Sund

Sådan slipper du af med lus

7. marts 2022 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Ungerne er tilbage i skole og institution efter genåbningen, og så skal tættekam og lusemidler findes frem fra skuffen.

Lus har ellers haft trange kår de seneste to år, fordi børnene har holdt afstand på grund af coronaepidemien, så de ikke kunne springe fra hårbund til hårbund. Som konsekvens har der været et markant fald i salget af lusemidler.

Vær ikke flov

Mest udsatte er 3-10-årige, men ældre søskende kan også rammes. Det gælder om at få bugt med de små ubudne gæster, bedst med en koordineret indsats mellem forældrene, så alle børn tjekkes og eventuelt behandles samtidig. Ellers bliver de ved med at smitte hinanden.

Vær ikke flov og pinlig berørt over at have lus i familien, for de kan bedst lide rent hår. Vær ærlig, og informer kammerater, skole og institution om problemet, så alle tager hånd om situationen hurtigst muligt.

Find lusene

Barnet klør sig i hårbunden, især i nakken og bag ørerne. Men de første uger er der ofte ingen symptomer. Så ved lusealarm bør du altid tjekke barnet og resten af familien omhyggeligt. Del håret i skilninger med små mellemrum, og kig hårbunden grundigt igennem, især bag ørerne og i nakken. De små nymfer kan være svære at få øje på, og barnet har oftest kun en snes stykker. Æggene er tydeligere, for de sidder fast på hårene og kan modsat skæl ikke umiddelbart fjernes med fingrene.

Lusemidler

Du kan trygt behandle barnet med lusemidler, så ofte der er behov for det. De indeholder ikke mere skadelige kemikalier, men typisk en silikoneolie, som lægger sig uden på lusen og kvæler den. Lus kan ikke blive resistente over for disse lusemidler, der oftest bruges i tørt hår og kun skal sidde i kort tid. Følg brugsanvisningen omhyggeligt.

Klassisk kæmning er stadig væk en effektiv måde at bekæmpe lus på og med garanti uden bivirkninger. Det gælder om at bryde lusenes livscyklus. Når kæmningen er i gang, smitter barnet ikke mere. Der er ingen vej uden om kæmning, uanset om du vælger først at behandle med lusemidler.

Kamme, huer, hårpynt og pudebetræk kommes i fryseren i et døgn eller vaskes i vaskemaskine ved 60 grader eller holdes isoleret i 48 timer.

Sådan bekæmper du lus

  • Placer barnet foran en god film eller med en iPad eller bog. Sæt dig selv ordentligt af hensyn til ryggen.
  • Vask håret, og put rigeligt med balsam i. Lad balsammen sidde, og red håret med en almindelig kam.
  • Så skal du i gang med tættekammen. Kæm håret grundigt og systematisk igennem lok for lok. Hver lok kæmmes fra hårbund til hårspids i ét strøg.
  • Lus ses nemmest på en lys tættekam. Sørg for kraftigt lys.
  • Vær grundig ved ørerne og i nakken.
  • Stryg efter hvert strøg tættekammen af på et stykke lys køkkenrulle for at fjerne lus og æg. Fortsæt kæmningen, indtil du har været hele håret igennem og ikke længere finder lus.
  • Skyl til sidst balsammen ud, hvis den ikke er en leave-in-type.
  • Kæmningen gentages hver anden dag for at fange de nyudklækkede lus, før de selv lægger æg.
  • Når du efter fire kæmninger i træk ikke har fundet lus, er behandlingen slut. Ved omhyggelig kæmning er barnet lusefrit efter senest 14 dage.
  • Dukker der undervejs store voksne lus op, tyder det på, at barnet er blevet smittet igen. Så er der ikke andet for end at starte forfra.

Sponsoreret indhold