Slip for dårlig mave til jul

Julearrangementerne er kommet i gang, og selv om vi opretholder en god håndhygiejne af hensyn til covid-smitten, må vi ikke glemme, at buffeten med alle lækkerierne også rummer risiko for andre problemer, ikke mindst Roskildesyge. Af den årsag gør Fødevarestyrelsen en særlig indsats i denne tid ved at kontrollere op mod 600 buffeter på caféer og restauranter.
Virkelig smitsom
Hvert år rammes måske 175.000 danskere, og én vigtig smittevej er mad fra buffet, når man rører og spiser noget med viruspartikler på. Roskildesyge er virkelig smitsom, og blot 10 styk virus er nok til at gøre én syg.
Så der skal meget lidt til, før det går galt til en julebuffet. Enten fordi en smittet person spreder virus ud over buffeten, når vedkommende tager for sig af karrysild og lune retter. Eller måske fordi smittede køkkenmedarbejdere alligevel møder på jobbet på grund af travlhed og så serverer virus sammen med hjemmelavet leverpostej og lun rødkål.
Køkkenmedarbejdere skal blive hjemme fra arbejde i to dage efter overstået Roskildesyge. Men også hjemme hos dig selv kan I rammes, sådan som det kendes fra de frosne hindbær, som der bliver advaret om hvert eneste år.

Undgå at blive smittet af andres spisevaner
Klassisk maveforgiftning
Roskildesyge skyldes det ekstremt smitsomme norovirus, som forårsager kvalme, opkastning, diarré og mavesmerter, altså en klassisk maveforgiftning hvor det står ud af begge ender.
Symptomerne begynder typisk 24-48 timer efter smitte. Diarré er hyppigere blandt voksne, mens opkastning oftere rammer børn. Mange får også hovedpine, feber, kulderystelser og muskelsmerter ligesom ved influenza. Det er overstået på 1-2 døgn uden eftervirkninger, såfremt du i øvrigt er rask. Men syge, svækkede og ældre kan få væskemangel, som kræver behandling.
Har du selv symptomer på Roskildesyge, så er julearrangementet aflyst for dit vedkommende, så du ikke sender hele selskabet på toilettet.
Er du ramt af Roskildesyge:
- Drik rigeligt væske. Put gerne lidt sukker og salt i, så væsken optages bedre i kroppen. Frugtjuice er også godt. Eller prøv en energisportsdrik.
- At du ikke rigtigt kan spise noget, betyder ingenting i de få dage sygdommen varer. Men prøv gerne gamle husråd som revne æbler eller ristet brød.
- Typisk kan du møde på arbejde igen, når du har været rask en dags tid. Men arbejder du i daginstitution, i plejesektoren, på sygehus eller i en fødevarebutik, bør der gå to dage.

Undgå forstoppelse: Få gang i maven
Undgå smitte:
- Vask hænder med sæbe efter toiletbesøg samt før madlavning. Det er grundstenen i god hygiejne. Håndsprit virker ikke på dette virus.
- Spiser du fra en buffet, så vask hænder med sæbe, inden. Brug lange tænger og skeer til at tage maden med. Hold om brødet med et klæde, når det skæres. Tag en ny tallerken ved hver portion. Fortæl køkkenet, hvis serveringsbestikket er faldet ned i skålen. Ellers putter folk fingrene helt ned i maden.
- Frosne hindbær skal koge et minut for at dræbe virus. Når du selv plukker hindbær og har vasket hænder forinden, er faren dog minimal.
- Pas på med skaldyr, der bør opvarmes grundigt, før de spises.
- Vask rå grøntsager omhyggeligt.
- Rengør ting, som kan være blevet påført norovirus. Vask overflader med sæbevand og desinficer gerne med eksempelvis Klorin. Bestik og andet, der kan bære smitte, opvaskes ved 65-75 °C. Smittepåført tøj bør vaskes ved høj temperatur, gerne over 60 °C.
Mange hilsner Jerk W. Langer.

Slip for ondt i maven: 10 råd ved julebordet
Flere svar

Loppefrø-skaller for maven

Husblas i kaffen

Undgå farlige situationer: Sikker på cyklen

5 ting der sker i kroppen, når du skærer tænder om natten

Ingen dårlig mave: Grill på den sunde måde

Fede mandler

Sorte pletter for øjnene
