Jeg talte aldrig om min barndom

Som 10-årig tog Tage Frandsen modige skridt væk fra sin voldelige stedfar, og siden har Tage gået sine egne veje. De har ført ham langt, men fortiden kunne han ikke ryste af sig, selv om han holdt den hemmelig i 60 år.

Tage Frandsen var fire år, den dag han kom gående med sin mormor og moster på gaden i Horsens, da en fremmed kvinde pludselig standsede dem.

Hun råbte og skreg. Skældte Tages mormor ud og slog hende i hovedet. Bagefter flåede hun i Tage.

– Du skal med mig hjem nu, råbte hun.

Tage kan stadig huske, hvordan han græd den dag i 1952. Han kan også huske, at han fik revet sig fri fra den uhyggelige dame, og at han løb alt, hvad han kunne, til han var i sikkerhed på den anden side af gaden.

Mor ville have ham tilbage

Tage kunne desværre ikke blive ved med at stikke af fra den kvinde, som i hans øjne var sindssyg. Det viste sig nemlig, at det var hans mor. Hende, som havde født ham som bare 19-årig uden en tilstedeværende far, og som derfor havde overladt barnet til sine forældre. Nu ville hun have ham tilbage. Og fordi Tages bedsteforældre aldrig havde fået udformet formelle adoptionspapirer, havde hans mor stadig retten til sit barn.

 

Som helt lilel havde Tage en tryg barndom hos sine bedsteforældre. Men da han flyttede hjem til sin mor som fire-årige forsvandt det trygge.

Som helt lille havde Tage en tryg barndom hos sine bedsteforældre, men da han flyttede hjem til sin mor som fireårig forsvandt det trygge.

Kort efter det skræmmende møde på gaden i Horsens skulle Tage derfor flytte hjem til sin mor og forlade sine bedsteforældre, hvor han indtil da havde haft en tryg barndom. Det kunne godt være, at pengene var små, og at Tage sov i en kommodeskuffe. Men kærlighed og omsorg havde han aldrig manglet.

Blev slået af sin stedfar

Så var stemningen en helt anden, da han rykkede hjem til sin mor, som i mellemtiden havde fået endnu en søn med en ny mand. Et af de første minder, Tage har fra sit nye hjem, var, da han satte sig på knæ for at lege med sin lillebrors Brio-tog.

– Så fik jeg et par på låget af min mors mand. Det tog måtte jeg absolut ikke lege med, husker Tage, som i de følgende år måtte lægge krop til mange flere slag fra stedfaderen. Selv slog Tage aldrig igen.

For Tage var slagene på egen krop faktisk ikke det værste. Det hårdeste var at se, hvordan hans mor blev behandlet.

– Min mor fik så mange bank, og jeg kunne ikke holde ud at se på det. Jeg kan mærke, at det desværre stadig sidder i mig, siger Tage, som i dag er 74 år.

 

Først for nylig er Tage begyndt at tale om sin svære barndom.

Først for nylig er Tage begyndt at tale om sin svære barndom.

Valgte at åbne for de første kapitler af sit liv

Det er først for nylig, at han har valgt at fortælle om sin barndom. Ellers har han holdt sig til historier om hår, kendte hoveder og fest og farver, når han berettede om sit liv. Selv Karsten, hans kæreste gennem 42 år, kendte ikke til slagene og skrigene i Tages barndom. Det var faktisk først, da journalist Kasper Iversen henvendte sig til Tage for at skrive hans biografi, at han endelig valgte at åbne for de første kapitler i sit liv, som var alt andet end kulørte.

Tage Frandsen føler, han har fået luft, efter han har fortalt om sin barndom.

Tage Frandsen føler, han har fået luft, efter han har fortalt om sin barndom.

Det har kostet tårer

– Jeg har aldrig talt om min barndom. Aldrig. For jeg syntes ikke, det kom nogen ved. Men nu kan jeg godt se, at det selvfølgelig har belastet mig. Jeg har jo været ked af det indeni. Derfor tænkte jeg, at nu skulle det være, og jeg kan mærke, jeg har fået luft. Det har renset mit liv på en eller anden mærkelig måde. Det har også kostet nogle tårer, siger Tage, som ærligt fortæller det hele i bogen ”Tage Frandsen – historien om Danmarks første kendisfrisør".

