Malin sprang fra brand på 4. sal: Daniel greb mig

Fanget i den brændende lejlighed så Malin ingen anden udvej. Hun måtte hoppe ud ad vinduet. Femten meter nedenunder stod kæresten Daniel klar til at dæmpe hendes fald.

Glæden og taknemmeligheden lyser i Malins øjne, når hun ser på Daniel. Han er ikke bare hendes livs kærlighed. Han er også hendes frelsende engel.

– I dag kan jeg stadig ikke forstå, hvordan Daniel lykkedes med at tage imod mig, uden at nogen af os fik alvorlige skader, siger hun.

26. november sidste år var Malin Söderström, 33, skræmmende tæt på at blive det andet offer for en dramatisk dødsbrand i den svenske by Ånge. Men skæbnen og ikke mindst kæresten Daniel Sundkvist, 37, ville det anderledes.

– Det var en yderst kritisk situation. Jeg handlede instinktivt og tænkte, at det var bedre, at hun landede på mig end på den frosne og hårde jord, fortæller han.

Parret er nu flyttet ind i en ny lejlighed, som de var heldige med at finde, umiddelbart efter at den forrige brændte ned. Alle deres ejendele gik tabt i flammerne.

– Det vigtigste er, at vi alle er i live. Min søn, Theo, var heldigvis i skole, da branden brød ud, og vores hund og to katte klarede sig også, siger Malin.

Hun sad derhjemme og arbejdede, da branden antændte i lejligheden nedenunder. Kort forinden havde hun sagt farvel til Daniel, som var taget af sted på job. Da han gik ned ad trapperne fra 4. sal den morgen, åndede alt fred og ro. Han fornemmede ingen røglugt eller andet unormalt.

Troede hun skulle dø

Men Daniel nåede ikke at køre i mere end 10–15 minutter, før en skrækslagen Malin ringede og fortalte, at lejligheden stod i brand, og at hun ikke kunne komme ud.

– Jeg hørte knitrende lyde fra køkkenet, og da jeg gik ud for at se, hvad det var, så jeg flammer stå ud fra emhætten, siger hun og husker, hvordan tyk, sort røg væltede op fra altanen nedenunder. Da hun åbnede hoveddøren for at komme ud, var hele trappeopgangen fyldt af røg.

– Jeg kunne ikke slippe væk og troede, at jeg skulle dø.

Det var i dét øjeblik, hun ringede til sin kæreste. Som han opfattede det, for at tage afsked med ham.

Samtalen med Malin blev afbrudt, og Daniel ringede straks til alarmcentralen og hastede tilbage. Imens spredte ilden sig, og røgen blev tykkere og tykkere.

Da Malin så de første brandmænd, åbnede hun et vindue, skreg om hjælp og spurgte, hvad hun skulle gøre.

– Jeg fik besked på at blive i lejligheden, lukke vinduet og vente på hjælp.

Få minutter senere ankom Daniel.

– Jeg løb hen til en af brandmændene og sagde, at de måtte redde min kæreste, som var fanget i vores lejlighed. Men han var travlt optaget og virkede ikke til at høre, hvad jeg sagde.

Daniel skyndte sig derfor selv hen til trappeopgangen og stødte på en røgdykker, som han bønfaldt om at løbe op til lejligheden på 4. sal.

– Men han sagde, at det var umuligt på grund af røgudviklingen. Jeg tænkte, at jeg selv måtte forsøge, men da jeg kom ind i porten, indså jeg, at det ikke gik.

Så panik i øjnene

Daniel fik atter telefonkontakt med Malin. Hun fortalte, at hun befandt sig i Theos værelse sammen med deres hund, Amor.

– Jeg var tvunget til at lukke døren, mens vores katte stadig var i gangen. Jeg så panikken i deres øjne, fortæller hun.

Malin hørte også, da røgdykkeren sagde, at de ikke kunne komme op til hende, og hun troede, at alt håb var ude. Det samme gjorde Daniel.

– Jeg nåede at tænke, at jeg skulle blive alene tilbage med Theo. Men så besluttede jeg at ignorere alle negative tanker, siger han.

En vicevært tog fat i Daniel og trak ham lidt væk, så han ikke skulle indånde den skadelige røg. Sammen løb de rundt om bygningen, så de endte under Theos værelse, hvor Malin var fanget. Imens havde Daniel sin kæreste i røret og forsøgte at berolige hende, samtidig med at han selv frygtede det værste.

