Når livet gør ondt

Nyt studie: Spilreklamer får flere til at spille

3. maj Af Emma Bjerg Nielsen, Videnskab.dk
Foto: Colourbox
Regulering på området vil kunne begrænse nogle af de skader, som spilafhængighed fører med sig, mener eksperter.
Spil og sport

Man kan stort set ikke undgå at blive mødt af reklamer for betting-sider eller online casinoer, når man sidder foran fjernsynet og ser flow-TV – især hvis man ser noget, der har med sport eller konkurrencer at gøre.

Det har længe været omdiskuteret, hvorvidt reklamer som disse har en skadelig effekt i forhold til spilafhængighed eller ej, og om de bør begrænses.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I et nyt studie konkluderer eksperter, at forskning på området konsekvent finder en sammenhæng mellem eksponering for spilreklamer og øget spilaktivitet, som i sidste ende fører til en større risiko for, at især sårbare lider skade.

Det gælder børn, unge og folk, der allerede spiller, som altså er i større risiko for at blive påvirket negativt af spilreklamer. Det skriver Videnskab.dk.

Fysiske og mentale problemer

Studiet er udkommet i tidsskriftet Public Health og er lavet af en gruppe britiske forskere fra University of Sheffield og University of Glasgow.

Ifølge én af forskerne bag studiet, Elizabeth Goyder, indebærer spilrelaterede skader blandt andet gæld, problemer i forholdet til andre mennesker, fysiske og mentale helbredsproblemer og kriminalitet.

Denne her viden bør føre til, at man anlægger et forsigtighedsprincip, når det kommer til at markedsføre pengespil særligt overfor børn, unge og sårbare grupper.

Søren Kristiansen, professor ved Aalborg Universitet

– De væsentlige beviser, vi fandt i al den seneste forskning på området, understøtter, at begrænsning af spilreklamer kan være med til at reducere risikoen for, at børn, unge og sårbare voksne lider spilrelaterede skader, siger Elizabeth Goyder, der er professor i folkesundhed ved Sheffield University, til Videnskab.dk.

Forskerne bag studiet pointerer selv, at evidensgrundlaget for deres studie har sine begrænsninger, da det i høj grad bygger på, hvor meget folk selv vurderer, de har været udsat for spilreklamer.

Forsigtighedsprincip

Professor mso ved Aalborg Universitet Søren Kristiansen har selv forsket på området, blandt andet i hvordan børn og unge oplever reklamer for pengespil.

Han mener, at det nye britiske studie endnu engang bakker op om, at der bør sættes ind overfor problemet.

– Jeg mener helt klart, at denne her viden bør føre til, at man anlægger et forsigtighedsprincip, når det kommer til at markedsføre pengespil særligt overfor børn, unge og sårbare grupper, siger Søren Kristiansen.

Entydigt dokumenteret

Det er dog et generelt problem, at den forskning, der findes om sammenhængen mellem spilreklamer og pengespilsproblemer, mangler at påvise en årsagssammenhæng. Altså om eksponering for spilreklamer fører til mere spilafhængighed, eller om det i stedet er udtryk for, at folk med pengespilsproblemer i højere grad ser og påvirkes af reklamer.

– Det er ekstremt vanskeligt at finde en årsagssammenhæng på det her område. Til gengæld står det klart, at korrelationen – altså sammenhængen – mellem spilreklamer og pengespilsproblemer er ved at være meget stærk. Med den forskning, der findes på området, vil jeg sige, at sammenhængen er ved at være entydigt dokumenteret, siger han til Videnskab.dk.

Sponsoreret indhold