Jeg fik dømt min stedfar

I flere år tav Gry om, at hun blev misbrugt seksuelt. Da hun endelig betroede sig, var der ingen, der troede på hende. Men Gry fik oprejsning senere, og i dag hjælper hun andre i samme situation.

Hun kan stadig mærke den brændende fornemmelse på kinden efter lussingen, som hendes stedfar har givet hende. Men hun er selv ude om det, for hun har ikke ryddet ordentligt op, sagde han. Han har efterladt hende på det kradsende kokostæppe, mens tårerne triller ned ad kinderne på hende. Pludselig går døren op igen. Denne gang er han ikke vred. I stedet løfter han Gry op på skødet. Aer hendes over ryggen, mens han tørrer hendes tårer væk. Hun kan mærke ubehaget i kroppen, for omsorgen føles ikke rigtig, og da hans hånd bevæger sig ned mod hendes kønsdele, føler hun sig lammet. Gry er fire år.

– Da jeg var lille, begyndte han ofte med at slå mig for efterfølgende at ville trøste. De to ting, gjorde mig forvirret. Jeg fandt senere ud af, at det var en måde at demonstrere sin magt på, fortæller 49-årige Gry Sara Windelev fra lokalerne hos Landsforeningen Spor.

Her arbejder hun som erfaringsbaseret rådgiver for voksne, der har senfølger af seksuelt misbrug. for Gry ved, hvad hun snakker om. Igennem 12 år levede hun med frygten for sin stedfar, der misbrugte hende seksuelt.

Køb abonnementOg få Ude og Hjemme hver uge

Frygten om natten

Når Gry tænker tilbage, har stedfaren altid været en del af hendes barndom. Hun voksede op på Nørrebro i København, hvor der altid var liv på gaden, og der var en masse børn at lege med, men hun husker også, at lejligheden var utæt, og den blev opvarmet med petroleum. Hun var omkring tre år gammel, da hendes mor hovedkulds forelskede sig i naboen, der var en stor mand med et voldsomt temperament. Som tiden gik, blev de to lejligheder slået sammen, og Gry havde værelse i den modsatte ende af deres soveværelse.

– Jeg lå ofte med min dyne trukket næsten helt over hovedet. Jeg havde lige min næse og øjne fri, for jeg altid bange for, at han kom ind til mig om natten, fortæller Gry, der kunne vågne med bankende hjerte midt om natten, fordi hun havde mareridt, og hun kan stadig genkalde sig den frygt hun havde, når hun satte sine små fødder på det grove kokostæppe, for at gå gennem den lange gang for at finde tryghed hos sin mor.

Ikke lang tid efter, at moren fandt sammen med sin nye kæreste, begyndte overgrebene mod Gry. Det begyndte med berøringer uden på tøjet, men med tiden udviklede det sig.

– Han kunne sidde og fortælle mig, at han ville straffe mig, fordi jeg ikke havde gjort, som han havde bedt mig om. Han gjorde meget ud af at fortælle, at det var min skyld. Han byggede min frygt op, og det var næsten værre end slagene og overgrebene, fortæller Gry.

 

Gry, fire år gammel. Omkring det tidspunkt, hvor det seksuelle misbrug startede. 
Foto: privat

Gry, fire år gammel. Omkring det tidspunkt, hvor det seksuelle misbrug startede. 

 

Flyttede på landet

Hun var omkring syv år, da hendes mor og stedfar besluttede at forlade København til fordel for et faldefærdigt hus på Lolland med jordgulv og das. Gry blev taget væk fra de vante rammer, og hun husker følelsen af ensomhed og tristhed.

Når stedfaren skulle sove til middag, skulle Gry med ham ind i soveværelset, og hun kan stadig genkalde sig den kvalmende fornemmelse, når hun skulle udføre seksuelle ydelser på ham.

– Selv om det begyndte tidligt, vidste jeg godt, at det var forkert. Alligevel turde jeg ikke sige det til nogen. Jeg var bange for ham, og jeg frygtede, at han ville slå mig ihjel, hvis det kom frem, fortæller Gry.

Voldsomme mareridt

Som tiden gik, begyndte hun at få mareridt. Når øjnene lukkede i, kunne hun se sig selv løbe skrigende og nøgen, mens hun blev jagtet af et monster. Hun kunne mærke, hvordan folk blev flænset på hendes vej, fordi indvoldene ramte hende i farten. Når hun vågende, galoperede hendes puls derudaf.

Stemningen i huset på Lolland var ofte trykket, og derfor søgte hun tilflugt hos naboparret, der elskede at forkæle Gry med varm te, tæpper og masser af videofilm. For en stund kunne hun få den tryghed, hun higede efter.

– Det var et frirum, hvor jeg kunne slappe af og være mig selv. De betød så meget for mig, uden dem, ved jeg ikke, hvordan jeg skulle have klaret det, forklarer Gry.

Hun mindes en episode, hvor stedfaren og hendes mor skulle hente stedfarens mor på stationen. Gry fik endnu en gang besked på at rydde op, men da hun hørte bilen i indkørslen igen, manglede hun stadig at støvsuge noget af værelset.

Forkæl dig selv med et abonnement på Ude og HjemmeDer er ingen binding!