– Pludselig hørte jeg hende skrige hjerteskærende. Da troede jeg, at der var gået ild i hende. Det skrig gik direkte ind i sjælen på mig.

Men så fik han øje på Malin i vinduet med Amor i favnen og så, at hun virkede til at være uskadt. Det var dog blot et spørgsmål om tid, før flammerne ville nå hende.

– Daniel råbte, at jeg skulle hoppe. Men hvad skulle jeg hoppe ned på? Der var ingen chance for, at han kunne tage imod mig fra den højde, siger Malin.

Kastede hunden ud

Hun vidste dog, at hun ikke havde noget valg. Først kastede hun sin hund ud, og viceværten greb den. Daniel insisterede på, at Malin nu også skulle hoppe.

– Du kan ikke gribe mig. Det er for højt, råbte jeg tilbage.

Men Daniel gav sig ikke, og til sidst satte Malin sig vindueskarmen og gjorde klar til at kaste sig ud i håbet om at lande i Daniels arme.

– Jeg er stærk og tænkte, at jeg i det mindste kunne dæmpe hendes fald. Men jeg var forberedt på, at det kunne indebære nogle brækkede ribben, siger han.

Malin vendte sig om, så hun havde maven mod væggen og holdt fast i vindueskarmen med hænderne. Og så skubbede hun fra med benene, så hun kom et stykke ud fra husmuren under faldet.

– Jeg var ikke forberedt på det, så hun fløj lidt væk fra mig. Jeg vendte mig hurtigt en halv omgang, så hun landede hårdt med mellemgulvet på min venstre skulder, fortæller Daniel.

Han nåede at bøje i knæene, men kraften, hvormed Malin landede på ham, var stadig enorm. Som den uddannede ingeniør, Daniel er, har han regnet ud, at den kinetiske energi fik hendes vægt til at svare til 825 kilo, da hun ramte ham.

– Det er mit held, at hun vejer under 70 kilo. Ellers havde kraften været endnu større, ler han.

Daniel faldt bagud og blev liggende på den frosne jord et stykke tid uden at kunne rejse sig.

– Jeg så to personer skynde sig hen til Malin, som lå i fosterstilling i græsset ved siden af mig, og da forstod jeg, at hun havde klaret den. Jeg fik rejst mig på benene igen og gik hende til hende. Det første, hun spurgte mig om, var, hvordan det gik med Amor, smiler han.

Bekymret for katte

En 70-årig mand omkom i lejligheden, hvor branden var startet. Malin slap mirakuløst med en forstuvet fod og en forslået krop, mens Daniel var helt uskadt. Han havde knapt nok ondt i musklerne bagefter.

– Men det psykiske traume var slemt. Det var især hårdt for Malin, når hun efterfølgende hørte en røgalarm, siger Daniel.

Også hunden Amor slap fra faldet uden fysiske mén. Derimod troede Malin og Daniel først, at deres katte, Ella og Sol, havde mistet livet i branden. Men det skulle vise sig, at også de havde klaret skærene.

– En røgdykker, som gik ind i vores lejlighed senere samme dag, fandt Ella i live. Hun hostede og var lidt sodet, men havde ingen brandskader, siger Malin.

Da hun blev udskrevet fra hospitalet dagen efter, besluttede Daniel sig for at vende tilbage til lejligheden for at lede efter Sol.

– Jeg fik fat i en sikkerhedsvagt, som hjalp mig og lyste med en lommelygte. Der var kulsort overalt, og der, hvor altanen havde været, var der nu bare et sort hul.

Daniel var forberedt på, at han ville finde et forkullet kattelig. Han ledte i kasserne i entréen, hvor han troede, at Sol havde gemt sig.

– Da jeg gik ind på Theos værelse, fandt jeg Sol under sengen. Utroligt nok var hun i live, men hun var stærkt dehydreret.

Der gik nogle døgn, men så kom begge katte til hægterne igen. I dag har alle i familien det godt, og knapt en måned efter dødsbranden kunne de fejre jul hjemme hos Malins søster, Magda.

– Takket være dig, Daniel, fik vi en god jul sammen, siger Malin og kaster endnu et kærligt blik på sin redningsmand.

 

Parrets soveværelse blev helt udbrændt, og alle deres ejendele ødelagt af flammer og røg. – Det vigtigste er, at vi alle er i live, understreger Malin.

Parrets soveværelse blev helt udbrændt, og alle deres ejendele ødelagt af flammer og røg. – Det vigtigste er, at vi alle er i live, understreger Malin.