Han var bare ondskabfuld

Hvorfor Tages stedfar slog, ved Tage ikke. Han drak ikke, så alkohol kan ikke være en forklaring.

– Han var bare ondskabsfuld, er Tages konklusion. Utilregnelig kunne også være en passende beskrivelse.

Truet med gevær

En dag da Tage var 10 år, kom stedfaderen pludselig ind i huset og truede familien med et gevær, som han havde, fordi han var hjemmeværnsmand.

Her kunne Tages historie være endt på dramatisk vis. Heldigvis styrtede stedfaderen ud igen uden at affyre skud, og i det øjeblik besluttede Tage selv at tage kontrol over sin egen tilværelse. Så han kiggede bestemt på sin mor og sagde:

– Nu går jeg. Jeg skal væk herfra. Du kan gå med, og du kan tage mine søskende med. Eller du kan lade være. Men jeg går.

 

Som 10-årig tog Tage en vigtig beslutning, som kom til at ændre hans liv. Da han var 14, tog han endnu et livsændrende valg.<br />

Som 10-årig tog Tage en vigtig beslutning, som kom til at ændre hans liv. Da han var 14, tog han endnu et livsændrende valg.

Mor fulgte med

Heldigvis besluttede Tages mor at følge sin ældste søn. Så den dag gik de. 10-årige Tage. Hans mor og de i alt fem små søskende, som var kommet til i årenes løb. Den yngste lå i barnevogn, de andre vandrede de otte kilometer hen til Tages bedsteforældre.

De kendtes frisør

Siden har Tage taget mange andre modige og målrettede skridt, og det har ført den 162 centimeter høje mand til stor berømmelse. Hvis det ikke var for de modige og beslutsomme ben, var han nok aldrig blevet kendt som ham, der satte hår på grandprixstjerner, skuespillere, komtesser og politikere. Og ham, der altid var manden bag Janni Spies’ lokker, lige siden han satte hendes bryllupsfrisure til en af Danmarkshistorien mest omtalte og fotograferede bryllupper, da hun blev gift med rejsekongen i 1983.

 

Tage Frandsen med sin stamkunde og gode veninde Janni Spies. (Foto Jesper Sunesen).<br />

Tage Frandsen med sin stamkunde og gode veninde Janni Spies. (Foto: Jesper Sunesen).

Jeg har aldrig været normal

Selv har Tage også fået masser af spalteplads i bladene, hvor man uge efter uge kunne se ham i leopardjakker, skjorter i pangfarver, kulørte charmeklude, hjemmemalede jeans og altid med et hvidt smil og en god historie på læberne.

– Jeg har aldrig været normal, siger han, og det er rigtig nok.

Flettede bedstemors hår som barn

Hvor andre jyske drenge blev konfirmeret i hvide skjorter og sorte jakker, stod Tage i sin grønternede blazer og firkantede sko, inspireret af The Beatles. Han fik heldigvis lov til at skille sig ud, da han efter flugten fra stedfaderen flyttede hjem til sine bedsteforældre igen, mens hans mor fik en lejlighed med sine fem yngste børn.

 

Efter Tage stak af fra sin stedfar, flyttede han hjem til sine elskede bedsteforældre igen.<br />

Efter Tage stak af fra sin stedfar, flyttede han hjem til sine elskede bedsteforældre igen.

Hår og blomster var sjovere end skolen

Dengang elskede Tage at flette sin bedstemors lange hår, ligesom han nød at pynte stuen med havens blomster, arrangeret i flotte opsatser. Skolen ville han til gengæld gerne være fri for. Både fordi det boglige ikke var hans stærke side, og fordi hans velvoksne ører og næse stak ud og gjorde ham til et let mål for mobning.

