Den hængte mand

En uhyggelig gæst besøger hver nat Mia Bagger og hendes to små børn i Helsingør. Det er så slemt, at Mia får angstanfald og har svært ved at trække vejret. Det viser sig, at en afdød selvmorder er på spil i lejligheden. Clairvoyant Anne-Marie Østersø bliver rørt til tårer, da hun skal sende ham over på den anden side.

Foto: Morten Mejnecke

Himlen hænger mørk og tung over Nordsjælland. Sneen har efterladt små beskidte dynger langs vejkanten, da Ude og Hjemmes spøgelsespatrulje kører ind i Helsingør.

Vinden blæser os koldt i møde, da vi stiger ud ad bilen foran et større boligkompleks. Her bor Mia Bagger Jensen, 32, med sine to børn, Mathilde på otte år og Markus på fire år.

LÆS OGSÅ: Dennis Knudsen hos Østersø: Hun fortæller mig, hvornår depressionen slutter

Føler sig overvåget
Den lille familie har boet her i to år, men det er Mia og børnene alt andet end glade for. De føler sig overvåget. Clairvoyant Anne-Marie Østersø er kommet for at finde ud af, hvem eller hvad der er, der er på spil.

Det virker ellers som et hyggeligt hjem. På væggene smiler børnene om kap, og der er dejligt stille - på nær, når familiens marsvin stikker hovedet ud fra sit lille hus og piber.

Uhyggelig skikkelse
For Mia er her dog alt andet end hyggeligt.- Jeg føler mig ganske enkelt forfulgt. Jeg vågner tit midt om natten og ser omridset af en skikkelse stå for enden af min seng. Det er bare så ubehageligt, fortæller hun.

Også Mathilde er plaget af den mystiske og uhyggelige gæst. Selvom Mia har forsikret sin datter om, at hun ikke skal være bange, ser den hårdt prøvede mor snart ingen anden udvej end at flytte, hvis ikke Anne-Marie kan løse mysteriet og få den uhyggelige skikkelse til at forsvinde.

Får angstanfald om natten
- Her er en meget tung energi, siger Anne-Marie og sætter sig ned. Mia lytter opmærksomt. - Jeg har flere gange oplevet, at jeg ligesom ikke kan få luft, og min hals ligesom snører sig sammen.

Det har udløst flere angstanfald, som jeg ellers aldrig nogensinde før har lidt af, fortæller Mia. - Kender du til en person, som har hængt sig eller som måske er blevet kvalt i denne lejlighed eller i opgangen, spørger Anne-Marie pludselig. Mia ryster overrasket på hovedet

Åben over for den åndelige verden
- Jeg har nemlig en fornemmelse af, at den person, som er her, har begået selvmord eller blevet stranguleret. Det er en maskulin energi, og han er ikke beslægtet med dig.

Han er her kun, fordi du er meget åben over for den åndelige verden, lyder det fra den blonde clairvoyant. - Ja, det har jeg vistnok altid været, siger Mia.

LÆS OGSÅ: Søs Egelind fik en hilsen fra sin afdøde mor

Spor i kælderen?
- Du skal bare lære at sige fra og stoppe det, hvis du føler, det ikke er godt, siger Anne- Marie. Hun lukker sine øjne et kort øjeblik.
- Jeg vil gerne ned i k ælderen, siger hun så. Vi rejser os tøvende.

Der er ingen af os andre, der rigtig har lyst til at jage spøgelser nede i en mørk kælder, men Anne-Marie insisterer.
Heldigvis er det dog hurtigt overstået og på vejen op i lejligheden igen støder vi på et ældre ægtepar, der har boet 40 år i opgangen.

En mand begik selvmord i lejligheden
Vi fortæller dem, hvorfor vi er der og spørger, om de kender til nogen i opgangen, der har begået selvmord ved at hænge sig. - Ja, det gør vi da, siger den ældre dame og smiler venligt til os. Vi kigger overraskede på hinanden. - Han boede i lejligheden på 2. sal til højre. Han var tjener og hed Svend, fortsætter hun. Anden sal til højre - det er den lejlighed, Mia bor i!

Send ånden over på den anden side
Anne-Marie er den eneste, der ikke ser specielt overrasket ud. Mia er til gengæld helt hvid i hovedet. Anne-Marie beroliger hende og siger, hun jo netop er kommet for at sende ham over på den anden side. Og lidt efter lidt får Mia farve i kinderne igen.

- Jeg har brug for tre stearinlys, og det har jeg, fordi tallet tre renser. Det er faktisk noget, du sagtens selv kan gøre, Mia. Du tænder blot lysene og beder om, at de ånder, som ikke har noget at gøre her, forsvinder.

Og så fortæller du dem stille og roligt, at du sender dem af sted med lys og kærlighed, lyder det fra clairvoyanten. Vi ser tavse til, mens Anne- Marie folder sin hænder og lukker øjnene.

Børnene rammes også
Men så er det som om, hun pludselig husker på noget. - Hvad skete der for præcis tre år siden, spørger hun i det samme, hun åbner øjnene.

- Min søn led forfærdeligt af forstoppelse, så vi var ind og ud af sygehuset hele tiden, svarer Mia tøvende.
- Du har en tendens til at holde fast i ting, som du bør slippe, og da vores børn afspejler os selv, påvirker det Markus.

En ny start
Så mit råd til dig er,at du for alvor begynder at gøre en indsats for at ændre dit liv til det bedre. Mia har været arbejdssøgende i et års tid. Hun er uddannet pædagogmedhjælper og vil gerne have et job.

- Du kan let finde et arbejde, men det kræver, du gør noget, siger Anne-Marie og forsætter: - Du har et problem med at få gjort de ting, du sætter dig for, har jeg ret?

Gode muligheder for forandring
Mia nikker, hun kan ikke rigtig få taget sig sammen til noget, og det er hun ked af. - Jeg er for øvrigt ret sikker på, at I vælger at flytte fra lejligheden i år, så mulighederne for forandring er i hvert fald til stede, smiler Anne-Marie.

- Jeg er faktisk lige blevet tilbudt en anden lejlighed, siger Mia overrasket. - Der kan du bare se, så mangler du kun et arbejde, og det kræver blot, du ringer rundt til alle børnehaver i Helsingør.

Så lover jeg dig, du har et job, inden dagen er omme, siger Anne-Marie, inden hun atter lukker øjnene og går i gang med at sende manden over på den anden side. Da hun er færdig, har hun tårer i øjnene.
- Jeg bliver så berørt, hver gang jeg hjælper en fortabt sjæl af sted, siger hun stille. Da vi atter triller ud på motorvejen, er solen brudt igennem de mørke skyer.

Sanne Salomonsen om Østersø: Vi var pot og pande med det samme