Sund

RS-virus smitter igen: Fakta om sygdommen

30. september 2021 Af Frederik Guy Hoff Sonne, Videnskab.dk. Foto: Panthermedia
Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål om RS-virus, der har ramt en del danske småbørn.

Et helt usædvanligt smitteudbrud af den såkaldte RS-virus, sætter lige nu stuerne på de danske hospitalers børneafdelinger under pres.

Det skriver Videnskab.dk, som har samlet de væsentligste fakta om sygdommen.

RS-virus er en luftvejsinfektion, der typisk rammer små børn i vintermånederne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I år er virussen allerede brudt ud tidligt på sommeren, hvilket har ført til ekstraordinært mange indlæggelser af børn, og smitten ser ud til at buldre videre.

Hvad er RS-virus?

RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytialvirus. Det er en luftvejsinfektion, der i Danmark årligt rammer især børn på under 5 år i vintermånederne.

RS-virus kan give alt fra forkølelse til feber og lungebetændelse. Ofte forløber infektionen som en forkølelse. Men specielt hos små børn under 6 måneder ses ofte en nedre luftvejsinfektion, som fører til vejrtrækningsproblemer.

– Der er en række virussygdomme, der giver infektion hos små børn, og de kan være svære at skelne fra hinanden. Men RSV er en af de lidt værre. Den er meget smitsom, og så er det den langt hyppigste årsag til lungebetændelse blandt små børn, lyder det fra overlæge Niels Høiby, der er professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet, til Videnskab.dk.

Foruden at være den mest hyppige årsag til lungebetændelse er RS-virus også den mest almindelige årsag til akut bronkitis blandt børn – en betændelse i luftrøret eller i de større luftveje.

Hvordan smitter RS-virus?

RS-virus er en luftvejsvirus. Det vil sige, at virus smitter og kommer ind i kroppen gennem luftvejene. Typisk gennem host, nys eller via sekret fra hænderne.

RS-virus spredes derfor ved direkte kontakt mellem mennesker og ved, at den sætter sig på overflader, som vi rører ved med hænderne – eksempelvis dørhåndtag, telefoner og tilbehør til computeren såsom mus og tastatur.

– Det er især i børnehaverne og vuggestuerne, at smitten er udbredt. Eller blandt familier, hvor de ældre giver den videre til deres børn, fortæller professor Niels Høiby til Videnskab.dk

RS-virus er ekstremt smitsom, og det er praktisk talt umuligt for børn at undgå at blive smittet med RS-virus, inden børnene bliver 5-6 år og begynder at opnå bedre immunitet.

Ved 2-års-alderen har næsten alle børn haft RS-virus én gang, og halvdelen har haft det to gange ifølge SSI.

Sådan holder du smitten nede

Selv om ingen børn i realiteten kan undgå at få RS-virus på et eller andet tidspunkt i deres barndom, er det vigtigt at holde RS-virus for døren, hvis man har helt små børn på under 1 år.

– Det kan i det første leveår være en hård infektion, der både kan give lungebetændelse og mellemørebetændelse, påpeger Niels Høiby.

Risikoen for RS-virus kan holdes nede med hygiejneråd, der efterhånden sidder på rygraden efter halvandet års corona-pandemi.

Man kan beskytte de små børn mod at blive smittet ved at undgå eller mindske kontakt med andre børn. Derudover er det altid en god idé at holde afstand til folk med sygdomssymptomer.

God hygiejne – og især god håndhygiejne – er stadig også den nemmeste og bedste beskyttelse mod virusinfektioner helt generelt.

Hvor farlig er RS-virus?

RS-virus er en meget almindelig virus, og den er sjældent så farlig, at den leder til svær sygdom, indlæggelse eller er livstruende.

I Danmark indlægges cirka 3 procent af alle børn mindst én gang med RS-virus inden for de to første leveår ifølge SSI.

Vi ved også, at nogle har større risiko for at udvikle svær RS-virusinfektion. Det gælder især for børn under 3 måneder, for tidligt fødte børn, børn med hjerte- eller lungelidelser, og børn med andre kroniske sygdomme som eksempelvis Down syndrom

Risikoen for at blive indlagt med RS-virusinfektion er desuden fordoblet, hvis man har søskende. Og ophold i daginstitution er også forbundet med øget risiko.

Børn, som har været indlagt med RS-virus, har en stærkt øget risiko for udvikling af astma senere, hvilket formentlig skyldes, at der er en fælles disposition til de to sygdomme.

RS-virus er som udgangspunkt ikke farlig for raske voksne, men voksne med kroniske lungesygdomme og ældre på over 65 år risikerer også at blive svært syge af RS-virus.

Symptomer

Symptomerne på RS-virus er typisk almindelige forkølelse med træthed, snottet næse og hoste. Det kan dog udvikle sig til feber.

Tiden fra man bliver smittet, til man får symptomer, er ofte mellem 2 og 8 dage. Symptomerne kan strække sig over 2-3 uger. Man er almindeligvis smitsom i en uges tid.

Hos især de små børn på under 12 måneder kan symptomerne udvikle sig til besværet vejrtrækning med hurtig, pibende eller hvæsende vejrtrækning. Hvis det sker, bør man opsøge læge.

– Meget hyppig vejrtrækning svarer cirka til at trække vejret 25-30 gange i minuttet. Normalt trækker man cirka vejret 12 gange i minuttet, forklarer Niels Høiby til Videnskab.dk.

Sponsoreret indhold