Mor ville ikke give sin tilladelse

Derfor var han kun 14 år, da han trådte ind til herrefrisøren i Bredgade i Horsens for at søge læreplads. Ejeren kunne tydeligvis se noget i den målrettede dreng, for han fik pladsen med det samme. Problemet var bare, at Tage var så ung, at han skulle have tilladelse til at gå ud fra syvende klasse, og eftersom det stadig var hans mor, der havde den formelle forældremyndighed, lå beslutningen hos hende. Den tilladelse var hun ikke meget for at give.

– Det er kun bøsser, der bliver frisører, lød hendes begrundelse.

Bankede på hos Børneværnet

Der skulle dog mere til at stoppe Tage. Et eller andet sted havde han hørt om Børneværnet, og han vidste også, hvor deres kontor lå, så en dag bankede han på.

– Jeg spurgte, om der var nogen, der kunne hjælpe mig, og så kom der en sød voksen mand. Han sørgede for, at jeg fik min læreplads, og at jeg fik et værelse ved kfum, fortæller Tage og tænker lidt, inden han tilføjer: ”Jeg tror, han hed Ernst.”

Det kan godt være, at der har været hundredvis af kendte og ukendte mennesker forbi Tage Frandsens salon gennem tiden. Men de personer, der har gjort en forskel, glemmer han aldrig.

Den svære afsked

Den vigtigste karakter i Tages barndom var uden tvivl hans mormor. Tage var 18 år og næsten færdig med sin frisøruddannelse, da han besøgte hende en sidste gang. Det var på hospitalet. Tage må stadig tørre øjnene, når han med grødet stemme gengiver hendes sidste ord: ”Vis nu, hvad du kan.”

Så døde hun.

Reddet af sin læremester

Tabet var så voldsomt, at Tage for en stund var ved at miste evnen til at fortsætte med sine målrettede skridt.

– Det er stadig den største sorg i mit liv, og jeg var lige ved at springe fra min læreplads. Heldigvis havde jeg en god læremester, som sagde: ”Du skal komme på arbejde.” Så det gjorde jeg.

Kærligheden stak i flere retninger

Tage blev udlært i 1966, og siden har hans saks, kam og store mængder hårspray ført ham fra Horsens til Hjørring til København. Han har klippet kendte og ukendte. Lavet parykker til revyer, vundet frisørkonkurrencer og arrangeret enorme modeshows.

Privatlivet har også bevæget sig i forskellige retninger. I 1967 sagde han ja i den lokale kirke til den et år ældre Karin. Om det var stor kærlighed, har han svært ved at svare på. Men helt sikkert var det, at Karin fire måneder efter fødte deres datter Jannie.

 

Tage gik meget op i sin kones hår og tøj, mens han var gift med Karin.<br />

Tage gik meget op i sin kones hår og tøj, mens han var gift med Karin.

Stod i kø for at finde den rigtige kjole

Og sikkert var det også, at Tage ikke opførte sig som andre ægtemand. Til brylluppet var det Karins håropsætning, som optog ham mest, og i deres ægteskab kunne han stå i kø i timevis foran en forretning for at skaffe den helt rigtige kjole på udslag til sin kone.

Mødte en helt særlig mand

Ægteskabet holdt ikke, og Tage fandt siden ud af, at han var til mænd. I en del år var han til mange forskellige mænd. Og mange forskellige fester. Der var ikke meget, han gik glip af. Men en kølig søndag i februar 1980 fik han på bøssebaren ”Why Not” ved Rådhuspladsen i København øje på en mand, som ramte ham på en helt anden måde.

Den dengang 30-årige SAS-steward, Karsten Bjørn Jensen, kunne få mange mænd til at føle sig ramt. Han var høj, flot og eftertragtet, men den store konkurrence fik ikke Tage til at opgive.

– Nu må det være. Koste, hvad det vil,” tænkte han den aften, inden han gik gennem lokalet og prikkede Karsten på skuldrene.

 

Karsten og Tage har været sammen i 42 år.<br />

Karsten og Tage har været sammen i 42 år.

