gået i bad, da jeg hørte nogen banke insisterende på hoveddøren. Da jeg gik ned for at åbne, fik jeg øje på min svigerinde gennem vinduet, og jeg kunne se på hendes øjne, at der var et eller andet helt galt, fortæller 31-årige Rikke Vejrsø fra Nibe.

Svigerinden bad hende om at ringe til sin far med det samme. Mere ville hun ikke sige. Rikke greb derfor telefonen og tastede med bankende hjerte sin fars nummer. Hans ord slog al luft ud af hende. ”Kasper har kørt sig selv ihjel”, sagde han.

– Og så knækkede mine ben sammen. Jeg kan ikke beskrive følelsen af at få sådan en besked. Alt i mig skreg, at det måtte være løgn, og det sagde jeg også til min far. Men han sagde bare: ”Det ville jeg ønske, at det var, Rikke. Men det er desværre sandt.”

Fløj 70 meter gennem luften

En halv time senere kunne hun på internettet læse de frygtelige detaljer om, hvad der var sket.

Kasper – som hun ikke var sammen med længere, men som hun stadig elskede højt – havde mistet livet i en voldsom trafikulykke. Han havde kørt alt for stærkt på sin motorcykel på vej til en veninde i Thisted, og i et T-kryds på Vildsundvej var en personbil kørt ud foran ham. Kasper havde ingen chance for at undvige. Han blev slynget af motorcyklen og fløj 70 meter gennem luften, inden han ramte jorden og blev dræbt på stedet. Han blev 26 år.

Rikke anede ikke, hvordan hun skulle fortælle sin lille søn om ulykken. Skulle hun sende ham uvidende i børnehave dagen efter og købe sig lidt tid? Eller sige det allerede når han vågnede? Hun besluttede sig for det sidste. Han ville jo alligevel undre sig over, hvorfor hans mormor pludselig overnattede på sofaen, og hvorfor hans mor ikke opførte sig, som hun plejede.

Rikke og hendes mor satte sig i stuen med Jason. ”Der er sket ulykke. Far er blevet en stjerne på himlen” fortalte de ham og afventede nervøst hans reaktion.

– Det første, han sagde, var: ”Hvad så med farmor og farfar? Så har de ikke en søn mere.” Den lille mand. Det første, han tænkte på, var dem – og ikke sig selv. Det siger så meget om ham, siger Rikke bevæget og fortæller, at Jasons styrke har overrasket hende.

– Han fortalte selv i børnehaven, at hans far var død, og han hjalp mig med at skrive en tale til sin fars bisættelse, hvor han fortalte, at han stadig elskede at spille Jurassic World.

Stærk for sin søn

Rikke forsøgte også selv at bevare styrken for sin søns skyld.

– Allerede dagen efter mødtes jeg med Kaspers forældre, og vi var inde for at se ham sammen. Det var frygteligt at se den, man elsker, ligge der, og at vide, at det nu var endeligt. Men jeg sagde til Kasper: ”Nu passer jeg på vores søn.” Der var noget indeni, der fortalte mig, at nu skulle vi kæmpe os igennem det her, siger hun og tilføjer, at hun i sin kamp har ladet sig inspirere af Kasper, som aldrig lod sig slå ud af noget.

– Jason har kun mig nu, og jeg er nødt til at være en rollemodel og det forbillede, som hans far var.

Rikke og Kasper mødte hinanden, da hun var 20 år, og han var 19. To år efter kom Jason til verden. Graviditeten var planlagt, men rollerne som nybagte forældre sled på det unge pars forhold, og otte måneder efter fødslen gik de fra hinanden.

– Jeg tror, det var overvældende for Kasper i starten at blive far. Som mange andre unge fyre var han ikke færdig med at feste, og jeg endte med være et overhoved derhjemme, mens Kasper gik og kom, som det passede ham. Det var først, da han stod med Jason selv, at der skete et eller andet. Den faderfigur, som han var til sidst, blev vækket. Han lod ikke andre passe Jason, og han skiftede selv alle bleerne, selv når han var hjemme ved sine forældre. Ingen skulle sige, at han ikke gjorde det godt nok som far. For det gjorde han, understreger Rikke og uddyber:

– Han var en ”hønemor” og altid forsigtig omkring Jason. Men han var også en stærk far. Hvis nogen gjorde noget, som han følte var forkert mod Jason, så var han den første til at råbe op.

Elsker ham stadig

Selv om det var Rikke, der tog beslutningen om at flytte fra Kasper, holdt hun aldrig op med at elske ham, og de bevarede et godt forhold til hinanden. Hans død har også efterladt et kæmpe tomrum i hende.

– Når han kom ind i et rum, fyldte hans energi det hele. Mange, som ikke kendte ham så godt, troede, at han var en hård fyr, men alle, der kendte ham, vidste, at han ville gøre alt for alle, han holdt af. Han var både følsom og omsorgsfuld, og selv om vi var uenige, kunne jeg altid gå til ham og være sikker på, at jeg havde hans støtte. Han betød alt for mig. Han var mit livs kærlighed.

For Rikke er det vigtigt, at Kasper stadig er en del af hendes og sønnens hverdag. Derfor fejrer hun fortsat hans fødselsdag og andre mærkedage. Juleaften besøger de ham på kirkegården, og hvis de ser en stor stjerne på himlen, peger Rikke derop og siger: ”Dér er far.” Hun tror på, at Kasper stadig er i nærheden.

– Jeg vil gerne vise Jason, at hans far stadig er her, og at det ikke bare er hans mor, der snakker om ham, siger Rikke, som derfor har kontaktet Ude og Hjemmes clairvoyant Selma Ambirk, i håbet om at Selma kan skabe kontakt til Kasper.

I videoen øverst i artiklen kan du se, hvordan seancen med Selma forløb.

Lyt med i podcastserien "Afdødekontakt", hvor Selma Ambirk tager os med bag seancen og fortæller, hvordan hun kommunikerer med de døde. Lyt med i din foretrukne podcast-app hver fredag kl.19.30.

Få en seance med Selma

Ønsker du kontakt med en afdød, der stod dig nært, og vil du have Selma Ambirks hjælp til at skabe kontakten? Så send en mail til [email protected] med dine kontaktoplysninger. Skriv også kort, hvem du ønsker kontakt til. 

Seancen vil foregå hjemme hos dig, og den er gratis. Du skal dog være indforstået med, at der bliver lavet en artikel om seancen til Ude og Hjemme samt videooptagelser til brug på vores hjemmeside i forbindelse med Selmas besøg.