Sundhed uden recept

Otte tips til mere motion

20. december 2019 Af Jerk W. Langer. Foto: PantherMedia.
En daglig gåtur kan blive en genvej til et sundere liv med mindre stress og mere mentalt overskud - for ikke at tale om at gang i rask tempo giver vægttab, sænker blodtryk og kolesterol samt forebygger blandt andet type 2-diabetes, demens og andre dårligdomme. Her får du Jerk W. Langers otte tips til at gå dig sund.
2 kvinder der går en tur

Det er slet ikke svært at gå sig til et sundere liv. Det gælder blot om at bruge kroppen til det, som den er designet til at gøre mange timer om dagen, nemlig bevæge sig.

Samtidig kan en daglig gåtur blive en genvej til gode oplevelser, et sundt vægttab uden stress, færre symptomer samt masser af mentalt overskud. Gang i rask tempo sænker blodtryk og kolesterol samt stabiliserer blodsukkeret. Det forebygger type 2-diabetes, blodpropper, demens, depression og andre dårligdomme.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

En svær start

Ofte får jeg betroet, at det er svært at komme i gang med motion – og at man under ingen omstændigheder kan se sig selv i svedigt træningstøj i selskab med en masse veltrænede mennesker i et fitnesscenter! Jeg kalder det at være ramt af ”sportsallergi”.

Heldigvis kan mindre gøre det, for du kan sagtens høste frugterne af motion uden hverken at være vægtløfter eller maratonløber. Noget af det sundeste er regelmæssigt at gå en rask tur. Det giver masser af lodder i sundhedslotteriet. Nemt, billigt og uden bivirkninger.

Næsten alle kan gå, når det passer, og hvor som helst, uanset om du smutter en tur rundt i nabolaget eller vælger en park eller skov. Vi er fantastisk privilegerede i Danmark, for overalt er der stier og fortove.

Her får du otte tips til komme i gang med gåturene:

Otte tips:

1. Find en makker

At have én at følges med, er en fantastisk måde at holde sig motiveret på. Dels kommer du afsted, selv om du ikke lige har lyst en dag, fordi I holder hinanden til ilden. Springer man fra, går det nemlig også ud over makkeren. Dels går tiden både lettere og sjovere. I stedet for at mødes over en kop kaffe kan I lige så godt ordne verdenssituationen til fods. Har du hund, har du også en firbenet makker at følges med.

2. Skab variation

Samme rute hver dag bliver hurtigt monoton og kedelig. Find de afmærkede stier og ruter forbi lokalhistoriske seværdigheder. Udforsk naturen. De fleste skove har afmærkede vandrestier gennem naturskønne steder. Blot det at gå en velkendt rute i modsat retning skaber nye oplevelser og indtryk.

3. Eksperimentér

Du kan variere gangteknikken, eksempelvis ved at sætte hastigheden op, måske endda til egentlig powerwalk med kraftige armsving. Stavgang forbrænder omkring 20 procent flere kalorier, fordi overkroppen også arbejder med.

4. Kend din begrænsning

Det er vigtigt at have et realistisk forhold til, hvad man formår. Er du vant til at gå under en kilometer i ét stræk, er det vanvid at kaste sig ud i 10 kilometer i rask tempo. Så får du ondt i benene, og motivationen går fløjten. Det gælder om at træne sig op til at kunne klare distancen.

5. Tæl skridt

Vi skal gå 10.000 skridt om dagen, lyder det konstant, men der går hurtigt tyranni i dagens skridttal. Plejer du at gå 4.000 skridt om dagen, er det flot at forbedre tallet til 6.000. Brug skridttælleren i din smartphone som hjælp og motivator til at skabe mere aktivitet i dagligdagen. Ikke som en taktstok eller til at pirke til den dårlige samvittighed.

6. Hav en backup-plan

Sover du for længe, så morgenturen glipper, skal du være indstillet på at gå ved frokosttid i stedet. Ved du, at en middagsaftale forhindrer dig i den sædvanlige aftentur, kan du snige 15 minutters rask gang ind om morgenen eller inden middagen. Læg et par gåsko i bilen, så du altid har mulighed for at en tur, når lejligheden pludselig byder sig.

7. Skab et signal

Mange handlinger i dagligdagen udløses, fordi noget signalerer til dig om at gøre det. Som når du børster tænder, fordi du har spist morgenmad eller er på vej i seng om aftenen. Prøv at kombinere dine gåture med faste daglige handlinger. Du kan for eksempel gøre det til en vane at gå et kvarter før frokost. Hurtigt indbygges det i din dagrytme, at når du tænker på frokosten, hører der en gåtur med.

8. Få det gjort

Det kan være fristende at udskyde turen nogle timer, men så ender du desværre ofte med slet ikke at komme afsted den dag. Har du planlagt en tur, skal du gennemføre den. Næsten uanset vejret.

Sponsoreret indhold