Forsker: Supermarkeder bør stoppe salg af smertestillende medicin

Potentiel farlig medicin sælges uden recept og ordentlig information om bivirkninger, advarer professor i et nyt studie.

Panodiler, Kodimagnyler og Ipren er smertestillende lægemidler, der kan købes uden recept i danske supermarkeder og kiosker. 

De smertestillende midler kan være farlige og give forgiftninger, hvis de bruges forkert. Men forbrugerne bliver ikke ordentligt informeret om det. 

Den eneste lovpligtige information – produkternes indlægssedler – er nærmest umulig at forstå, viser en analyse, der netop er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Qualitative Health Communication, skriver Videnskab.dk.

Tvetydige formuleringer

Indlægssedlerne er så svære at læse, at salget af de mest risikable smertestillende håndkøbsmidler bør rykkes væk fra supermarkeder og kiosker, konkluderer forskeren Karen Korning Zethsen, der er professor på Aarhus Universitets School of Communication and Culture.

I stedet bør de kun kunne købes på apoteker, hvor personalet er uddannet til at rådgive kunderne, argumenterer hun overfor Videnskab.dk.

Advarslen om at stoppe salget af smertestillende midler i supermarkeder kommer efter, at Karen Korning Zethsen har analyseret sproget i indlægssedlerne, som er den eneste information, forbrugerne får om brug og bivirkninger, når de køber håndkøbsmedicin.

Professoren mener, at smertestillende håndkøbsprodukter såsom Kodimagnyl og Treo er for tvetydige eller har uforståelige formuleringer på indlægssedlerne.

Brug for rådgivning

Det gælder for eksempel lægefaglige udtryk som “hjerteinsufficiens”, “symptomatisk behandling” og “åndedrætsdepression”.

– Flere, end man tror, har problemer med at læse og forstå informationen i indlægssedlerne. På apoteket vil de ansatte ofte kunne vurdere, hvem der har brug for ekstra rådgivning, tilføjer hun.

Kim Dalhoff, der er klinisk professor på Bispebjerg Hospital, er helt enig med Karen Korning Zethsen i, at den danske politik på området er for lempelig. 

– Jeg har ment i mange år, at man bør begrænse salget af en række smertestillende håndkøbsprodukter til apoteker, hvor personalet kan rådgive om brugen, siger Kim Dalhoff.

Vil tage forskning i betragtning

Videnskab.dk har forelagt Lægemiddelstyrelsen, der har ansvaret for at holde kontrol med, at indlægssedlerne lever op til reglerne, den nye analyse af indlægssedler i håndkøbsmedicin.

Enhedschef Hanne Lomholt Larsen vil tage forskningen i betragtning, lyder det fra hende. 

– Det er bestemt vigtigt, at man kan forstå indlægssedlerne, uden at man har en sundhedsfaglig baggrund. Indlægssedler skal afspejle det faglige produktresume, som angiver, hvordan lægemidlet skal anvendes, og hvilke bivirkninger man kan forvente, siger Hanne Lomholt Larsen og fortsætter: 

– Derfor tager vi dette input med os i det videre arbejde, når vi kontrollerer lægemiddelvirksomhedernes indlægssedler, opsummerer hun.

Beslutningen om, at visse smertestillende lægemidler ikke kun skal sælges på apoteker, men også i supermarkeder og kiosker, blev truffet af Folketinget i 2001 i forbindelse med en liberalisering af markedet for håndkøbsmedicin.