Sund

Jeg var en skygge af mig selv

10. juni 2022 Af Karin Heurlin. Foto: Lars Laursen/Aller Foto & Video.
Tre traumatiske oplevelser ændrede Pers liv. Efterfølgende var han ikke sig selv. Heller ikke i soveværelset. Det kostede ham både forholdet og livsgejsten.

Da den fysioterapeut Per Andersen som 33-årig sprængte sin akillessene midt i en fodboldkamp i det tidlige forår i 2003, tænkte han, at den smertefulde skade måtte være nok krise for hele det år. Men samme efterår blev han skilt fra sin datters mor. Og få måneder efter skilsmissen ramte det mest chokerende hug.

Fik skåret ansigtet op

Per var sammen med et par venner gået ud for at drikke en fyraftensøl, da han uden anledning pludselig blev angrebet voldsomt af en mand med skarp genstand og efterfølgende måtte sys med 100 sting i venstre side af ansigtet. Det tog to år, før arret var helet, og processen var fyldt med lidelse. Det indre traume var faktisk værre, og det gjorde det ikke bedre, at overfaldsmanden aldrig blev fundet.

– Det hele ramlede. Det var én lang møgsituation, siger Per, som efter overfaldet fik konstateret ptsd og måtte i behandling.

Var ikke sig selv. Heller ikke i sengen

I de første par år var Per ikke sig selv. Heller ikke, når han var i seng med en kvinde. Her reagerede hans krop ikke, som den plejede, og han fik derfor potenspiller af lægen.

Problemet var bare, at de piller langt fra virkede hver gang, og desuden gav de Per en så voldsom hovedpine, at han ofte endte med at ligge med sammenknebne øjne ved siden af kvinden i sengen for at holde det ud.

Såret helede. Men problemet forsvandt ikke

Efter to år var hans ar i ansigt helet, og Per var mentalt kommet til sig selv. Men problemet i soveværelset forsvandt bare ikke. Heller ikke, selv om han fik en kæreste, som han var dybt forelsket i.

– Jeg syntes, hun var dejlig, og jeg havde lyst til hende. Men jeg kunne ikke gennemføre. Det gjorde, at hun blev usikker og følte, at der var noget galt med hende. Det var svært. Jeg havde også svært ved at tale om det, fordi jeg syntes, at jeg var en dårlig udgave af mig selv. Jeg følte mig ikke ligefrem stærk, siger Per, som oplevede, at hans impotens også gik ud over deres forhold uden for soveværelset.

Fandt på undskyldninger

– Jeg kunne gå en hel dag og tænke over, hvordan jeg skulle klare det, når vi skulle være sammen om aftenen, og jeg havde typisk en hel række af undskyldninger parat. Det gjorde også, at den der flirt i hverdagen forsvandt, for tænk nu, hvis det ville føre mere med sig.

Efter et år gik forholdet i stykker, og Per er ikke i tvivl om, at hans impotens var en del af forklaringen. Problemet fulgte ham som en skygge i 12 år, hvor han undervejs blev forvandlet til en anden udgave af sig selv.

Per oplevede, at han blev en anden udgave af sig selv. Lyset og gnisten forsvandt.

Mistede gnisten

– Jeg begyndte at holde mig mere for mig selv. Lyset slukkede på en måde. Jeg havde ingen gnist, gejst eller lyst til at gå ud og være sammen med andre, så jeg fandt på alle mulige undskyldninger for at blive hjemme. Set udefra, var jeg ligesom en gamer, der lukker sig inde i sin egen spille-verden. Jeg var egentlig ikke ked af det. Jeg affandt mig bare med situationen.

Begyndte til salsa

Heldigvis valgte Per på et tidspunkt at tage sig sammen og træde ud af sin lukkede verden. Han trådte ud på et dansegulv med undervisning i salsa. Det var ikke et let trin at tage for Per, som hverken havde dans eller rytmer i blodet. Men langsomt fandt han rytmen og modet. Han fandt også noget andet.

– For mig var det en måde at være tæt på kvinder, uden jeg skulle præstere den sidste del.

Per begyndte til salasa. Og det var en god måde at være tæt på kvinder uden at skulle præstere det sidste.

Læste alle råd mod impotens

Drømmen om at nærme sig kvinder seksuelt havde han stadig, og han læste alle nettets gode råd mod impotens. Der er mange. Nogle handler om, hvad man skal spise. Andre om alt, lige fra motion, yoga, bækkenbundsøvelser til visualisering.

– Hvis man skulle følge alle de råd, ville man være nødt til at sige sit arbejde op. For så ville man ikke have tid til andet, griner Per, som dog begyndte at følge rådene, så godt han kunne.

Der kom også en lille forbedring, og da han hørte om en fysioterapeutisk klinik, som var begyndt at behandle impotens med lydbølger for at give bedre blodtilførsel, lagde han vejen forbi.

Behandlede sig selv med lydbølger

Det virkede så interessant, at han valgte at investere i den maskine til sin egen klinik i håb om, at han måske kunne hjælpe sig selv. Hvis ikke, kunne han bruge maskinen til tennisalbuer eller andre fysiske skavanker.

Per gav sig selv lydbølger omkring svulmelegemet fire gange. Det ændrede ikke noget, og han opgav forsøget.

Det var en befrielse

Men så mødte han en kvinde, som han blev glad for, og i et forsøg på at få den bedste relation til hende, gav han sig selv fire behandlinger mere. Pludselig virkede det hele i soveværelset. Efter 12 år kunne Per gennemføre den akt, som havde givet ham så mange problemer.

– Det var en fornøjelse. Eller måske nærmere en befrielse. Jeg følte mig helt let. Som om jeg havde båret rundt på noget tungt, som jeg endelig kunne lægge fra mig.

Egne erfaringer har givet ham indsigten til at hjælpe andre

I dag er Per 52 år, og selv om forholdet til kvinden gik i stykker, har han bevaret sin fysiske funktion.

Per giver den såkaldte shockwave behandling, som også kan bruges til andre fysiske problmer som for eksempel tennisalbue.

I dag hjælper han andre mænd med rejsningsproblemer i sin klinik Hercules&Co. Han kender derfor indgående til det problem, som rammer mange mænd, men som kun få taler om. Han har efterhånden lært, at rejsningsproblemer typisk opstår på grund af flere ting på en gang. Som hans egen situation, dengang i 2003, hvor han oplevede tre voldsomme begivenheder på kort tid.

– Jeg er opskriften på alt det, du ikke skal gøre. Men det har givet mig indsigt til at hjælpe andre.

Laver podcast om emnet

Per vil gerne tale åbent om impotens. I hans øjne er det lettere at leve med, hvis det ikke er et så stort tabu, og derfor har han lavet sin egen podcastserie om emnet ’Op og stå med Per og Nadjaliva,’. En af de modige gæster er skuespiller Dick Kaysø, blandt andet kendt fra Krumme-filmene. Han har selv lidt af impotens og har valgt at bruge sin stemme i offentligheden til at fortælle, hvordan det var, og hvordan han fik hjælp.

Sponsoreret indhold