Sund

Julens kaloriefælder

5. december 2022 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Julemånedens lækkerier er desværre et minefelt af kaloriebomber, godt understøttet af rigelig alkohol, stillesiddende hygge og for lidt søvn. Så en næsten uundgåelige følgesvend er vægtstigning.

Uha, nu bliver det igen en nådesløs kamp at skulle holde sig fra alt for meget af tillokkende konfekt, kager, chokolade, varm leverpostej, marineret sild, medister, flæskesteg, æbleskiver, konfekt, gløgg og decembers ­andre fristelser.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Vægtstigning

I en tysk undersøgelse tog deltagerne omkring 0,6 procent af kropsvægten på i ­tiden op til juleaften. Medregnes tiden frem til nytår går det endnu værre med en samlet vægtstigning på 1 procent af kropsvægten. Det lyder måske ikke af så meget, men desværre slipper man ofte først helt af med vægtstigningen igen til næste september, beretter fagtidsskriftet New England Journal of Medicine. Med andre ord sidder de ­lumske julekilo godt fast.

Lad os i denne uge se på nogle tips til, hvordan december tackles bedst uden at ødelægge den gode julestemning:

 • Du kan udmærket et pænt stykke ad vejen kokkerere efter kaloriefattige opskrifter med samme principper for ordentlige råvarer, som du forhåbentlig følger resten af året.
 • Nogle gæster tror, at sund mad ikke hører julen til, men smager dårligt. Det er forkert, men hold den kalorielette viden i dine retter for dig selv. Ingen grund til at spolere deres juleoplevelse.
 • Småspis ikke undervejs, når du laver maden. Det er fristende, men kalorierne hober sig bare op.
 • Forbrænd ekstra kalorier under indkøb ved selv at bære varerne i en kurv i stedet for rulle dem afsted i indkøbsvognen. Bær også selv varerne hen til bilen, som selvfølgelig er placeret længst væk på parkeringspladsen.
 • Allerede før I sætter jer til det veldækkede bord kan du afgøre, hvilke retter, konfekter og drikkevarer du aller helst vil nyde. Spring dem over, som ikke betyder ret meget for dig.
 • Prøv overordnet at holde dig til min antiinflammatoriske grundregel: Plantemad er din hovedret, mens resten er tilbehør. Fyld først en masse grøntsager, bælgfrugter, frø og kerner på tallerkenen, og lad så kød, fjerkræ, fisk og kornprodukter være tilbehør på tallerkenkanten.
 • Læg vægt på kvalitet frem for kvantitet ved at starte med de sundeste retter, når sild, laks, nødder, rugbrød og and kommer på bordet.
 • Tænk i mindre portioner ad gangen, som smager lige så godt. Jo mere du øser på tallerkenen hver gang, desto mere spiser du. Med en mindre tallerken og et smallere drikkeglas, får du færre kalorier totalt set.
 • Spis langsommere, læg bestikket mellem hver mundfuld, og tal med de andre. Grin og syng. Drik et glas vand. Ganske automatisk modvirker du overspisning. Husk på, at mætheden først indfinder 20-25 minutter efter fødeindtagelsen. Langsomt spisetempo gør dig mere mæt af færre kalorier.
 • Brunkager, pebernødder og andre julegodter dækker hurtigt hele dagens kaloriebehov. Udvælg de julefristelser, du allerhelst vil nyde, og hold dig til dem. Blot 100 gram marcipan eller nougat er rene kaloriebomber på 475 kcal.
 • Til decembers faste traditioner hører julebryg, snaps og gløgg. Spar dig selv for både kalorier og tømmermænd ved at erstatte hvert andet glas alkoholisk drik med vand. Hold dig på vandvognen i dagene mellem julearrangementerne.
 • Julens lækre bryg, ikke mindst de mere specielle øl, er ofte stærke og dermed kalorieholdige. Alkohol tilfører mange flere kalorier, end de fleste tænker over.
 • Alkohol på tom mave stimulerer appetitten. Så vent med at drikke, indtil du har fået noget at spise.
 • Plej tømmermænd uden kaloriefråds. Hold dig fra chips og pomfritter, men spis ­bananer, suppe og yoghurt i stedet.
 • Gå en lang tur sammen med familie, venner og kolleger både før og efter et større måltid, så bliver I alle sammen friskere og gladere. Daglig bevægelse styrker humøret, brænder kalorier af og skaber fred og ro i en måned, der ellers let kan blive stressende.
 • Total fornægtelse fører aldrig til noget godt, når det gælder julens fristelser. I princippet kan du spise alt, blot det sker i rimelige mængder, så du undgår overspisning. Nyd hver mundfuld. Julen er ikke tidspunktet at gå på slankekur. Vent til januar.

Mange hilsner Jerk W. Langer.

Sponsoreret indhold