Tammy Wynette: En dødelig cocktail af country og piller

Trods sit lysende talent, smukke stemme og store internationale succes, havde Tammy Wynette svært ved at magte sit privatliv, og hun giftede sig med den ene problematiske mand efter den anden. Hendes karriere kørte på skinner, men det gjorde hendes forbrug af piller desværre også, og det endte med at koste hende livet.

Tammy Wynette var en af de store kunstnere i amerikansk countrymusik. I selskab med bl.a. Dolly Parton og Loretta Lynn blev hun et af countrymusikkens topnavne, og var med til at bringe kvindelige perspektiver ind i en mandsdomineret verden, som den musikgenre på mange måder var i USA, indtil den åbnede sig for kvindelige synspunkter og et væld af kvindelige talenter.

Netop på grund af den rolle, er der mange, der synes det er ironisk, at Wynettes signatursang “Stand by your man” er en opfordring til andre kvinder om altid at stå bag deres mænd i alle livets nuancer og specielt i svære tider.

Det fik Wynette mange problemer med i løbet af 70’erne, da de mange nye kvindebevægelser gik i flæsket på hendes store hit og anklagede den for at være bagstræberisk og betragte kvinder som andenrangs indenfor ægteskabet. Men selv om den kom på et tidspunkt med kvindeoprør, seksuel frihed og P-piller, blev den et kæmpehit og endda nr. 1 på mange pophitlister bl.a. i England.

Gravid i high school

Virginia Wynette Pugh kom til verden i Mississippi i 1942 og blev i familien aldrig kaldt andet end “Nette”. Hendes mor var lærerinde, mens hendes far var en ung musiker med store drømme. Wynette var kun ni måneder gammel, da hendes far døde af en hjernesvulst, som ikke kunne opereres væk. Få måneder før han døde, sad han ved familiens klaver og bad sin hustru om at lade datteren gå til klaverundervisning, når hun blev stor nok.

Det løfte blev indfriet, men Wynette var så lærenem, at spillelæreren en dag kontaktede moderen og sagde, at hun spildte sine penge, fordi Wynette havde så stort et talent, så hun kunne lære hvad som helst på klaveret uden undervisning.

 

Sammen med Dolly Parton, indspillede Wynette og Loretta Lynn, afbildet her, et fælles album under navnet Honky Tonk Angels.
Foto: Photo / Julia Sloan

Sammen med Dolly Parton, indspillede Wynette og Loretta Lynn, afbildet her, et fælles album under navnet Honky Tonk Angels.

 

På et tidspunkt flyttede Wynettes mor sammen med ny ægtemand, og Wynette flyttede ind hos sine bedsteforældre, som hun barndommen igennem kaldte Mama and Daddy, mens hendes mor hed Mother. Bedsteforældrene støttede Wynettes interesse for musik, men allerede i high school blev hun gravid og ville gerne giftes med barnets far Euple Byrd. Det modsatte moderen sig og nægtede at give sin underskrift, som parret behøvede, fordi Wynette ikke var myndig. Ved bedsteforældrenes mellemkomst blev parret gift alligevel og fik i hurtig rækkefølge tre børn sammen.

International succes

Wynette begyndte på kosmetologuddannelsen, mens Byrd havde flygtige jobs, som han havde svært ved at holde fast på. Familien manglede penge, og holdt sig kun oven vande, fordi Wynette tog job som både bartender og syngende servitrice på lokale barer. Men skænderierne var mange og ægteskabet holdt ikke, så Wynette besluttede tage turen Nashville med de tre børn for at prøve lykken.

Forkæl en du holder af med et gaveabonnement til Ude og HjemmeDet stopper automatisk igen - læs mere her

I første omgang tjekkede de ind på et motel, hvor Wynette mødte musikeren Don Chapel, som kort tid efter blev hendes anden ægtemand. De satte et show sammen som par, og optrådte på lokale barer om aftenen, mens de rendte pladeselskaberne på dørene i dagtimerne. Efter mange mislykkede besøg, og en skilsmisse, faldt den unge producer Billy Sherrill for Wynettes specielle, melankolske stemme og gav hende en pladekontrakt i 1967. Han betingede sig dog, at hun ændrede sit navn fra Wynette Byrd til Tammy Wynette, opkaldt efter en af tidens populære film “Tammy and the bachelor”.