Gry tog magten

– Jeg husker de første to lussinger. Resten husker jeg ikke, men han var mere vred, end han plejede, fordi jeg havde luftet tanken om, at jeg ville flytte over til min far. Det kunne han ikke klare. Men mens han slog i frustration, gik det op for mig, hvor meget han havde brug for mig, og hvor stor magt jeg egentlig havde. Pludselig kunne jeg se, at han var bange for at miste mig, fortæller Gry.

Efter fem år på Lolland flyttede Gry tilbage til København med familien. Hun fik hurtigt en masse venner, og hun følte sig hjemme blandt gadens unge og de københavnske brokvarterer. Fra at være den underdanige pige begyndte Gry at forhandle med stedfaren.

– Jeg kunne sige, at hvis jeg kunne få lov til at sove hos en veninde i weekenden, skulle jeg nok stille op til det, han ville. Jeg brugte den magt jeg havde, men jeg var ikke bevidst om, hvad det gjorde ved mig kropsligt og psykisk, fortæller Gry.

Afslørede hemmeligheden

På en ferie til Sicilien fortalte hun sin fætter, hvad hendes stedfar havde udsat hende for i årenes løb. I første omgang troede han ikke på hende, alligevel valgte han at fortælle det til Grys moster, der en dag tog hende til side. Gry bekræftede historien, men selv om Gry både ønskede og frygtede, at de mange år med overgreb for kom frem i lyset, skete der ikke noget.

– Min stedfar fik mig overtalt til at sige, at jeg havde løjet. Jeg turde ikke andet, og det betød, at jeg blev den pige, der løj. Det knækkede mig, fortæller Gry.

Hun begyndte at hænge med folk, der levede på kanten og forfaldt til hashtågerne. Hun var allerede som 12-årige begyndt at ryge hash, der for en stund gav hende ro for de mange tanker, som susede igennem hendes hoved. Fra at være en af de dygtigste i klassen begyndte hun at få bundkarakterer, og hun gjorde alt for at komme væk lejligheden.

– Jeg var vokset op med, at verden ikke var et rart sted, og at man skulle være på vagt. Jeg var ensom og trist indeni, og jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle håndtere det, fortæller Gry.

Gruppeterapi var en øjenåbner

En dag mødte hun en socialpædagog hos en af de veninder, hun røg hash med. Med sit venlige væsen, fik hun Gry til at åbne op for de mange år med overgreb. Efter flere resultatløse psykologtimer kom hun i gruppeterapi, og da hun hørte de andres historier, følte hun en gensidig forståelse, som hun aldrig havde mødt før.

– Jeg skulle ikke forklare, hvorfor jeg havde det, som jeg havde det. Folk forstod det med det samme, og jeg begyndte at kunne lægge skylden og skammen fra mig. Samtidig kunne jeg fra gang til gang se, hvordan folk fik det bedre, og det gav mig et håb for, at det også ville lykkes for mig en dag, fortæller Gry.

Da hun var omkring 18 år gik moren og stedfaren fra hinanden. Han indrømmede det årelange misbrug af Gry over for moren, og det blev efterfølgende meldt til politiet. Stedfaren fik en betinget dom på to år og afsonede et halvt år i Horserød Statsfængsel. Derudover skulle han betale Gry 30.000 kr. i erstatning.

– Jeg følte, at dommen var til grin, siger Gry, der har brugt mange år og penge på at bearbejde traumet.

I flere år ville Gry ikke have noget med sin mor at gøre, fordi hun følte sig svigtet af hende. Men en dag mødte hun hende tilfældigt på en bytur.

Vred på mor

– Hun sagde, at hun elskede mig. Da hun sagde det, gik det op for mig, at hun aldrig havde sagt det til mig før. Lige der kom vreden med fuld styrke. Jeg skældte hende ud, og bebrejdede hende, at hun havde svigtet mig. Det gjorde jeg faktisk i flere år, men hun gav mig lov til at komme ud med min vrede. Som hun sagde: ’jeg var der ikke for dig dengang, men jeg er her nu’, og det har hun virkelig været. Hun er i dag et fantastisk menneske, og vi har formået at skabe nye minder sammen, fortæller Gry, der er mor til to og arbejder som kropterapeut og sexolog.

Selv om Gry i dag er velfungerende og har klaret sig godt, så vil overgrebene altid være en del af hende. Hun har stadig mareridt om overgrebene, og hun har muskelspændinger i både kæbe og bækkenbund. Samtidig har hun hele livet haft besvær med koncentrationen, og hun kan have svært ved at læse i en bog. Derfor ved hun også, hvilke livslange konsekvenser det kan have. Selv peger hun på, at grunden til, at hun har klaret sig så godt, er, at hun fik hjælpen tidligt. Derfor håber hun, at hendes historie kan være med til at gøre opmærksom på børn, der har været udsat for overgreb.

– De her mennesker er fyldt med skyld og skam, og det er vigtigt at få sat ord på. De skal vide, at det ikke er deres skyld, og at er det muligt at få et godt liv.

 

 grywindelev.dk

I dag arbejder Gry som sexolog og kropsterapeut. Læs mere om Gry på hendes hjemmeside: grywindelev.dk