Spørg lægen

To vacciner samme dag

18. januar Af læge Thilde Sangild. Foto: Colourbox
Øger det risikoen for bivirkninger, når man får to vacciner samme dag? Det spørgsmål besvarer læge Thilde Sangild her.
vaccine

Hej Thilde

Jeg er en del af en venindegruppe, hvor vi er fra 52 til 74 år. Forleden kom vi til at tale om coronavaccinen. Vi blev alle tilbudt vaccinen i efteråret, men de ældste i gruppen fik samtidig en vaccine mod almindelig influenza.

Øger det ikke risikoen for bivirkninger, når man får to vacciner samme dag? Og er risikoen for bivirkninger større, hvis man i forvejen har et dårligt helbred?

Begge vacciner kan jo medføre ubehag – det er der i hvert fald flere af os, der har oplevet.

- Mange hilsner Veninderne

Hej Veninder

Jeg kan godt forstå, I overvejer, om I risikerer at få dobbelt op på bivirkninger, når man får to vacciner på en gang. Men Sundhedsstyrelsen har vurderet, at det er helt forsvarligt at få begge vacciner på samme tid, da de ikke påvirker hinanden.

At give flere vacciner på samme tid er en metode, man har kendt i flere år. Eksempelvis i børnevaccinationsprogrammet, hvor man vaccinerer på samme tid mod blandt andet difteri, stivkrampe, kighoste og polio.

Der er nogle typer af vacciner, man ikke må give samtidig, men netop kombinationen af influenza- og covid-vaccinen er grundigt undersøgt. Så jeg tænker roligt, I kan lægge arm til begge vacciner på samme tid.

Jeg tog selv begge vacciner samtidig, og jeg blev ikke syg. Jeg fik et stik i hver arm og havde ingen bivirkninger ud over ømhed i armene.

Det var den arm, hvor jeg fik covid-vaccinen, der gjorde mest ondt. Men det forsvandt igen efter et par dage. Jeg synes faktisk, det var helt o.k. at have ondt i armen og blive mindet om, at jeg formentlig slap billigt med lette smerter i stedet for feber og sygdom i flere dage.

Rammer tilfældigt

I spørger også, om risikoen for bivirkninger er større, hvis man har et dårligt helbred. Man kan desværre ikke forudsige, hvem der får bivirkninger af vaccinen, og hvem der ikke gør. Med covid-vaccinen i fjor mente man, at det ofte var de unge med stor muskelmasse, der fik flest bivirkninger.

Min oplevelse fra klinikken er dog, at lige så mange unge som gamle får bivirkninger, og at de rammer ret tilfældigt. Det ene år kan en ældre multisyg blive ret sløj, mens hun næste år slet ingen bivirkninger får.

Lægerne skal indberette, hvis der er flere bivirkninger end forventeligt ved nye vacciner. Hvis man stadig er nervøs for ekstra bivirkninger, kan man bede om at få vaccinerne af to omgange, men så risikerer man selvfølgelig at få sygdomsfølelse efter vaccinerne to gange i stedet for en.

- Mange hilsner Thilde

Thilde Sangild

 

Sponsoreret indhold