Spørg lægen

Fra klinikken: Forberedt på hormonspiral

14. oktober Af Thilde Sangild Villemann
Foto: Colourbox
Thilde fortæller om en konsultation, hvor hun skulle hjælpe Johanne på 17 år med at blive forberedt på at få sat en hormonspiral op. Bliv selv klogere på det her.
Prævention

I dag skal jeg lægge hormonspiral på Johanne på 17 år. Forinden har Johanne talt med sygeplejersken om prævention.

Johanne kan ikke få styr på sine blødninger med piller, som hun i øvrigt også har svært ved at huske, så de blev enige om, at spiralen er det rigtige valg.

Det er en god plan, synes jeg.

Tidligere gav man næsten kun spiraler til kvinder, der havde født, men det er anderledes i dag. Nu bruger mange kvinder, der ikke har født og end ikke har haft samleje, spiral.

I min kommune, Herning, er der et tilbud om, at alle kvinder under 25 år kan få gratis prævention.

Derfor var aftalen med Johanne i første omgang, at hun skulle søge hjælp hos ”UngMod 24/7”, som organisationen, der giver gratis prævention, hedder.

Der var dog uhyre lang ventetid, og Johanne overtalte organisationen til at betale spiralen, men at hendes egen læge lagde den lagt op.

Johanne er nervøs. Kassen med spiralen er kæmpestor. Selv om spiralen kun er få centimeter, er kassen på størrelse med en underarm.

Desuden har Johanne aldrig før været ”i bøjlerne”, som hun kalder den gynækologisk undersøgelse.

Hun har hørt fra en veninde, at det gør herre nas, men nu vil hun have det overstået, siger hun og begynder at knappe bukserne op.

– Vent lidt med at tage tøjet af, bremser jeg hende: – Sæt dig ned og lad mig høre, om du har fået alle de informationer, du skal have, selv om der har været lidt forvirring om, hvem der skulle lægge den spiral.

Jeg går i gang med mine spørgsmål: – Har du taget Ibuprofen og Panodil fra en time siden?

Det har Johanne ikke, for hun vidste ikke, at det blev anbefalet.

Jeg spørger, om hun har fået at vide, at hun skal undgå spabad og svømmehal i en uge?

Fakta

Sådan virker en hormonspiral:

  • En hormonspiral har form som et T, hvor der omkring benet i T’et er en kappe, der indeholder hormon. Dette hormon er et gestagen. Det er samme type hormon, der findes i minipiller. Hormonspiralen indeholder ikke østrogen.
  • Hormonspiralen sørger for, at slimhinden i livmoderen holder sig slank, så der ikke er så meget slimhinde at afstøde, når man skal have sin menstruation. Langt de fleste kvinder har derfor kun lidt eller slet ingen blødning, når de har en hormonspiral.

Det er hun heller ikke informeret om, og det viser sig, at hun skal på sit livs første wellnessophold i weekenden.

– Det er min mor og moster, der har inviteret mig, fortæller Johanne.

– Hvornår har du sidst haft menstruation?, fortsætter jeg.

Det er nemlig bedst at lægge spiralen op, når man er ved at være færdig med at bløde. Det fik Johanne at vide af sekretæren, da hun bookede tiden, så hun har netop overstået sin menstruation.

– Hvordan med klamydiapodning? Man anbefaler klamydiapodning før spiral, hvis man er seksuelt aktiv, da man frygter at skubbe en klamydiainfektion højere op i livmoderen, hvis man lægger spiralen, mens man har klamydia.

– Årh for pokker, svarer Johanne. – Det havde jeg aftalt, at jeg skulle have gjort en uge inden, men det har jeg simpelthen glemt.

– Okay, så skal vi beslutte, om du skal have spiralen i dag, eftersom du hverken var informeret om spabad eller den smertestillende medicin. Hvis vi venter, kan du nå at få taget en klamydiatest. Medicinen er ikke nødvendig, men komfortabel, så livmoderen ikke er irriteret bagefter. Det med spabadet er også kun vejledende. Det er jo ikke sikkert, der kommer en infektion ud af det. Men klamydiatesten ville jeg altså gerne have haft svar på, siger jeg.

Johanne vælger, at hun gerne vil se en spiral og det gynækologiske spekel, der bruges ved undersøgelsen, samt få taget en klamydiatest i dag. Men hun venter med at få lagt spiralen til efter næste menstruation.

Jeg ønsker hende en dejlig wellnessweekend med mor og moster. Johanne er ret tilfreds med, at hun slap for at komme ”i bøjlerne” i dag.

Skriv til Thilde

Du kan spørge Thilde om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til hende, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, du gerne vil dele med læserne.

Skriv til e-mail: [email protected]

Eller til adressen:

Thildes konsultation
Havneholmen 33
1561 København V

Sponsoreret indhold