Sund

Tarmbakterier kan spille en rolle i anoreksi

26. april Af Videnskab.dk
Foto: Colourbox
I fremtiden kan anoreksi måske behandles med ugentlige tabletter af frysetørret afføring fra raske donorer, oplyser dansk forsker.
Kvinde siddende på vægt

Én procent af unge udvikler spiseforstyrrelsen anoreksi.

Størstedelen af dem er teenagepiger eller unge kvinder, og antallet af nye tilfælde er stigende.

Årsagen til anoreksi er et komplekst samspil mellem gener og miljø. Men nu viser et nyt internationalt studie, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Microbiology, at også tarmbakterier kan bidrage til udvikling og måske især fastholdelse af anoreksi. Det skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Musene, der har fået afføring fra anoreksiramte personer, har sværere ved at tage på i vægt.

Oluf Borbye Pedersen

– I vores studie sandsynliggør vi, at de massive forandringer i tarmens indhold af mikrober og blodets indhold af bakterielle stoffer direkte er involveret i udvikling og fastholdelse af anoreksi, siger initiativtager til forskningsprojektet og seniorforfatter, professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen på Københavns Universitet.

Tanker tager overhånd

I det nye studie har forskerne forsøgt at belyse en mulig sammenhæng ved at give mus afføring fra anoreksiramte eller raske mennesker.

– Musene, der har fået afføring fra anoreksiramte personer, har sværere ved at tage på i vægt, og i undersøgelser af deres hjerne kan vi se betydelige ændringer i de områder af hjernen, som regulerer musenes sociale adfærd og appetit. Derudover ser vi, at musene, der får tilført afføring fra personer med anoreksi, har en øget fedtforbrænding, der medfører vægttab, forklarer Oluf Borbye Pedersen.

Unge, der udvikler anoreksi, ser sig selv som overvægtige, også selv om det objektivt set ikke er tilfældet.

Ufrivillige tanker om mad, motion, udseende og vægt tager overhånd, og personen begynder at spise mindre og motionere mere. Når vægten når under 15 procent af normalvægt, kommer diagnosen anoreksi på tale.

Udtalte ændringer

Studiet omfatter 77 danske piger og unge kvinder med anoreksi og 70 raske som kontrolgruppe.

Ved hjælp af DNA-teknologi og avancerede bioinformatiske analyser finder eksperterne udtalte ændringer i tarmens samfund af bakterier og virus hos personer med anoreksi.

De har målt indholdet i blodet af nogle af de specifikke signalstoffer, som bakterierne producerer og sender over i blodet og derfra videre ud til alle kroppens organer inklusiv hjernen, og på den måde viser de, hvordan forstyrrelser i tarmens mikrobiom og stofskifteprodukter er koblet til et stort antal personlighedsændringer som for eksempel forvrænget kropsopfattelse og spisevægring hos dem med anoreksi.

Blandt andet finder de en nedsat evne af tarmbakterier fra personer med anoreksi til at producere B1-vitaminet, thiamin.

Mangel på thiamin kan blandt andet medføre nedsat appetit, forskellige mavesymptomer, ængstelse og isolerende social adfærd.

Sponsoreret indhold