Sund

Forskere: Kødfri planteprodukter er ikke nødvendigvis sunde

10. maj Af Frederik Guy Hoff Sonne, Videnskab.dk
Foto: Shutterstock
Plantemad er godt for klimaet, men det er mere usikkert, om de mange forarbejdede planteprodukter giver en sundhedsgevinst.
Vegetar-"bøffer"

Mindre bøf. Mere bælgfrugt.

Sådan lyder opfordringen i flere nye og mere klimavenlige kostråd, der de seneste år har set dagens lys.

Men er det nu også sundt at skrue ned for kødet og spise flere planter?

I det store hele er svaret "ja". Men der er visse ting, du skal være opmærksom på, inden du lægger dine kostvaner fuldstændigt om, lyder det fra en række forskere, som Videnskab.dk har talt med.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Fedt og sukker

For det første er der stor forskel på, om din plantebaserede mad består af linser og broccoli, eller om du hiver et plantebaseret produkt op af supermarkedets køledisk.

Hvis du mæsker dig i den forarbejdede plantefars i stedet for kødfars, er det grundlæggende godt for klimaet, men sundhedsgevinsten for dig er mere omdiskuteret.

Meget af den forarbejdede plantemad indeholder nemlig et højt niveau af usunde ting som mættet fedt, sukker og salt, og et fransk studie fra 2021 peger på, at 40 procent af alle plantebaserede produkter på markedet er forarbejdede.

– Ser man på markedet for plantebaserede kødalternativer, får man hurtigt et indtryk af, at det er nogle produkter, som aldrig har set en fødevare. Meget af det er meget processeret, siger professor i ernæring Susanne Bügel fra Københavns Universitet.

Usikker sundhedsgevinst

Daniel Ibsen, postdoc ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, fortæller, at der er grund til at være varsom overfor de forarbejdede kød-erstatningsprodukter.

– Jeg vil ikke anbefale, at man bare bytter burgerbøffen af hakkekød ud med en køderstatnings-bøf og så videre, hvis man samtidig også vil være sundere. 

Daniel Ibsen, postdoc ved Aarhus Universitet

– Markedet med erstatningsprodukter som sojamælk og plantefars er eksploderet helt vildt, og det er meget nyt og spændende. Grundlæggende giver produkterne en klimagevinst, men det er lidt mere usikkert, om de også giver en sundhedsgevinst, siger han og forklarer, at store befolkningsstudier viser et mønster i, at folk, der spiser mere forarbejdet end ikke forarbejdet, har større risiko for overvægt, fedme og cancer.

Han foreslår, at man bruger produkterne som en overgang, mens man skruer ned for kødet og vænner sig til at lave andre retter.

– Men jeg vil ikke anbefale, at man bare bytter burgerbøffen af hakkekød ud med en køderstatnings-bøf og så videre, hvis man samtidig også vil være sundere. Når det er sagt, ser det ikke ud til at være farligt at spise plantefars, påpeger Daniel Ibsen.

Tag kosttilskud og dyrk motion

Inge Tetens, der forsker i ernæring på Københavns Universitet, forklarer, at der er et par ting, man skal være opmærksom på, når man vil omlægge sin kost til at være mere plantebaseret.

Nemlig at man får nok calcium og jern, der er vigtige for knoglesundheden. Calcium fås gennem grønkål, spinat, mandler, tofu og oliven. Jern kan fås gennem linser, bønner, spinat, broccoli, rødbeder og rosiner.

Problemet kan også afhjælpes ved at tage kosttilskud samt dyrke motion og holde sig fra rygning.

Forskning i sundhedseffekter er primært lavet på voksne personer. Vi mangler viden om effekterne hos andre grupper, for eksempel børn, gravide og ammende samt ældre personer. Derfor kan det være nødvendigt med særlige kostråd til disse grupper.

Sponsoreret indhold