Slankekure

Læge om slankemedicin: Vigtigt at ændre vaner undervejs

5. september Af Karin Heurlin
Foto: Privat
Slankemedicin kan ikke stå alene. Medicinen er hverken en hurtig eller billig løsning. Du er nødt til at lægge en plan både økonomisk og mentalt, mener læge Nicholas Syhler.
Læge Nicholas Syhler
Nicholas Syhler er læge og stifter af onlineklinikken Embla.

Mange bruger Wegovy forkert. I hvert fald dem, der udelukkende tager slankemedicinen i tre måneder uden samtidig at ændre på vanerne.

Godt nok taber de sig i de tre måneder, fordi de har mindre appetit. Men når de så stopper med medicinen, vil de med stor sandsynlighed tage det hele på igen. Præcis ligesom med alle andre slankekure, hvor vægten oftest går op igen, når man ikke længere orker at stå og veje og måle for at holde kostplanen og de mange regler.

Det påpeger læge Nicholas Syhler, som er stifter af den medicinske online klinik Embla. Her udskriver de slankemedicinen, men sideløbende med medicinen indgår et helt forløb, hvor man får hjælp til at ændre vaner.

– Hos os er målet at fremme nogle vaner, der holder på den lange bane. Vi ser medicinen som et slags boost. Noget, du skal tage, mens du laver ændringer, som du kan holde ud at leve efter hele dit liv, siger direktøren i Embla, hvor mennesker på slankemedicinen løbende har adgang til en sundhedscoach, en læge og en sygeplejerske, fortæller Nicholas Syhler.

Sammen med medicinen skal sundhedspersonalet hjælpe folk med at komme ned i vægt. Og det gør de ikke ved at uddele strenge kostplaner eller opfordre til hård motion.

– Vi er meget imod kostplaner, og vi tæller heller ikke kalorier. Mange af dem, der kommer til os, er jo lidt forstyrrede, fordi de har været på kur med kostplaner hele livet. Vi skal have dem væk fra den tankegang og hen til noget mere naturligt. De skal lære at spise mad af høj kvalitet uden for mange hurtige kulhydrater, og i stedet for lange løbeture, opfordrer vi dem til at komme ud og gå en tur hver dag. Det gælder om at finde noget, som man orker og kan gennemføre på længere sigt.

Læg en plan for dit vægttab

Det er også i håbet om det lange og varige vægttab, at Embla har startet et online fællesskab, hvor mennesker på slankemedicinen kan udveksle alt lige fra sunde opskrifter til svære og glade følelser. Ifølge Nicholas Syhler er det nemlig en stor fordel at gå i takt med andre, når man ændrer på sit liv.

– Forskning viser, at det er lettere at holde motivationen, når du gør tingene i fællesskab. Det er simpelthen lettere at holde fast i gode vaner, når du deler dine oplevelser med andre.

Målet for de gode vaner er, at de sætter sig så godt fast på rygraden og i køleskabet, at man til sidst kan smide medicinen, når man har nået en passende vægt. Men den slags tager tid. Og forløbet er heller ikke gratis. Foruden prisen på medicinen koster det 950 kroner om måneden at være medlem hos Embla.

Nicholas Syhler lægger ikke skjul på, at det er en stor udgift, og han peger derfor også på, at man skal lægge en langsigtet plan både i sin økonomi og i sin bevidsthed, inden man kaster sig ud i at tage slankemedicin. Det er ikke en hurtig eller billig løsning.

– Det er vigtigt at have et mål. Du skal sætte pengene af til det og være forberedt på aktivt at arbejde med at ændre dine vaner. Ellers bliver det bare en hurtig kur, der som mange andre kure ikke virker i længden.

Vægttab og biologi

At gå fra overvægt til normalvægt er i det hele taget en krævende disciplin. Også selv om mange mener, at ”det da bare handler om at spise mindre og bevæge sig mere”. Eller om viljestyrke. De udsagn kan godt trætte Nicholas Syhler.

– Overvægt handler ikke om mangel på viljestyrke. Og det handler heller ikke om dovenskab. Det er simpelthen svært at tabe sig, når man har taget på, fordi din biologi bekæmper et vægttab. Dine hormoner stritter imod. Det var en fordel i stenalderen, når du gik en hård vinter i møde, og du skulle have noget at tære af. Men mekanismen er ikke en fordel i dag, hvor der er overflod af mad i vores del af verden.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold