Kvindelig lærer bortført på åben gade og myrdet: Nyt kvindedrab ryster England 

Englænderne debatterer, om det overhovedet er sikkert for kvinder at færdes alene på gaden i London. Ude og Hjemmes krimiekspert, Bent Isager-Nielsen, fortæller om to kvindedrab, der har chokeret befolkningen. 

Hej Bent
Du har før skrevet om drab på kvinder og de forskellige reaktioner, der kan være i kølvandet på sådanne sager.
Nogle gange starter en hel bevægelse op på baggrund af et kvindedrab, og andre gange er der næsten ingen offentlig omtale.
Nu har et kvindedrab igen rystet Londons befolkning. Kan du fortælle mere om den sag?

Hilsen TE

Hej TE

Sagen, du nævner, er drabet på den 28-årige skolelærer Sabina Nessa (på billedet øverst), der den 17. september blev brutalt myrdet på den korte gåtur mellem sit hjem og den pub, hvor hun skulle mødes med en date.

Drabet har på ny sendt chokbølger gennem den britiske hovedstad, da mordet giver en dyster genklang til andre kvindedrab i England.
Sabina havde gået den samme rute utallige gange før.
Det var den samme rute, hun benyttede, når hun skulle på arbejde som lærer på den lokale skole.
Turen til pubben i det sydøstlige London var kun fem minutter til fods.
Hun dukkede aldrig op på pubben, og dagen efter blev hendes lig fundet i en park kun 200 meter fra hendes hjem.

Gik på gaden

I marts forsvandt 33-årige Sarah Everard også pludseligt.
Hun var på vej hjem fra byen, da alle livstegn fra hende ophørte.
Hendes lig dukkede først op efter flere uger. En politibetjent er blevet idømt livsvarigt fængsel for drabet.

Jeg skrev om Everard-sagen i Ude og Hjemme nr. 16 – også om den debat, som sagen førte med sig, ikke bare i England, men også herhjemme.

Mange kvinder gik på gaden i protest mod kvinders utryghed, og hashtagget #textmewhenyougethome (send en sms, når du er hjemme, red.) gik hurtigt viralt på nettet. Demonstrationerne havde titlen “Reclaim the Streets” (Tag magten i gaderne tilbage, red.).

Bliver slået i hovedet

Nu puster drabet på Sabina Nessa nyt liv i debatten, da det vidner om, at gaderne i London tilsyneladende stadig ikke er et sikkert sted at færdes for kvinder efter mørkets frembrud.

Efter Sarah Everards død blev flere tiltag ellers diskuteret, tiltag, der skulle få kvinder til at føle sig sikre i nattelivet. Blandt andet er flere overfaldsalarmer delt ud, ligesom belysningen i gaderne i London er øget.

Politiet har anholdt en 38-årig mand, som mistænkes for at stå bag mordet på Sabina Nessa.
Han er måske ikke den egentlige gerningsmand, for politiet beder nu offentligheden om hjælp, da de leder efter en anden mand, som var i nærheden, da drabet skete.

Metropolitan Police (Scotland Yard) har frigivet overvågningsbilleder af denne anden mand, ligesom man har udsendt billeder af et køretøj, som man anser for at indgå i sagen.
Videoovervågningen viser ifølge politiet selve overfaldet på den unge kvinde, og det fremgår, hvordan Sabina tæt på sit hjem bliver slået i hovedet med et våben, hvorefter gerningsmanden løfter hende op på sine skuldre og bærer hende af sted.

Krænkelseskultur

Som du er inde på i dit spørgsmål, er der ofte meget forskelligartede reaktioner på et drab.
Det skrev jeg faktisk en del om i Ude og Hjemme nr. 26, blandt andet på baggrund af drabet på Sarah Everard og et andet kvindedrab i England, drabet på Julia James.

 

På de sociale medier i England antyder en del mennesker nu, at drabet på Sabina Nessa ikke har fået en lige så stor opmærksomhed, som drabet på Sarah Everard i sin tid fik.

Flere mener, at det skyldes, at Sabina ikke er hvid, ligesom Sarah var.
Det er meget uhensigtsmæssigt, at der opstår diskussioner om, hvorvidt en drabssag får opmærksomhed “nok”.

Uden tvivl er hele tidens fokus på “identitetspolitik” en medvirkende årsag.
Et nyt ord i vores ordforråd, som i lighed med ordene “privilegieblindhed” og “krænkelseskultur” er dukket op. Det drejer sig om race, etnicitet, kultur og religion og om, hvorvidt mennesker behandles lige her i livet. Og nu også i døden, kan man sige.

 

Sarah Everard blev myrdet i marts. I ugerne efter gik mange kvinder på gaden i forfærdelse og protest over, at kvinder stadig ikke kan færdes trygt i det offentlige rum.

Sarah Everard blev myrdet i marts. I ugerne efter gik mange kvinder på gaden i forfærdelse og protest over, at kvinder stadig ikke kan færdes trygt i det offentlige rum.

 

Objektivt syn

Jeg håber og tror på, at dansk politi kan fastholde et objektivt syn på, at et liv er et liv, og et drab et drab – uanset om det er den narkoprostituerede eller overklassefruen og uanset hudfarve, etnicitet og religion mv.

Befolkningens og mediernes rolle kan ikke styres, men politiets eget fokus må være præcist og skarpt: Omtale af enhver drabssag i det omfang, det kan hjælpe med opklaringen. Jo mere, desto bedre.

Venlig hilsen Bent