Spørg lægen

Pause i medicinen

6. februar Af Thilde Sangild Villemann. Foto: Colourbox.
Thilde får en 85-årig kvinde ind på klinikken som fortæller, at hun oplever bivirkninger ved sin knogle-opbyggende medicin. Læs her, hvordan konsultationen foregik.
Ældre kvinde sammen med en læge

Bente på 85 har haft knogleskørhed i mange år. Hun får den knogle-opbyggende medicin, Alendronat, og hun husker at tage sin kalk og D-vitamin hver dag. Medicinen har hun fået i 10 år, og den gør hende tryg. Bente siger, at hun vil gøre præcis, hvad jeg beder hende om, for som læge må jeg vide bedst.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I dag kommer hun for at få svar på en scanning af knogletætheden. Scanningen ser fin ud. Knogletætheden er bedre, end da hun begyndte på medicinen. Da jeg spørger, om medicinen giver hende bivirkninger, svarer hun, at hun kun har det skidt den dag, hun får sin pille.

Alendronat er en type medicin, der kun skal tages én gang om ugen. Den skal tages fastende, og man skal holde sig fastende i en halv times tid efter at have spist den. Man skal også sørge for at sidde op i samme tidsrum. Hvis man spiser inden for 30 minutter, efter man har taget medicinen, optager man kun omkring tre procent af den. Og hvis man lægger sig ned, kan man få irritation i spiserøret.

Jeg beder Bente uddybe bivirkningerne, og hun forklarer, at hun har ondt i maven og lidt kvalme hele den dag, hun tager sin pille – det gør hun hver tirsdag. Vi taler om, at det kun er bevist, at Alendronat virker i fem år. Derefter kan man forsøge at holde pause og foretage en knogletæthedsscanning efter et år, for det er ikke alle, der har behov for at fortsætte med medicinen livslangt.

Der er ikke megen idé i at tage medicin, der gør alle tirsdage til øvdage – slet ikke hvis det ikke virker længere. Bente tænker sig lidt om, inden hun beslutter sig for at holde et års pause med pillerne. Så kan vi senere finde ud af, hvad der skal ske derefter.

På vej ud ad døren spørger hun, om hun også skal stoppe med at tage D-vitamin og kalk. Det var godt, hun huskede at spørge om det, for D-vitamin og kalk er meget vigtigt, når man har knogleskørhed, og Bente skal endelig fortsætte med både vitaminer og motion – hvis jeg altså må være med til at bestemme! Bente griner.

– Jeg sagde jo, at jeg ville gøre præcis, hvad du bad mig om, så jeg skal nok huske vitaminerne, siger Bente og går.

– Husk også motionen, råber jeg efter hende. Det hørte hun vist ikke …

Sponsoreret indhold