Sundhed uden recept

Usandsynlig forskning

27. maj Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Kan man stole på forskning, når undersøgelserne giver forskellige resultater?
Råvarer såsom fisk, bær, nødder og olie

Kære Jerk

Jeg er træt af først at læse om noget, som jeg ikke må spise. Og så ugen efter kommer der en ny undersøgelse, der viser præcis det modsatte.

- Jane

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære Jane

Man får nemt indtryk af, at forskningen blæser i øst og vest. Sundt i dag, giftigt i morgen. Men reelt set er der slet ikke større uenighed om, hvad sunde spisevaner indebærer. Desværre blæses mange enkeltstående forskningsresultater op, fordi de virker spændende eller står i modsætning til etableret viden.

Husk på, at forskningsresultater ofte finder statistiske sammenhænge. I den beregning ligger, at resultatet sommetider skal vise det modsatte af den etablerede viden simpelthen på grund af en statisk tilfældighed. Ligeledes kan andre faktorer spille ind.

Eksempelvis har man vist, at kaffedrikkere oftere fik lungekræft. Men det lyder jo ret usandsynligt og skyldes, at rygerne i deres rygepause ofte snuppede en kop kaffe, så kaffen var bare en tilfældig ledsager.

Akkurat som man har vist, at fiskespisere har bedre hørelse. Men det skyldes i virkeligheden, at fiskespisere også på andre måder er bevidste om deres sundhed og eksempelvis ikke hører så høj musik eller holder sig for ørerne, når det larmer meget.

Når du ser et overraskende og usandsynligt forskningsresultat, så tag det altid med et gran salt og vent på, at andre forskere når til samme resultat.

- Mange hilsner Jerk W. Langer

Jerk W. Langer

Sponsoreret indhold