Sundhed uden recept

Må mit barn løbetræne?

25. juni 2022 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Mettes 13-årige søn vil gerne løbe lange ture med hende, men er det godt for hans krop? Læge Jerk W. Langer giver sit svar her.
Løbesko

Kære Jerk

Min 13-årige søn vil gerne træne lange løbeture sammen med mig. Men må han overhovedet det, eller er ensidige lange distancer for hårde for hans krop?

- Mette

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære Mette

At løbe er naturligt for et barn, og der er intet galt med, at et barn løbetræner.

Alt for mange børn og unge hænger foran tv og computer dagen lang, efter at vi har kørt dem til og fra skole og institution. Det er meget uheldigt både for den fysiske udvikling af kroppen, muskelstyrke og kondition, men også fordi fysisk aktivitet styrker indlæring og hukommelse.

Hård ensformig træning er ikke noget for børn under 14-15 år, som bør træne alsidigt og lystbetonet. Desuden skal barnet træne koordination og balance, sådan som vi gjorde i vores barndom ved at kravle i træer og så videre.

Børn skal ikke mælkesyretræne, det vil sige presse sig selv helt op til grænsen af ydeevnen. Løbetræningen bør være varieret og gerne inddrage høje knæløft, baglæns løb, skiftevis lange og korte skridt, og hvad I ellers kan finde på.

Din søn skal også cykle, spille bold, svømme, kaste, springe og alt det andet, som hører en rask barndom til. Topstjerner er faktisk sjældent startet med hård træning allerede som 10-12 årige. Til gengæld har de ofte været aktive med varieret, legebetonet fysisk aktivitet fra tidlig alder. Specialtræningen kan vente til senere.

- Mange hilsner Jerk W. Langer

Jerk W. Langer

Sponsoreret indhold