Skæbner

Thomas’ sidste ord: Tak for livet

6. februar Af Nina Sommer.
Foto: Søren Lamberth/ Aller Foto & Video.
51-årige Thomas Kirkemann endte lørdag sit liv på en klinik i Schweiz, hvor han modtog aktiv dødshjælp.
Thomas Kirkemann

Til tonerne af Anne Linnets 'Barndommens gade' sov 51-årige Thomas Kirkemann ind kl. 11.58 med sin mangeårige ven ved sin side. Han sidste ord var: Tak for livet. Tak for jer alle sammen.

Thomas Kirkemann blev for tolv år siden ramt af en blodprop i hjernen, og allerede der begyndte han at overveje muligheden for at tage til Schweiz for at få aktiv dødshjælp. Sidenhen blev han ramt af endnu en blodprop, og han blev invalideret af en voldsom hovedpine, der har været umulig at kurere.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I stedet begyndte den stærke medicin at nedbryde hans krop, hvilket blandt andet kunne gøre ham psykotisk og blind. Det ønskede Thomas ikke. Han ville afslutte sit liv på værdig vis. 

Den 2. februar kl. 18.00 lettede han fra Kastrup Lufthavn med retning mod Zürich. 

– Han blev dårlig i flyet, men det lykkedes heldigvis at komme frem uden de store problemer, fortæller hans ven, der har kendt Thomas de sidste 34 år, og som ønsker at være anonym.

Thomas mødtes i løbet af fredagen med en læge, der vurderede, at Thoms forstod, hvad han gjorde. Resten af fredagen gik med gåtur i solen, og når Thomas ikke sov, brugte han tid på at svare de mange mennesker, der sendte virtuel kærlighed til ham og støttede hans valg om aktiv dødshjælp.

– Han var taknemmelig og dybt bevæget over de mange mennesker, der havde sendt en hilsen til ham. Mens vi gik det sidste stykke op mod klinikken, gik han med telefonen og svarede de sidste personer, fortæller hans ven, der stod ved fodenden af briksen, da Thomas fik den dødelige dosis medicin den 4. februar. Efter omkring tre minutter stoppede hans hjerte med at slå.

– Han var bevidst om, hvad han gjorde, og han insisterede på at være glad for livet. Så på den måde, gjorde han også det hele nemmere for mig som pårørende, forklarer hans ven, der ved, at Thomas har brugt godt 100.000 kr. på at ende sit liv i Schweiz. 

Nogle af Thomas venner har taget initiativ til en mindehøjtidelighed, og det var Thomas' ønske, at hans aske skal spredes ud over havet.  

–  Det er kun et døgn siden, at Thomas tog herfra, og jeg savner ham allerede. Jeg kan mærke, at jeg lige skal minde mig selv om, at han faktisk ikke er her mere. Men samtidig er det også en stor lettelse, at det gik, som han ønskede, og han fik lov til at beholde livsglæden til det sidste. Det var jo sådan, Thomas var. Livsglad og fuld af kærlighed. 

Det var Thomas' ønske, at det en dag bliver lovligt at modtage aktiv dødshjælp i Danmark. Man kan støtte borgerforslaget her.

Læs Thomas’ inspirerende livshistorie i Ude og Hjemme nummer 6. Det udkommer 8. februar 2023.

Sponsoreret indhold