Dansk studie afslører: Kørestolsbrugere frasorteres på arbejdsmarkedet

På trods af den fortsatte mangel på arbejdskraft bliver kørestolsbrugere sjældent indkaldt til jobsamtale.

Ideelt set er ens kvalifikationer det eneste, som afgør, om man bliver tilbudt et job.

Men selv mellem to lige egnede kandidater lader det til at gøre en forskel, om man kan komme omkring på sine egne to ben eller sidder i en kørestol.

Kørestolsbrugere bliver nemlig oftere frasorteret i rekrutteringsprocessen, viser ny forskning. Det skriver samfundsforsker Cecilie Krogh i en artikel bragt i mediet Forskerzonen, der er en del af Videnskab.dk.

Cecilie Krogh selv og kollega Thomas Bredgaard står bag den nye forskning, som er udgivet i et studie i tidsskriftet Scandinavian Journal of Disability Research (SJDR).

I studiet har de to eksperter opstillet et eksperiment, som undersøger, hvordan fire lige kvalificerede – og fiktive – mænd og kvinder klarer sig i jobjagten.

Den eneste forskel mellem ansøgerne er, at to af dem nævner i både ansøgning og CV, at de er kørestolsbrugere. Og konklusionen er klar.

– Når en ansøger nævner at være kørestolsbruger, modtager vedkommende under halvt så mange invitationer til en jobsamtale, skriver Cecilie Krogh, som har et ph.d.-stipendiat hos Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet.

– Uanset forklaring, dokumenterer det statistiske materiale, at der sker en forskelsbehandling.

600 ansøgninger

Fremgangsmåden i studiet var simpel: Forskerne sendte jobansøgninger med de forskellige profiler for at se, hvem der blev tilbudt en jobsamtale.

For at gøre undersøgelsen så nøjagtig som muligt var de fire fiktive profiler ens på alder, etnicitet, uddannelse, erhvervserfaring og personlighedstræk, forklarer forskerne på Videnskab.dk.

I alt blev der gennem de fire profiler sendt 600 ansøgninger til opslåede stillinger indenfor økonomi, HR, IT og sekretærjobs. Eksperterne frasorterede også arbejdspladser, hvor kørestolsbrugere rent fysisk ikke ville kunne komme ind.

Resultatet var, at 17 procent af arbejdsgiverne tilbød en jobsamtale til ansøgerne uden handicap, mens kun 7,7 procent gav samme tilbud til de ellers lige så kvalificerede kørestolsbrugere.

Vil gavne alle parter

Eksperterne anerkender dog, at andre forhold – indendørs trapper, smalle døre eller mangel på handicaptoiletter – kan gøre det svært eller umuligt for en kørestolsbruger at komme til.

I sådanne tilfælde er arbejdsgiveren dog forpligtet til at tilpasse arbejdspladsen, så den er tilgængelig for alle.

Hvilket i sidste ende er noget, som vil gavne alle parter.

– Personer, som sidder i kørestol, bliver frarøvet muligheden for at komme i job og på den anden side, at virksomhederne går glip af kompetent arbejdskraft, skriver Cecilie Krogh på Videnskab.dk.

– Særligt i en tid som nu, hvor arbejdsmarkedet i høj grad mangler arbejdskraft, kan personer med handicap være en ressource for arbejdsgiverne.