Tema om vacciner – del 1:2: Det lille prik

En af de praktiserende lægers store opgaver er børnevaccinerne.
De er vigtige, og der venter en del fremmøder for de travle børnefamilier.
Børnevaccinerne er også årsagen til, at de fleste børn mellem 2 og 6 år hader at komme i lægehuset.
De husker, at vi stikker i dem ved næsten ethvert besøg.
Mange af børnene sætter i et kæmpe skrig eller krammer næsten luften ud af deres mor eller far, så snart de træder ind over dørtrinet til lægehuset.
Det værste tidspunkt er, når de 2-årige skal vaccineres. Der har de ofte glemt de tidligere stik og er frejdige og tillidsfulde.
Undersøgelsen begynder godt, og der er god kemi med barnet. Når jeg finder nålen frem, ved barnet ikke, hvad der venter.

Fra klinikken: Forberedt på hormonspiral
Og når jeg så stikker nålen i låret, kigger barnet på mig, som om det tænker: ”Helt ærligt, vi havde det lige så hyggeligt”. Og så skriger de fleste hjerteskærende.
Der er dog heldigvis også børn, der ikke lader sig mærke af stikket. De leger videre, som om intet er hændt.
Ærlig forberedelse
Det betyder meget for både konsultationen og barnets oplevelse af projektet, hvordan forælderen eller nogle gange bedsteforælderen tackler, at den lille skal vaccineres.
Det er godt at forberede barnet på, at der vil komme et lille prik, som kan mærkes, samtidig med at man giver barnet en tro på, at det sagtens kan klare det, og det er hurtigt overstået.

Tema om KOL – del 1:2: En lumsk lungesygdom
Det værste er, hvis forældrene har kørt forventningerne til, at vaccinationen vil gøre meget ondt, op.
Det hjælper heller ikke at lade barnet slippe for vaccinen eller slippe for at blive holdt kærligt fast.
Fakta
- Det er vigtigt for hele landets sundhed, at der er tilslutning til børnevaccinerne – stor tilslutning kommer, når mange lader sig vaccinerer. Verdenssundhedsorganisation (WHO) udgiver anbefalinger af, hvor mange procent af børnene, der mindst skal lade sig vaccinere, for at landet kan holdes ”immunt” for de farlige sygdomme.
- I Danmark er tilslutningen til 4-årsvacciner steget fra 89 procent af alle børn i en årgang i 2018 til 93 procent af årgangen i 2022. WHO anbefaler, at mindst 95 procent lader sig vaccinere.
- Tilslutningen til vaccination, når barnet er 3, 5 og 12 måneder, ligger på mellem 95 til 97 procent i Danmark. WHO anbefaler, at mindst 95 procent skal lade sig vaccinere.
En dårlig cocktail
Hvis barnet først er gået i panik, plejer jeg roligt og venligt at instruere forælderen i, hvordan man nænsomt kan holde barnet tæt ind til sig, mens det sidder på skødet af den voksne, og så får vi det hurtigt overstået.
De forældre, der ikke nænner at holde barnet, men lader barnet beslutte, hvad der skal ske, og påberåber barnets ret til at sige nej, er en dårlig cocktail sammen med børnevacciner.
Det får seancen til trække ud og bliver i sidste ende meget værre for barnet.
Jeg har oplevet forældre, der beder om udsættelse flere gange, og dermed er nødt til at komme i lægehuset flere gange for at opnå vaccinen.

Tema om KOL – del 2:2: Behandling bremser
Der er også forældre, der render rundt efter barnet i hele klinikken og skælder ud over barnets beslutning om ikke at ville vaccineres.
Det bedste for alle er, hvis den voksne viser: ”Jeg har styr på det, og der er ingen vej tilbage. Til gengæld er det hurtigt overstået – og jeg elsker dig alligevel”.
Nogle gange tænker jeg på, hvordan de forældre, der lader barnet tage teten, mon klarer at få vasket hår, børstet tænder, klippet negle eller fjernet en splint i fingeren på børnene.
Det er ikke nemt at være børnefamilie, hvis barnet altid har ret til at sige nej og udsætte det ubehagelige.
Stor tilslutning
Børnevaccinerne foregår, når barnet er 3, 5, 12 og 15 måneder og igen ved de 4, 5 og 12 år.
Vaccinerne er frivillige, men heldigvis er der meget stor opbakning til børnevacciner i Danmark.

ADHD-medicin og overvægt: Kan man tage på i vægt af ADHD-medicin?
Tidligere skulle man selv huske på vaccinerne, og man skulle huske at medbringe det lille vaccinationskort.
Nu kører det hele elektronisk.
Hvis forældrene har glemt en vaccine, kommer der en påmindelse i e-Boks fra Sundhedsstyrelsen, hvorfra man bliver anbefalet at bestille en tid til vaccination af barnet.
Det betyder, at der er flere, der lader sig vaccinere. Generelt er der stor tillid til vacciner i Danmark.
Nogle lande har oplevet, at der efter coronapandemien er kommet en generel mistro til vacciner, og at der efterfølgende er flere forældre, der fravælger at lade børnene vaccinere.

Skedesvamp: Døjer du også med svamp i underlivet?
Det har vi ikke oplevet i Danmark. De fleste danske forældre er dygtige til fortsat at lade deres børn vaccinere.
I temaets andel del vil jeg skrive mere om, hvorfor vi vaccinerer børn i Danmark, og hvad vaccinerne kan give af ubehag og bivirkninger.
Skriv til Thilde
Du kan spørge Thilde om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til hende, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, du gerne vil dele med læserne.
Skriv til e-mail: [email protected]
Eller til adressen:
Thildes konsultation
Havneholmen 33
1561 København V