Sund

Lægens brevkasse: Ondt i brystet

21. juni 2022 Af læge Gitte Vincents. Illustration: Martin Silz
Ondt i brystet kan skyldes alt fra muskelsmerter til blodpropper. Læge Gitte Vincents forklarer her, hvad du skal være opmærksom på.

Jeg tror, vi alle har prøvet at have ondt i brystet. Man bliver altid en lille smule forskrækket. Er det farligt? Skal jeg ringe 112? Ja, nogle gange skal du.

Der er virkelig mange årsager til symptomer fra brystet, og vi læger er også tit i tvivl. Derfor indlægger vi flere end nødvendigt til ekstra undersøgelser. Ingen læger kan undgå at tage fejl af og til. Det er et faktum, vi alle skal leve med.

Alle strukturer i brystkassen kan give smerter. Er du i tvivl, skal du altid tale med din læge, om det kan være en blodprop. Lad os gå udefra og ind:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Brystkasse og muskler

En af de mest almindelige årsager til smerter i brystet er muskelsmerter. Mellem ribbenene sidder små brystmuskler. Her kan komme infiltrationer og spændinger for eksempel ved langvarig bilkørsel og stillesiddende computerarbejde, især hvis man er anspændt

Det er ikke sjældent, vi har mistænke om blodprop, hvor smerterne viser sig at være muskelspændinger. Som regel kan man lokalisere det ømme punkt, og man kan mærke forværring ved visse bevægelser. Korte, smertefulde jag er almindelige og ufarlige. Smerterne kan også udløses fra rygsøjlen og stråle frem i brystet.

Lunger og lungehinder

Lungehinden er meget følsom. Det er et fint lag, som sidder på indersiden af brystkassen og ydersiden af lungerne. En fin “smøreolie” får hinderne til umærkeligt at glide mod hinanden, men ved den mindste irritation kan det gøre virkelig ondt. Det sker ved betændelse, kræft eller ulykker, hvor der kommer blod i lungehinden. Så bliver hinderne i stedet som to stykker sandpapir. Den typiske smerte er jag, som følger vejrtrækningen.

Lungebetændelse gør også ondt, men her er hoste, feber og åndenød mere fremtrædende symptomer. Lungekræft gør ikke umiddelbart ondt, før det vokser ind i ribben og lungehinde eller giver betændelse.

Hjertet og hovedpulsåren

Blodprop i lungerne viser sig oftest ved pludselig åndenød. Der behøver ikke være smerter. Lungen kan også klappe sammen. Det kan både give åndenød og som regel let smerte.

Ved pludselig opståede brystsmerter, der trykker som en betonklods, som ligger ovenpå brystet, og med udstråling til ryg, hals og/eller venstre arm, skal du ringe 112. Det kan være en akut blodprop, som kræver hurtig behandling.

På sygehuset giver hjertekardiogram (EKG) og blodprøver et svar. Hovedpulsåren (Aorta) kan også udvide sig og til sidst sprænge. Udvidelsen kan give blødning i karvæggen, og så kan man nogle gange nå at operere. Symptomerne er kraftige smerter og utilpashed. Også her skal man straks ringe 112.

Spiserøret

Spiserøret går ned igennem brystkassen lige bag luftrøret og ender i mavesækken. Ved mundingen af spiserøret er der en slags lukkemuskel, som sørger for, at mavesyren bliver nede i mavesækken. Mange har utæthed ved lukkemusklen, så syren vender tilbage til spiserøret. Det behøver ikke at give halsbrand, men kan give brystsmerter, fordi syren ætser. Mange bliver indlagt ved mistanke om blodprop og bliver udskrevet med medicin mod mavesyre.

Ring og spørg

Det er ikke helt nemt for hverken læge eller patient. Hovedreglen er, at pludseligt opståede brystsmerter, som ikke bare er jag, kræver akut lægekontakt: Ring og spørg!

Er man utilpas og er smerterne kraftige, er der ingen vej uden om at tilkalde en ambulance på 112.

Fakta

Kun halvdelen af dem, som indlægges med brystsmerter, har en hjertesygdom.

Kun 15 procent af dem, som kommer til deres egen læge med brystsmerter, har sygdom i hjertet. Af de øvrige har hver anden psykisk sygdom som angst, spændinger eller smerter i muskel og ryg.

15 procent har noget med lunger og lungehinder, mens andre 15 procent har sygdomme i spiserør eller mave.

Skriv til mig

Spørg om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til mig, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, du gerne vil dele med læserne. [email protected]

Sponsoreret indhold