Holdt sammen i medgang og modgang

Igen kunne de modige skridt betale sig. For Tage og Karsten har været sammen lige siden. De har ikke kun været sammen, når der var fest, succes, røde løbere og ferier på Mallorca. De har også holdt sammen under sygdom, svære tider for forretningen og på trods af deres store forskelligheder. Som når Tage havde mere trang til de sene nattefester end Karsten.

 

Tage og Karstene r på mange måde hinandens modsætninger. Måske derfor de passer så godt sammen.

Tage og Karsten er på mange måde hinandens modsætninger. Måske derfor de passer så godt sammen.

Får lov at være festabe

– Jeg er jo en festabe, så det er ikke altid, jeg vil hjem, når Karsten vil. Men det har altid være fint for ham. Han siger bare: ”Drik dig nu ikke for fuld og lad være med at gøre noget dumt.” Han er rolig og velafbalanceret. Stik modsat mig, som hurtigt farer op under loftet. Men jeg falder også hurtigt ned igen, erkender Tage, som af sine ansatte blev beskrevet som ham, der havde givet navn til udtrykket ”Trold af en æske”.

Når man lever af at sætte perfekte frisure, hvor intet må gå galt, kan bølgerne gå højt. Ikke mindst, når det drejede sig om frisurer, som skulle gøre sig foran publikum og rullende kameraer.

Jeg kan holde min mund

Hvorfor det lige var Tage Frandsen, som fik de kendte kunder ind ad døren, er der flere forklaringer på. For det første er Tage teknisk dygtig, og hans opsætninger har ry for at holde så godt, at man kan sove med dem om natten og træde ud i stiv kuling, uden de falder sammen.

Selv tror Tage også, at der er en anden forklaring.

– Jeg tror, mine kendte kunder kan lide mig, fordi de ved, jeg kan holde mund. Alt hvad der foregår mellem salonens fire vægge, bliver der. Jeg går aldrig videre med noget, selv om folk udspørger mig om dit og dat. Og jeg ved altid, hvad jeg siger. Selv når jeg er skøjtestiv, siger Tage, som blandt andet fik at vide, at Jannie Spies skulle forloves med Christian Kjær, længe før alle andre vidste noget.

– Det fortalte jeg ikke engang til Karsten, siger han.

 

”Alt, hvad der sker mellem salonens fire vægge, bliver der,” siger Tage, som er sikker på, at han blandt andet var populær blandt sine kendte kunder, fordi han kunne holde mund.
”Alt, hvad der sker mellem salonens fire vægge, bliver der,” siger Tage, som er sikker på, at han blandt andet var populær blandt sine kendte kunder, fordi han kunne holde mund.

Vores liv sammen er den største sejr

Når man spørger Tage, hvad han er mest stolt af i sit liv, er det nu ikke nogle af de mange presseudklip med ham og hans kendte kunder. Hans største sejr er lige ved siden af ham hjemme i lejligheden på Frederiksberg.

– Det liv, Karsten og jeg har bygget op sammen, er det største. Tænk, at vi to mennesker har kunnet finde ud af at holde sammen og tale om tingene i stedet for bare at gå hver til sit, som så mange andre gør.

Bryllup efter 42 år

Den 17. februar i år havde Tage og Karsten været sammen i 42 år. Den dag valgte de at blive gift. Modsat alt andet i Tages liv, blev denne ceremoni holdt helt diskret. Det var bare ham og Karsten hjemme i stuen sammen med veninderne Janni Spies og Rie Munk som vidner, og hans kunde Helle Sjelle, som foretog vielsen.

Det handlede selvfølgelig om kærlighed. Men det handlede også om praktik og økonomi. Mest af hensyn til Tages 53-årige datter Jannie, som de begge ønskede at sikre.

Hende har Tage og Karsten et rigtig godt forhold til, og når far og datter taler i telefon, går der hurtigt et par timer. Men Jannie kom aldrig til at gå i sin fars kulørte fodspor med en saks i hånden.

– Nej, gudskelov. Hun er mere til tal og regnskaber og er sindssygt dygtig til det, så på den måde, ligner vi slet ikke hinanden. Men vores temperament er helt det samme.