Sænk blodtrykket: Spis dig til et lavere blodtryk

I denne uge får du tips til at spise blodtrykket ned. Samt måske helt at undgå, at blodtrykket går i vejret.

Anslået en million danskere har forhøjet blodtryk, men 300.000 ved det ikke, fortæller Hjerteforeningen. Du mærker ikke blodtrykket, så forhøjelsen kan stå på i det skjulte i årtier. Ubehandlet kan det skære 10-20 år af livet på grund af slagtilfælde, blodprop i hjertet, forstørret hjerte med pumpesvigt, demens, ødelagte nyrer og dårligt syn. Jo længere problemet varer, og jo højere blodtrykket er, desto alvorligere bliver skaderne. Især hvis man samtidig har andre risikofaktorer såsom kolesterolforhøjelse, diabetes, lavt stofskifte, tobaksrygning og overvægt. Lad os være enige om at få målt blodtrykket med et par års mellemrum.

Lægen bedømmer ofte med et standardiseret skema, om du skal tage medicin. Men du afgør selv, om du yderligere vil spise og leve mere blodtryksfornuftigt. Allerede efter få uger er der i bedste fald gevinst ved at omlægge kosten, viser kliniske studier. Desuden falder faren for andre kroniske sygdomme, og du føler dig bedre tilpas af den sundere mad suppleret med mere bevægelse. Så du har alt at vinde og ingen bivirkninger ved at prøve at spise blodtrykket ned.

  • Allervigtigst: Spis masser af grøntsager, kål, bælgfrugter, kerner, frø og anden plantemad. Du kan faktisk spise lige så meget grønt, som du har lyst til. Blodtrykket falder, det samme gør vægten, og du bliver mere antiinflammatorisk og bedre rustet mod alverdens skavanker.
  • Rucola, spinat, salat, radise, rødbede, kinakål, rabarber, fennikel og selleri er særligt gavnlige, fordi deres nitrat kan sænke blodtrykket både på kort og lang sigt.
  • Frugter er eminente kilder til mineralet kalium, den blodtryksvenlige form for salt.
  • Vælge fuldkornsprodukter frem for de hvide varianter. Fuldkorn og kostfibre bekæmper farligt fedt inde i maven, som ellers øger blodtrykket. .
  • Når det skal være animalsk, så spis først og fremmest fisk og i mindre grad fjerkræ. Men hold igen med store mængder rødt kød; altså svin, okse, lam og kvæg.
  • Fisk er blodtryksvenlige, fordi omega-3-fiskeolierne omdannes til signalstoffer, der direkte sænker blodtrykket. Fisk giver også vitamin D, der synes at sænke blodtrykket. Omega-3 er på alle måder gode for hjerte og kredsløb, først og fremmest når du får dem i maden.
  • Bønner, ærter og linser er alletiders for blodtrykket med deres ideelle blanding af blodtrykssænkende calcium, mættende proteiner af høj kvalitet og sunde kostfibre. Et oplagt valg som erstatning for kød.
  • Mælk og ost i moderat mængde giver blodtrykssænkende calcium samt proteiner, der dæmper appetitten. Nogle ­ønsker eller tåler ikke mejeriprodukter, men ellers står disse fødevarer på den positive liste, som statistisk er forbundet med lavere risiko for mange sygdomme.
  • Selv om vi ikke skal fylde alt for mange kalorieholdige olier på maden, er jeg mere rundhåndet med især olivenolie og læner mig op ad de mange studier af middelhavskostens fortræffeligheder. Andre gode olier er rapsolie, avocadoolie, hørfrøolie og nøddeolie.
  • Hvidløg, granatæble, dragefrugt, mørk chokolade, grøn te, kefir og aronia er fine indslag i en blodtrykssænkende kost.
  • Vi får langt mere salt, end kroppen har behov for. Salt holder på vand og kan forhøje blodtrykket. Mange med normalt blodtryk tåler nu salt uden problemer, men andre er sårbare, og desværre kan vi ikke på forhånd udpege de saltfølsomme, så vi bør alle skære ned.
  • Har du allerede forhøjet blodtryk, vinder du ofte ved at skære saltindtagelsen pænt ned.