Kæmpestudie: Sådan påvirker din højde din risiko for sygdomme

Der er mange fordele ved at være høj. Blandt andet til koncerter har høje mennesker et godt overblik og kan ofte se mere end de fleste – også selv om de står bagved.
Men ifølge et nyt studie er der også en del ulemper ved at være høj, skriver videnskab.dk.
For er du høj, er din risiko for perifære nervesygdomme og bestemte hud- og knogleinfektioner, hjerteflimren og åreknuder større. Dog er din risiko for hjertesygdom, højt blodtryk og højt kolesterol mindre.
Studiet, der er publiceret i PLOS Genetics, peger også på, at lave mennesker også er i højere risiko for en række bestemte sygdomme. Blandt andet forskellige former for hjertekarsygdom, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.
Konklusionen på det store studie, der er blevet til på baggrund af data fra flere end 250.000 mennesker, lyder altså, at uanset om du er høj eller lav, påvirker din højde din risiko for at udvikle en række sygdomme.
Det er ”godt lavet”, mener Thomas Folkmann Hansen, lektor fra Københavns Universitet, Novo Nordisk Fondens center for Protein Research.

Måler 187 cm: Mobbet med sin højde
– Vi kan i hvert fald i fremtidige studier indtænke det at bruge højde som et vigtig parameter, når vi undersøger sygdomme, som bliver påvirket af højden. Det er det vigtigste at få ud af det her studie, påpeger han overfor Videnskab.dk og tilføjer:
– Det gør, at vi bedre kan kigge på biologien bag de her sygdomme. Er det noget af sygdomsårsagen, der skyldes en ren fysiologisk ting – altså at være højere. Man kunne tænke sig noget med, at årerne bliver trukket mere og derved gør, at man bliver mere sårbar overfor andre risikofaktorer.
Helt anden skala
Ifølge Bjarke Feenstra, seniorforsker og sektionsleder fra Statens Serum Institut, bekræfter studiet tidligere studier, der finder en sammenhæng mellem højde og risiko for bestemte sygdomme.
Dét, der er nyt ved dette studie, er dets store skala, understreger han overfor Videnskab.dk.

Wow. Verdens højeste mand møder verden laveste kvinde
– De benytter genetiske data fra det amerikanske veteranprogram med over 200.000 deltagere med europæisk-amerikansk baggrund og 50.000 deltagere med afro-amerikansk baggrund blandt tidligere ansatte i det amerikanske forsvar. Det nye er den skala, de gør det i, hvor de ser på tusindvis af forskellige sundhedsudfald, de har fra helbredsregistre, forklarer Bjarke Feenstra.
– Det er desuden nyt, at de analyserer data fra så mange med afro-amerikansk baggrund, da mange tidligere studier har været begrænset fortrinsvis til deltagere med europæisk baggrund, tilføjer seniorforskeren.
Men studiet viser også nye sammenhænge mellem at være høj og en øget risiko for perifære nervesygdomme, som er forårsaget af skader på nerver i for eksempel tæer, fødder, underben og hænder samt bestemte hud- og knogleinfektioner – såsom ben- og fodsår.
Ingen grund til bekymring
Men selvom du er høj, er der ingen grund til at bekymre dig, skynder Thomas Folkmann Hansen sig at slå fast.
– Ingen skal bekymre sig om det. Det, studiet giver os, er en bedre forståelse for de her sygdomme, hvor højde bidrager til biologiske mekanismer. For eksempel hvorfor man får atrieflimmer. Er man ryger og har et højt BMI, men også høj, så er der en samlet større risiko, siger han og tilføjer:

Danmark på global top 10 over kødrelaterede sygdomme
– Men i en klinisk sammenhæng får det nok ikke så stor en effekt.
Heller ikke Bjarke Feenstra mener, der er grund til bekymring.
– Der er lidt øget risiko for nogle bestemte typer sygdomme ved at være høj, åreknuder for eksempel. Men samtidig er der en lavere risiko for andre sygdomme. Så hvad er bedst? Man kan ikke sige, at det er farligt at være 1,90 meter, siger han til Videnskab.dk.
Enormt potentiale
Og selvom det er et amerikansk studie, er der gode muligheder for at lave den her type undersøgelser baseret på danske biobanker og store landsdækkende registre, der går langt tilbage i tid, mener Bjarke Feenstra.
– Ja, det er noget, der er super gode muligheder for i Danmark. Der er et enormt potentiale, som kunne benyttes i langt højere grad, end det bliver i øjeblikket.