I lovens navn

36 år i fængsel efter drab på taxachauffør: Bliver nok snart løsladt

8. februar 2022 Af Bent Isager-Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix
I 1985 skød og dræbte dansk-grønlandske Seth Sethsen en taxachauffør og blev idømt livsvarigt fængsel. Meget tyder på, at den i dag 66-årige Sethsen snart bliver løsladt, skriver Ude og Hjemmes krimiekspert Bent Isager-Nielsen.

Du har flere gange skrevet om livstidsfanger og har fortalt om, at mange af dem løslades efter 16-17 år, men en del kommer alligevel til at afsone meget længere.
Nu har jeg læst om livstidsfangen Seth Sethsen, der igen forsøger at blive løsladt. Han har vist siddet endnu flere år end selv politimorderen Palle Sørensen. Tror du, at Sethsen kommer ud?

Venlig hilsen FF

Hej FF

Ja, det gør han formentlig.
Den dansk-grønlandske morder har flere gange gennem årene forsøgt at blive løsladt efter den livstidsdom, han modtog i 1986 efter drabet i 1985 på taxachauffør Kurt Gaarn-Larsen i Albertslund.

Han har indtil for nylig fået afslag, selv om han nu har afsonet 36 år og i dag er 66 år. I oktober 2021 fremførte hans advokat i Østre Landsret sine argumenter for, at det nu var på tide, at Sethsen kommer på fri fod.

Inden retsmødet i Østre Landsret havde først Kriminalforsorgen afvist at løslade ham, hvilket også Retten i Glostrup herefter tilsluttede sig.

Sethsens advokat mente, at Sethsen skulle løslades, og at han – hvis det ikke kunne komme på tale – skal i et udslusningsforløb med henblik på løsladelse.

En grund til, at Kriminalforsorgen og retten indtil videre har nægtet at løslade Sethsen er angiveligt, at han ikke vil lade sig mentalundersøge. Som jeg har skrevet om tidligere, er spørgsmålet om eventuel fortsat farlighed afgørende, når man overvejer at løslade en livstidsfange.

Vurderet som ikke-sindssyg

Sethsen har altid erkendt sin forbrydelse, men har hævdet, at der var tale om et røveri, der gik galt, og at de to pistolskud, der dræbte taxachaufføren, gik af ved et uheld.

Der er i øvrigt kun én person, der her i landet har siddet fængslet længere end Sethsen, og det er Naum Conevski, der i 1984 skød og dræbte en 20-årig mand og en 16-årig dreng på Femøren på Amager.

Både Sethsen og Conevski blev vurderet til at være ikke-sindssyge og dermed tilregnelige. Havde de været sindssyge, havde de ikke fået fængselsstraf, men derimod en anbringelsesdom på et psykiatrisk hospital.

Skal efterleve vilkår

Østre Landsret afgjorde 22. december 2021, at Seth Sethsen skal løslades. Ikke her og nu, men landsretten pålagde Kriminalforsorgen at starte en proces med henblik på en løsladelse, blandt andet ved at fastsætte vilkår for hans udslusning fra fængslet.

Når sådanne vilkår fastsættes, betyder det, at den løsladte efter sin prøveløsladelse skal efterleve de fastsatte vilkår. Hvis ikke, kan det betyde, at livstidsdommen “genaktiveres”.

Et sådant forløb skrev jeg om i Ude og Hjemme uge 52 2021 i forbindelse med sagen om livstidsfangen Claus Berggren, der hele to gange blev forsøgt udsluset – men begge gange overtrådte betingelserne og derfor kom tilbage til fængslet, hvor han døde i 2002.

Udslusningspension

Hvornår Sethsen rent faktisk bliver løsladt, er svært at sige.
Hans advokat Henrik Stagetorn mener, at afgørelsen i Østre Landsret også viser, at retten ikke er tilfreds med Kriminalforsorgens hidtidige håndtering af sagen. Og hvordan Sethsens udslusning kommer til at foregå, ved jeg ikke.

Men generelt er det sådan, at en del indsatte i danske fængsler afslutter deres afsoning i en såkaldt udslusningspension, som skal lette overgangen til at være en fri borger. Kriminalforsorgen råder over syv af disse pensioner, som er døgnbemandede med personale, der skal ruste de indsatte til et liv uden for murene.

Opholdet varer typisk adskillige måneder og indebærer støtte til en lang række praktiske sager i forbindelse med den forestående løsladelse, herunder bolig, beskæftigelse og forsørgelsesgrundlag. Der foregår også samtaler med blandt andet socialrådgivere.

Tyverier og våbenhandel

Sethsen udgav i 2014 sammen med forfatterne Peter Grønlund og Thomas Jensen en bog med titlen ”Seth – en krigermunk bag tremmer”.
Forlaget skriver i en omtale af bogen, at Sethsen gennem de mange år har grublet over konspirationsteorier omhandlende blandt andet Frimurerne og Nostradamus’ profetier.

I bogen ser Sethsen tilbage på sit liv og fortæller historien om, hvordan drengestreger, tyverier og hashrygning eskalerede til narkomisbrug og våbenhandel for til sidst at ende helt katastrofalt med drabet på taxachaufføren i 1985, et drab, som Sethsen altså selv kaldte et røveri, som gik galt, men som politiet kaldte et bestialsk rovmord.
Og som retten takserede til livsvarigt fængsel.

Venlig hilsen Bent

Betjente undersøger i 1985 den dræbte chaufførs taxa.

Sponsoreret indhold