Spørg lægen

Problemer med hårtab: Hvorfor taber jeg meget hår?

13. oktober Af Thilde Sangild Villemann
Foto: Colourbox
Janne er bekymret, for hun synes, at der er meget hår i risten i hendes brusekabine. Men hvad kan det skyldes, hvis man taber meget hår?
Taber meget hår

Hej Thilde

Jeg oplever nogle gange, når jeg vasker hår, at der ryger rigtig meget af (det kan jeg se på risten i min brusekabine).

Jeg tager B-vitaminer og vasker kun mit hår to-tre gange om ugen, netop for ikke at slide på det.

Så når jeg pludselig ser meget hår i risten, kan jeg godt blive bekymret. Jeg er 49 år, hverken stresset eller lignende.

Ved du, hvad det kan skyldes?

- Med venlig hilsen Janne

Fakta

I gennemsnit har vi hver især mellem 100.000 og 150.000 hår på hovedet at gøre godt med. Vi taber normalt mellem 50 og 100 hår hver dag, og det svarer til en lille promille af vores hårpragt.

Hej Janne

Jeg kan godt forstå, du holder øje. Jeg har det på samme måde: Hvis der går fem-seks dage mellem hårvaskene, kan jeg blive lidt nervøs, når jeg kigger på min børste.

Men så husker jeg på, hvad jeg plejer at sige til mine patienter: Vi taber alle mellem 50 og 100 hår hver dag.

Alt afhængig af, hvor mange hårprodukter du bruger, taber du dem i løbet af dagen, eller når du vasker håret. Hvis du bruger meget hårgele, bliver de afstødte hår ofte siddende, til du går i bad.

Det vil sige, at en gennemsnitsperson, som bruger hårgele, taber omkring 75 hår om dagen og vasker hår to gange om uge, kan risikere at se 262 hår i risten i brusebadet. Hvis du har langt hår, ser 262 hår ud af meget.

Hvis du har børstet håret og tabt lidt undervejs, kan det være, der kun er 100 hår tilbage til brusebadet. Men 100 lange hår ser også ud af meget.

Jeg ved, at hudlægerne ofte sætter patienterne i gang med at tælle de tabte hår, hvis man er i tvivl om, hvor mange man mister.

Jeg kan afsløre, at jeg flere gange har talt mine tabte hår, og hver gang er jeg nået frem til, at det slet ikke var bekymrende.

Så længe du ikke har skallede pletter, og der ikke er udslæt i hovedbunden, tænker jeg, du kan være tryg.

Rigtig god fornøjelse med tælleriet!

- Mange hilsner Thilde

Thilde Sangild

Skriv til Thilde

Du kan spørge Thilde om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til hende, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, du gerne vil dele med læserne.

Skriv til e-mail: [email protected]

Eller til adressen:

Thildes konsultation
Havneholmen 33
1561 København V

Sponsoreret indhold