Sådan styrker du hjernen

Nu har du alle muligheder for at holde hjernen skarp, og i denne uge får du tips til at sætte gang i hjernen på en måde, der udnytter forårets muligheder maksimalt.

Foråret er i fuld gang, og det er tiltrængt. Mange af os lå nærmest i dvale i mere end et år på grund af nedlukningen. Vi så ikke andre mennesker, arbejdede hjemme uden sparring og motivation, streamede alt for mange serier siddende passivt i sofaen, drak måske mere rødvin end nødvendigt, spiste for mange kager, trænede ikke nok, rørte os faktisk slet ikke som følge af de mange begrænsninger, og jeg kunne blive ved med at opremse ulykker. Det er gået ud over den fysiske form og vægten, men det kan altså også gå ud over hjernen. 

Hjernemotion

Akkurat som dine muskler skal også hjernen trænes for at bevare styrken. Brug især de små grå på nye måder i stedet for at tænke i de samme mønstre og på den automatiske måde, hvad vi tit gør i hverdagen, især når vi ikke er motiverede. Kognitiv træning kaldes det, som ifølge en forskningsrapport fra National Academies of Sciences er den bedst dokumenterede måde at bevare hjernens funktioner på.

Fokusér på områder, som du normalt ikke arbejder med. Læs avisen grundigt, især emner, du ikke plejer at interessere dig for. Tilsvarende med bøger. Kast dig over krydsogtværs og sudoku. Følg debatarrangementer, eventuelt online. Mød andre mennesker, så godt det er muligt, til stimulerende samtaler. Se seriøse tv-udsendelser om samfundsdebat og kulturliv i stedet for Netflix og HBO.

Øv dig i at huske

Træn hjernen hver dag ved at prøve at huske detaljer, som du måske ikke har tænkt på i årevis. Her er nogle forslag: Genkald 10 detaljer fra din første skoledag. Find så mange ord som muligt, der begynder med bogstav A (arbejd dig op gennem alfabetet dag for dag). Husk så mange genstande eller personer fra en bestemt kategori som muligt på et minut. Kategorien kan eksempelvis være danske statsministre, hovedstæder, berømte forskere eller frugter. Nævn 15 vigtige punkter i din tilværelse den 11. september 2001 – dagen for terrorangrebet på blandt andet World Trade Center. Eksempelvis hvor du boede, hvem der var dine nærmeste venner, hvad du især foretog dig i fritiden og tilsvarende. Prøv herefter andre mærkedatoer.

Besøg fiskehandleren

Tag cyklen til fiskehandleren, og hent friske fisk af ordentlig kvalitet. Fisk er forskningens bedste bud på hjernemad. Ikke mindre end 20 procent af hjernens fedtstoffer udgøres af omega-3-fedtsyrerne, især fiskeolien DHA, som dels opbygger den tynde membran rundt om hver hjernecelle, dels danner aktive signalstoffer, som hjernecellerne taler sammen med.

De samme omega-3 finder du i hørfrøolie, nøddeolier, nødder og mandler, grønne bladgrøntsager og nødder samt i kød fra frilandskvæg og æg fra fritgående høns. Som bonus løfter fiskeolier også humøret og styrker hukommelsen.

Fysisk træning

Ifølge ny forskning kan vi danne nye hjerneceller hele livet og dermed give tankevirksomhed, hukommelse, humør og stresshåndtering de bedste vilkår. Altså såfremt hjernecellerne plejes med omhu. Regelmæssig fysisk træning opbygger nye hjerneceller samt danner flere forbindelser mellem hjernecellerne. Det ser forskere på hjernescanninger af mennesker, der gennem tre måneder træner moderat. Ikke mindre end 16 procent større voksede hippocampus, som er et vigtigt hjernecenter for hukommelse og indlæring samt for evnen til at håndtere stress. Så husk hver dag at gå eller cykle en rask tur langs stranden eller i skov og park. Også havearbejde og rengøring tæller med i regnskabet, selv om sidstnævnte måske ikke er noget, som du får gjort hver dag.