Slankekure

Pias store vægttab: Det er bedre end at vinde i Lotto

22. marts 2021 Af Vibeke C. Larsen Foto: Kaspar Wenstrup/Aller Foto & Video og privat.
Da Pias vægt ramte 100 kilo, begyndte hun at spise efter TFA-metoden. Udover et vægttab på 35 kilo er hendes hedeture og smerter i benene også forsvundet.

100,3 kilo!

Dette tal mødte Pia, da hun den første maj sidste år steg op på vægten.

Hun vidste godt, at hun vejede for meget, men blev alligevel chokeret, da hun så tallet stå og blinke.

– Jeg tænkte, at det var løgn. Så meget skulle hverken jeg eller min hest bære rundt på. Jeg ville ikke veje over 100 kilo, siger 55-årige Pia Hansen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Led af hedeture

Hun bor i Slagelse sammen med sin mand, Jens, og har tidligere kunnet holde vægten ved at træne, men for 15 år siden fik hun dårligt knæ, og det satte en stopper for de store fysiske udfoldelser. For syv år siden begyndte hun at ride, men det var ikke nok til et vægttab.

– Det er ikke mad, jeg er blevet tyk af, men sukker. Jens og jeg var glade for slik og kager, og til sidst var det ikke nok med én slikskål, når vi havde sukkerhygge. Vi havde hver vores, griner Pia.

Langsomt steg vægten, og Pia måtte gå en tøjstørrelse op, når der skulle købes nyt. Til sidst endte hun i størrelse 52 og måtte opgive at finde tøj i normale tøjbutikker.

– Jeg gik i forvejen i løst tøj, fordi jeg altid har syntes, at jeg var lidt for bred over bagen, og har aldrig følt mig slank, så jeg tænkte faktisk ikke over, at jeg var blevet fed, siger Pia.

Overvægten påvirkede hendes helbred. Om aftenen hævede hendes fod til dobbelt størrelse. Hun havde ondt i benene og havde så mange smerter, at hun havde svært ved at sove.

– Jeg fik ikke ordentlig søvn, fordi min krop var så forgiftet af alt det sukker. Hver nat stod jeg op og strikkede i et par timer, mens jeg ventede på, at medicinen virkede, så smerterne forsvandt, siger hun.

Når Pia i dag kigger på gamle billeder af sig selv, kan hun ikke forstå, at hun ikke opdagede, hvor slemt det stod til. Hun vejede sig somme tider, for at vægten netop ikke skulle løbe fra hende, men alligevel blev det ikke til mere end et suk, når pilen igen tog et nøk opad.

Kort efter at Pia havde ramt de 100 kilo, så hun en omtale af Luuna Sommers TFA-metode.

– Det lå i min underbevidsthed, at der skulle ske noget nu, og så så jeg Luuna skrive om vægttab og overgangsalder. Det ville være fantastisk, hvis jeg både kunne tabe mig og slippe for de voldsomme hedeture, som plagede mig om natten, fortæller Pia, der købte en af Luuna Sommers bøger og hørte et onlineforedrag.

Galleri: Pias store vægttab: Det er bedre end at vinde i Lotto

Lækre måltider

– Jeg var spændt på, om det var endnu en juhu-kur, men der var en personlighed og et nærvær, fordi Luuna selv havde været overvægtig og energiforladt, og det kunne jeg relatere til. Jeg kunne mærke, at det var det, jeg skulle, siger hun.

TFA er en forkortelse for ’To Feel Amazing’ og er baseret på en kost med lavt indhold af kulhydrater. Pia meldte sig til et 40 dage langt forløb, og her lærte hun blandt andet kun at spise i et ’vindue’ på otte timer om dagen. Det betød, at hun måtte vinke farvel til morgenmaden og drikke tre-fire liter vand om dagen.

– Jeg tænkte, at så druknede jeg, men det gik fint. Jeg troede også, at det blev et problem at droppe morgenmaden og ris, brød og pasta, men det er ikke svært, og jeg føler ikke sult, selv om jeg springer morgenmaden over og først får lidt frugt klokken 10, fortæller Pia.

Hun fik en kostplan med madvarer, som hun frit kunne sammensætte efter lyst.

– Jeg kan ikke fordrage at lave mad, og jeg gider ikke en opskrift med 100 forskellige ingredienser. En opskrift skal have tre linjer, ellers er det ikke noget for mig, men retterne er lækre og nemme at lave, og de giver mig lyst til at stå i køkkenet, understreger hun.

Pia blev medlem af Facebookgruppen ’Tofeelamazing’, hvor hun fandt inspiration til måltider, gode råd og opbakning.

– Det betyder meget, at man kan finde støtte og opbakning. I begyndelsen havde jeg selv mange spørgsmål, og så er det fedt, at man kan spørge i gruppen, og der altid er nogen, der svarer. Det er ikke en kur, men en opdagelsesrejse i kroppen, som man ikke kan klare alene. Med Luunas støtte og inspiration føler man sig tryg og får troen på, at rejsen kan forsætte hele livet, siger hun.

Mere energi

På de første 40 dage tabte Pia sig cirka 10 kilo, og hendes trang til søde sager forsvandt.

– Jeg tabte mig også i centimeter, og det var vildt motiverende, at jeg pludselig kunne se, hvordan min bagdel, mine lår og talje blev slankere. Der var ikke noget tidspunkt i forløbet, hvor jeg havde lyst til sukker, for min krop havde gennem kosten fået alt det, den havde brug for, forklarer hun.

Pias mand, Jens, hoppede med på forløbet, så de kunne spise det samme, og han har tabt sig 20 kilo.

– Vi kunne støtte hinanden og holde hinanden på sporet, for det er som regel ikke samme dag, en af os får lyst til noget af det, som vi spiste før, og så kan den anden afvise det, siger hun.

Efter de første 40 dage fortsatte parret på endnu et forløb, hvor der kom lidt flere madvarer på listen, og i dag har Pia tabt sig 35 kilo.

– Allerede i første periode forsvandt mine smerter og mine hævelser i foden, og jeg tager ikke medicin mere. Jeg sover godt om natten, og faktisk snorker hverken Jens eller jeg mere. Mine hedeture er forsvundet, og jeg føler mig ’ren’ indeni, siger Pia glad.

Både hun og Jens oplever, at de har fået mere energi og bedre humør.

– Vi har fået et nyt liv, som kommer til at vare resten af vores tid. Ikke i min vildeste fantasi havde jeg forestillet mig, hvad en livsstilsændring ville betyde for os. Jeg kunne ikke have vundet i lotto og følt mig lykkeligere, siger Pia med et smil.

Få TFA-opskriften på andebryst og Waldorfsalat her.

Få TFA-opskriften på vegansk brændende kærlighed.

Pias tips

  • Begynd om foråret/sommeren, hvor der er mange friske bær og grøntsager, og den varme mad ikke er så vigtig.
  • Vær åben, og giv det en chance. Mange tror, at de ikke kan undvære morgenmad, men det kan man sagtens.
  • Se det ikke som en straf, at du skal undvære nogle fødevarer. Ofte er det bare en vane og ikke et egentligt behov.
  • Køb gode råvarer for de penge, du sparer på slik, chips og sodavand.

Sponsoreret indhold