Samme år udkom de første Wynette singler “Apartment no. 9” og gennembruddet “Your good girl’s gonna go bad”, og i løbet af de efterfølgende år blev hun via samarbejdet med Sherrill en kendt musikalsk personlighed i USA med sange som “Take me to your world”, “D-I-V-O-R-C-E” og “Stand by your man”. Den sidstnævnte blev både et countryhit og et pophit og gav Wynette gennembruddet som international stjerne med dertilhørende turnéer – specielt i England, hvor den efter en årrække blev nr. 1 på hitlisten.

Mange af sangene blev skrevet af Sherrill og Wynette i fællesskab, og da “Stand by your man” blev genudsendt i England syv år efter lanceringen, blev den nr. 1 på poplisterne, efter at både Wynette og Sherrill var blevet kendte navne i branchen. Selv levede Tammy heller ikke op til sangens indhold til trods for, at hun selv var med til at skrive den og efterfølgende skrev en række sange med samme tema.

Sherrill blev en slags ven, som Wynette betroede sig til, når der var problemer. Det fik hun brug for i samme periode i starten af 70’erne, da hun mødte kollegaen George Jones, som blev hendes tredje ægtemand i 1969. Jones var et af countrymusikkens store navne, men han havde et alkoholproblem, og måske var det i den forbindelse, at Wynette for alvor begyndte at blive afhængig af medicin, som forskellige læger ordinerede hende.

Ven med eksmanden

I begyndelsen af deres ægteskab producerede Jones mange fine hits med Wynette som fortsatte temaet i “Stand by your man” med f.eks. “Good lovin’ makes it right”, My man understands” og “Run woman run”. Efterhånden ville de gerne lave duetter, og det blev til en del af slagsen som bl.a. den selvbiografiske “We’re gonna hold on” efter at de egentlig flyttet fra hinanden. De blev skilt i 1975, men forblev venner og indspillede og optrådte sammen helt frem til Wynette’s død.

Giv Ude og Hjemme i gaveKlik her og læs hvordan!

Psykotisk og ustabil

Tammy Wynette var blevet et navn med en stor fanbase i både USA, England og Australien. Men hun var også blevet mere og mere uomgængelig blandt kolleger.

Efter at ægteskabet med Jones var forbi, havde Wynette mange kærester i branchen som bl.a. musikeren Rudy Gatlin, som spillede i hendes band og skuespilleren Burt Reynolds. Kort tid efter mødte hun ejendomsmægleren Michael Tomlin, som hun giftede sig med efter bare få ugers bekendtskab. Men det viste sig, at han var lystløgner, så de blev skilt seks uger efter.

Et par år senere mødte hun sangskriveren George Richey, som hun var gift med til sin død. I 1970 havde Wynette fået en fjerde datter med sin tredje ægtemand George Jones, og det er er tydeligt, at da Richey kom ind i billedet, gjorde han alt hvad han kunne, for at bagtale hans bonusdatter Tamala Georgedette’s biologiske far, Jones.

Wynette blev også mere og mere psykotisk, og der dukkede sager op i pressen om, at hun hævdede, hun var blevet kidnappet, og på et andet tidspunkt blev der påsat en brand i hendes hus, men politiet fandt aldrig frem til en gerningsmand.

 

Wynettes tredje mand, George Jones, forblev ven med sangerinden efter de blev skilt.
Foto: Aff-USA/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Wynettes tredje mand, George Jones, forblev ven med sangerinden efter de blev skilt.

 

Sov ind i døden

To af hendes døtre har efterfølgende sværget på, at kidnapningen var pure opspind, der nok var iscenesat for at dække over de tæsk, hun havde fået af sin ægtemand. Tre af Wynettes døtre har senere skrevet selvbiografier, og ingen af dem udviser synderlig begejstring for Richey.

Ægteskabet med Richey var altså heller ikke en dans på roser, og der er skrevet side op og side ned om de psykiske problemer parret påførte hinanden, og som var en af årsagerne til det store forbrug af piller, Wynette havde. Et forbrug hun havde haft helt tilbage fra midten af 70’erne, og allerede i 1986 lod hun sig indlægge til afvænning på den berømte Betty Ford klinik. Det hjalp desværre kun en kort overgang. Hun var i mange år stærkt plaget af smerter og tog langt flere piller, end hun kunne tåle.

Wynette sov ind i døden en forårsmorgen i 1998 med Richey ved sin side, i en alder af bare 55 år. Hun indspillede i alt 42 studiealbum, samt et hav af koncertoptagelser og greatest hits. Wynette sang sine sidste koncerter blot en måned før hun døde.

 

Fans fra hele verden sørger stadig over Wynettes alt for tidlige død, og hendes mausoleum på
Foto: Aff-USA/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Fans fra hele verden sørger stadig over Wynettes alt for tidlige død, og hendes mausoleum på