Skæbner

Truet af kriminelle: Fars spil gik ud over os

3. juni 2022 Af Karin Herou. Bearbejdet af Anne Kristensen. Foto: Andreas von Gegerfelt og Magnus Sandberg.
Martin og Jimmy Lidberg er kendte i Sverige for deres meritter som brydere. Men hvad de færreste vidste var, at de to brødre bar på en mørk hemmelighed: Deres far var ludoman, og hans problemer med gæld forfulgte også dem.
47-årige Martin Lidberg (til venstre) og 38-årige Jimmy Lidberg fra Stockholm.

Martin og Jimmy husker, at deres far kom hjem om aftenen med lommer bugnende af tusindkronesedler, og at han impulskøbte biler og dyre smykker for blot at pantsætte dem næste dag.

De to brødre voksede op i udkanten af Stockholm, og i deres nye bog ”Brottarbröder” (Brydebrødre, red.) fortæller de om en barndom præget af farens ludomani.

Han arbejdede i kunstverdenen, men drev også en række forskellige spilleklubber, og på den mest kendte, Kortoxen, samledes landets største gamblere, og der blev omsat for millioner af kroner hver uge.

Faren kunne være forsvundet flere dage i træk for siden at dukke op og gå direkte i seng med tøj på. På entrémåtten derhjemme lå der ofte opkrævningsbreve fra fogeden.

– Ingenting var normalt hos os. Jeg kan huske, at han også impulskøbte et landsted, om han måtte give tilbage. Det er en underdrivelse at sige, at han stak ud, siger 47-årige Martin Lidberg, der har vundet både verdensmesterskabet, europamesterskabet og over 20 svenske mesterskaber som bryder.

– Mor var den store tryghed derhjemme. Hun forsøgte så mange gange at få ham til at holde op med at spille, men hun fandt altid nye spillekuponer i hans lommer, fortæller 38-årige Jimmy Lidberg, hvis meritter som bryder blandt andet tæller en OL-bronzemedalje og en førsteplads på verdensranglisten.

Fik fat i våben

I bogen beretter han også om en nat for ni år siden. Klokken var 02.30, da telefonen ringede. En mand råbte op om, at deres far skyldte ham 700.000 kroner. I sengen ved siden af lå Jimmys kone og nyfødte søn og sov. I værelset ved siden af lå hans datter.

– Først blev jeg bange. Men frygten blev afløst af vrede, og overlevelsesinstinktet satte ind. Jeg indså, at jeg var tvunget til at forsvare mig. Jeg fik fat i et våben og sov med det ved siden af sengen i otte måneder. De truede mig, selv om det var min fars fejl. Da vidste jeg, at det var gået for vidt. Gælden blev større, tonen hårdede, og truslerne værre, siger Jonas og uddyber:

– Vi blev truet af kriminelle med furede ansigter og tatoverede, muskuløse arme, som uden tvivl kunne gøre virkelighed af deres trusler. De kunne finde på hvad som helst.

Frygt og vrede var længe en fast del af brødrenes hverdag.

– Jeg har tænkt på, hvor meget jeg risikerede for fars skyld. Jeg kæmpede, lyttede ikke til signalerne, og til sidst sagde min krop fra. Jeg sov næsten ikke, var svimmel og havde hjertebanken, ja, alle symptomer på alvorlig stress. Jeg endte med at kollapse helt, siger Martin.

– Vreden fyldte mest for mit vedkommende. Jeg var så rasende på far, fordi han blæste på andre, og så er det svært at være bange. Men jeg var vred på hans ludomani, ikke på ham, understreger Jimmy, der ligesom sin bror også kæmpede med en følelse af skam over faren.

– Skammen deler vi med andre børn af misbrugere, siger han.

Set udefra, var de to brødre vindere i livets lotteri. De høstede begge den ene medalje efter den anden til de store brydestævner. Men hemmeligheden, de bar på, var tung, og det samme var frygten for, at nogen skulle afsløre den.

Brydningen blev et frirum.

– Der slap vi alt og fokuserede på sporten, forklarer Jimmy.

– Vi adskilte de to verdener og fortalte aldrig om far. Det havde været svært at koncentrere sig om et verdensmesterskab med konstante spørgsmål om fars spillemisbrug. Man var nødt til at beskytte sig selv, tilføjer Martin.

Ved hvert eneste stævne nagede en tanke i baghovedet.

– Jeg kan huske, at man tænkte: ”Vinder jeg det her mesterskab, kan jeg redde far,” siger Jimmy.

Misbrug eskalerede

Spillemisbruget eskalerede, og gældsrenterne steg. Deres far skyldte pludselig over 20 millioner svenske kroner væk.

I 2013 søgte brødrene hjælp fra en advokat, som havde mæglet fred mellem Hells Angels og Bandidos i 90’erne, og de næste mange år gik med at hjælpe faren ud af sine problemer. De afbetalte med private midler, udredte konflikter og fik dele af gælden afskrevet.

Samtidig begyndte deres far i terapi for ludomaner.

– Han kommer til at være gældsat resten af livet, fortæller sønnerne.

Bogen blev deres måde at bearbejde barndommen på, og ved at dele de smertefulde minder er de også kommet tættere på hinanden.

– Vi havde forskellige måder at håndtere fars problemer, og det sled på vores forhold. Da vi begyndte at tale om vores oplevelser, så vi hinanden i et andet lys, forklarer Jimmy.

Men da deres far læste bogens første udkast, mente han, at det var fuldt af løgne.

– En misbruger lever ofte i fornægtelse og har fortrængt, at de fejlede, og at andre er blevet sårede, siger Martin.

Faren var rasende, og de mistede kontakten i en periode.

– Vi ringede, men han lagde røret på, fortæller brødrene.

Men arbejdet med bogen fortsatte.

– Vi lagde alle kortene på bordet og kunne ikke bære hemmeligheden længere. Vi havde hele tiden en forestilling om, at det skulle udmønte sig i noget godt. Vores far er et geni i kunstbranchen, og mennesket bag misbruget er verdens fineste person, siger Jimmy.

Ved tale åbent om farens misbrug er en sten blevet løftet fra de to brødres skuldre. Med tiden indså deres far også, at sønnerne version afspejlede sandheden.

– Han har det bedre end nogensinde. Han har ladet paraderne falde og har fået chancen for at starte forfra. Han erkender sine fejl, siger Martin.

Når de ser deres far nu, kan de snakke sammen i timevis.

– Uden misbruget er han det naturlige midtpunkt og en glædesspreder. Vi er kommet langt, siger Jimmy.

Martin nikker.

– Jeg tror, at vores forhold bliver endnu stærkere end før.

Sponsoreret indhold