Spørg lægen

Operation af brok

20. februar Af Thilde Sangild Villemann. Foto: Colourbox.
Efter en operation har læseren fået et brok i arret. Vil mavetræning gøre brokket større? Få svaret her.
Kvinde der træner

Hej Thilde

Jeg er en kvinde på 47 år, der blev opereret i den ene nyre i fjor. Alt gik godt, men efterfølgende har jeg fået et brok i arret, der er på cirka 10 centimeter lige under mine ribben i venstre side. Brokket er en bule, der ”plopper” ud, når jeg hoster, griner, synger eller lignende.

Jeg er blevet tilbudt at få lagt et net ind, og det vil jeg måske gerne på et tidspunkt. Lige nu generer brokket mig dog ikke. Det gør ikke ondt, og det føles blødt og eftergivende (jeg kan trykke det ind uden besvær). Det er også kun synligt, når jeg spænder op i maven.

Nu til mine spørgsmål: Jeg vil gerne i gang med lidt træning for at komme min topmave til livs. Kan (hård) mavetræning gøre brokket større?

Har jeg større risiko for komplikationer, hvis jeg venter med at blive opereret? Kirurgen fortalte, at der er en minimal risiko for at få kroniske smerter efter operationen.

Med andre ord: Er det sværere at rette op på, jo længere jeg venter?Jeg overvejer at vente nogle år, da jeg skal være røgfri, før jeg kan blive opereret. Det har jeg på nuværende tidspunkt svært ved at blive.

- Hilsen “Hende med bule på maven”

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hej “Hende med bule på maven”

Så længe et brok ikke generer, er der ingen grund til at få det fjernet. Træning og motion vil ikke forværre dit brok, tværtimod kan det måske afhjælpe det lidt.

Det er dog ikke særlig ofte, man kan træne brok i arvæv væk. Der er bedre chance for succes med træning ved andre former for brok.

Det er korrekt, at man risikerer at få smerter, hvis man får indopereret et net. Og det ville være ærgerligt at ændre et brok, der ikke generer, til et brok med netsmerter. Og ja, der er risiko for at brokket vokser med tiden, men man kan altid nå at operere.

Rigtig god fornøjelse med træningen – og måske rygestoppet …

- Mange optimistiske hilsner fra Thilde

Sponsoreret indhold