Pas på: Julemad kan være farlig for dine dyr

Chokolade, nødder og rosiner er no-go.

Julemåneden kan være ganske risikabel for vores familiedyr. Chokolade, fed, salt mad og nødder kan havne i hundenes maver, og nysgerrige katte kan komme til skade eller må forbi dyrlægen for at blive behandlet for forgiftning. Vores firbenede venner er udsatte i juletiden, og alle katte- og hundeejere bør være ekstra opmærksomme på de særlige farer, der lurer i julen.

Få Ude og Hjemme leveret i postkassenLæs mere her

Dyrefondets direktør Vibeke Haslund forklarer:

- Hunde kan finde på at spise genstande og mad, der er usund og endda giftig. Julemåneden indebærer forhøjet risiko for, at dyrene spiser for meget, for fedt og for salt. Fed og salt mad kan give problemer med hundenes bugspytkirtel. Det er også en god idé at undgå at pynte med juleblomster som liljer, juleroser og hyacinter, som din kat kan finde på at spise, for de er giftige for katten.

Derudover kommer Vibeke Haslund med denne opfordring:

- Brug LED julelys i stedet for levende lys, så katten ikke brænder sig. Gavebånd og julepynt kan være uimodståeligt legetøj for din kat, men gavebånd kan sætte sig fast i dyrets tarm, og pynt kan i værste fald kvæle katten.

Usund mad lokker

Der er en række madvarer, der er direkte giftige for vores dyr. Meget af den giftige mad er selvfølgelig også til stede resten af året, men i julemåneden er der typisk ekstra aktivitet i køkkenet.

I mange familier betyder den øgede travlhed, at man måske er mindre opmærksom på, hvad dyrene spiser. Statistikken viser, at flere dyr kommer i akut behandling i julemåneden end i de “normale” måneder.

Vibeke Haslund slutter:

- Kontakt omgående dyrlægen, hvis du har mistanke om forgiftning! Har du mistanke om noget andet, er det også vigtigt at fortælle dyrlægen om det.

Vær opmærksom på …

Chokolade og kakao indeholder stoffet theobromin. Det er vanddrivende og giftigt for hunde og katte. Symptomer på chokoladeforgiftning viser sig 4-24 timer efter indtagelse i form af opkastning, mavesmerter, øget tørst, inkontinens, rysteture og savl. Stort indtag af chokolade kan være livsfarligt for dyret.

Løg og hvidløg indeholder aminosyren allicin. Allicin kan medføre anæmi (blodmangel), og symptomer viser sig som diarré, krampe, åndedrætsbesvær og smerter i bugen. Det kan i værste fald være livsfarligt.

Rosiner og vindruer kan medføre akut nyresvigt hos hunde. Der er mistanke om, at det er svampesporer i frugterne, der er årsag til forgiftning. Alvorligt nyresvigt kræver indlæggelse og intensiv overvågning, og dødeligheden er høj.

Dej kan gære i dyrenes mave og udvikle alkohol. Det fører sjældent til en livsfarlig tilstand, men alkoholforgiftning er særdeles ubehagelig for dit dyr. Vær omhyggelig med at placere dej, der er sat til hævning, uden for rækkevidde af dyrene.

Nødder indeholder fosfor, der er giftigt for hunde og kan føre til dannelse af blæresten. Macadamianødder betragtes som særligt giftige for hunde.

Xylitol findes i tyggegummi, tandpasta og stoffet bruges i levnedsmidler i stedet for sukker. Xylitol kan hos hunde udløser en voldsom frigørelse af kroppens eget insulin, og føre til insulinchok.

Vidste du det?

Du kender dit dyr, og du ved, om din kat eller hund er kræsen eller altædende. Måske er der ingen risiko for, at netop dit dyr vil spise nogle af de giftige ting. Men har du besøg af familie og venner, som ikke er vant til dyr, kan gæsterne måske give dit dyr usunde madvarer.

Børn og voksne kan uvidende placere uindpakkede chokoladeæsker under juletræet eller give dyret rosiner eller chokolade.

Det er en god idé at være forberedt på lidt af hvert i julemåneden og have ekstra opmærksomhed rettet mod dit dyr.

Og sidst men ikke mindst, så husk på gåturene og husk at aktivere hunden – Også selv om der er travlt i julen.