Sundhed uden recept

Slut med smerter: Alternativ til medicin

3. august 2020 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Ved længerevarende smertetilstande bør man om muligt prøve at dæmpe medicinforbruget, mener læge Jerk Langer. Her får du gode alternativer til medicin, så du kan sætte en stopper for smerterne.
Kvinde der dyrker yoga i naturen

Smerter plager hver dag hundredtusinder af danskere i form af hovedpine, gigt, ondt i ryg og nakke, menstruationssmerter, ømme led og mange andre smertetilstande. Samt meget alvorlige sygdomme såsom kræft. Sidstnævnte skal dæmpes med alle hjælpemidler. Men i mange andre situationer skal vi være opmærksomme på ikke at tage flere stærke præparater i længere tid, end godt er.

Ved akut smerte er smertestillende piller helt på sin plads, men ved længerevarende smertetilstande bør man om muligt prøve at dæmpe medicinforbruget. Også almindelige smertestillende og betændelsesdæmpende medicin såsom ibuprofen og diclofenac kan på sigt give komplikationer. Det kan være mavesår, forhøjet blodtryk, hjerteanfald og slagtilfælde.

Tre mennesker dør, hver gang 1.000 personer med moderat risiko for hjertesygdom tager sådanne smertedæmpende lægemidler i ét år, rapporterer fagtidsskriftet Lancet. Den enkeltes risiko er lav, men samlet set tæller det op.

Har du kroniske smerter, afgør du sammen med lægen, hvilken medicin og øvrig behandling der er optimal for netop dig. Men medicin bør aldrig være din eneste behandling. Måske kan du reducere dosis, ja, måske endda undvære pillerne, såfremt du også gør en indsats på andre områder.

Herunder er nogle forslag.

Smertelindring uden piller

  • Krop-sind-teknikker såsom meditation, mindfulness og åndedrætsøvelser giver dig bedre kontrol og ro i kroppen, hvilket blandt andet modvirker smertefulde muskelspændinger. Yoga er også effektivt med sine bløde bevægelser.
  • Søvnbesvær er gift for kroniske smerter. Hurtigt ryger man ind i en ond cirkel, hvor søvnmanglen forværrer smerterne, så man ikke kan sove, og alt bider sig selv i halen. Første skridt mod bedre søvn er at slukke for tv, computer og smartphone samt dæmpe belysningen om aftenen, så du falder til ro og ikke bliver for længe oppe.
  • Musik lindrer smerter ved at afstresse og løfte humøret. Det vigtigste er, at du kan lide musikken.
  • Selv en ret ubehjælpsom kropsmassage fjerner spændinger, dæmper stress og uro samt lindrer smerter. De berøringssignaler, der sendes ind til hjernen, fjerner opmærksomheden fra smertesignalerne.
  • Ordentlig mad med naturlige råvarer, uforarbejdede fødevarer, grove kornprodukter, masser af grøntsager og krydderier, fede fisk samt så lidt junk, sukker og raffineret mad som muligt er antiinflammatorisk og dæmper betændelse og hermed smerter.
  • Det bedst dokumenterede kosttilskud mod smerter er omega-3-fedtsyrer, der omdannes til smertedæmpende signalstoffer. Tag tilstrækkelig høj dosis på 2.400 milligram om dagen. Endnu bedre er det at spise laks, makrel eller sild de fleste af ugens dage og så supplere med kapsler eller tran på fiskeløse dage. Andre nyttige kosttilskud kan være hyben, ingefær, gurkemeje og djævleklo.
  • Vægttab er en af de allerbedste behandlinger af smerter i knæ og hofter og viser sig i forsøg at være væsentligt bedre end smertestillende medicin.
  • Det hjælper at bevæge sig, selv om man er rigtig øm, mens inaktivitet omvendt gør kroppen mere stiv og smertefuld. Men selvfølgelig skal du ikke overdrive.
  • Den gode gamle metode med kolde eller varme omslag er stadig nyttig ved mange smerteformer. Du opnår den bedste effekt ved at få hjælp af lægen eller fysioterapeuten til at ramme den rigtige behandlingsform.
  • Dæmp de høje forventninger til det perfekte liv. Gør noget ved det, du kan ændre, og acceptér, hvad du ikke kan gøre noget ved.

Sponsoreret indhold