Vi tog os ikke nok af det sårbare

Tanja var i starten af 20’erne, da hun for første gang var sammen med en mand med svigtende rejsning. Situationen irriterede hende, men hun skubbede det væk.
– I mit indre dømte jeg ham: Han er ikke en rigtig mand. I det ydre fandt jeg på andre årsager til, at det ikke skulle være os, husker 44-årige Tanja Løhndorf.
I de næste 10 år oplevede Tanja det samme med to andre mænd.
– Første tilfælde var på et tidspunkt, hvor jeg var usikker. Jeg havde taget en del kilo på og bildte mig ind, at det var årsagen. Jeg følte mig utilstrækkelig. I mine øjne var attraktive kvinder smukke, slanke, kloge og stærke. Ikke overvægtige og sårbare. Jeg gik fra at klandre manden til at tro, at jeg var årsagen.
Bange for at såre ham
– I andet tilfælde begyndte jeg at lukke ned for mine seksuelle behov. Jeg var bange for at være for krævende og for at såre ham. I begge tilfælde talte vi lidt om det, men uden at gå linen ud.
I dag er det 14 år siden, og når Tanja ser tilbage, ville hun ønske, hun dengang havde vidst det, hun ved i dag.

Jeg var en skygge af mig selv
Et godt sexliv handler om tryghed
– Dengang troede jeg rejsning handler om udseende og præstation. I dag ved jeg, at et godt sexliv mest handler om nærvær og tryghed - at mærke sin krop og udtrykke behov og grænser – alene og sammen. Det er såre simpelt. Men det er selvfølgelig ikke spor let, siger Tanja.

Brev til Anne-Marie Østersø: Jeg føler mig uden for i familien
Sørgeligt når sex kun handler om at bevare husfreden
Som kropsterapeut hjælper hun både mænd og kvinder med at skabe intimitet, både i og uden for sengen. Hun understreger, at udfordringer i sexlivet langt fra kun handler om svigtende rejsning. Det er bare det mest synlige problem.
– Jeg har hørt kvinder sige, at de mest har sex for at bevare husfreden og holde på manden. Det synes jeg, er sørgeligt. Sex er jo noget af det smukkeste, når to mennesker er tæt forbundet. Men det er man ikke, hvis den ene ligger og tænker på arbejdsdagen i morgen, mens den anden får en udløsning.

Ifølge Tanja afhænger et godt sexliv også af, hvordan man har det med sig selv og hinanden uden for sengen.
– Det er vigtigt, at man kommunikerer og behandler hinanden med respekt.
Vis dine sårbare sider
I Tanjas øjne handler det om have modet til være helt ærlige og turde at vise den anden sine sårbare sider.
– Vi lærer desværre tidligt, at det er problematisk at vise sårbarhed. For eksempel hvis et barn græder, forsøger vi at få det til at gå væk.
Det er et emne, der er svært at tage hul på. For de fleste er det lettere at tale om en ny terrasse.

Fejltagelsen: Jeg var utro med min svoger – del 1:3
Vi er alle bange for at blive forladt
– Mange undgår at tale om problemer i sexlivet. Både fordi det stadig er tabu, og fordi man er bange for at såre den anden. Eller sig selv. Dybest set er vi jo alle sammen bange for at blive forladt, siger Tanja.
Men efter hendes erfaring, sker der tværtimod det modsatte, hvis man åbner sig.
– Det giver muligheden for at komme endnu tættere på hinanden. I parforholdet er vi jo hinandens medspiller og ikke modstander.

Fri af skammekrogen
Du kan læse mere på www.intimatelyalive.com. Her finder du bl.a. Tanjas podcast ”Fri af Skammekrogen”, hvor hun taler med forskellige gæster om følelser, sex og intimitet.