I lovens navn

Hollandsk mafia skåner ingen: Kendt journalist myrdet på åben gade

7. september 2021 Af Bent Isager-Nielsen Foto: Ritzau Scanpix
Den hollandske stjernejournalist Peter de Vries dykkede ned i dybt kriminelle narkomiljøer – og politiet har en teori om, hvorfor han blev likvideret på åben gade for nogle måneder siden. Bent Isager-Nielsen, Rejseholdets tidligere leder, fortæller om den tragiske sag.

Tirsdag den 6. juli forlod Hollands mest berømte kriminalreporter Peter de Vries (på billedet herover) en tv-bygning i Amsterdam.

Han havde netop deltaget i et kriminalprogram på netværket RTL og skulle gå 300 meter til sin bil i et nærliggende parkeringshus, da han blev skudt ned på klos hold fem gange i hovedet og i brystet.

Han overlevede i første omgang, men døde af sine svære kvæstelser 15. juli.

Politiet kunne på baggrund af spor og vidneudsagn relativt hurtigt foretage anholdelse af to mænd, der er sigtet og varetægtsfængslet i sagen.

Det drejer sig om en 35-årig polsk altmuligmand, som for få måneder siden kom til Holland fra Tyskland, og en 21-årig rapper, der var kendt for at lave musik om, hvordan han var i forbryderlære for pengenes skyld.
Politiet mener, at rapperen affyrede skuddene, og at altmuligmanden kørte bilen.

Sammenhæng og motiv

Man kunne i starten ikke få styr på motivet, da de to anholdte tilsyneladende ikke kendte eller havde nogen relation til journalisten.
Men på det seneste kan politiet nu trække en forbindelse fra den unge rapper til en berygtet mafiaorganisation, der primært består af marokkanske indvandrere.

Rapperens fætter er angiveligt tæt på én af lederne i den mafiaorganisation.
Fætteren formodes at være en slags “højrehånd” for mafiaens absolutte topboss. Og så begyndte politiet at kunne se en sammenhæng og et motiv.

Teori skal underbygges

Mafiabossen er ifølge flere aviser en af de hollandske narkokonger og er under mistanke for at dræbe rivaler og kritikere med stor brutalitet og skånselsløshed.
Han er for tiden hovedtiltalt i en stor og omfattende retssag, blandt andet om flere drab, og her kommer journalisten ind i sagen.

Et af de vigtigste vidner i den enorme sag fik nemlig beskyttelse af politiet, men hans bror blev likvideret, og ifølge politiet blev drabet på ham iscenesat af den hovedtiltalte mafiaboss for at ramme vidnet.
I den sag har journalisten de Vries støttet vidnet og lavet graverjournalistik om de kriminelle bagmænd.

Det er derfor politiets teori, at den hovedtiltalte mafiaboss beordrede drabet på journalisten, et drab, som så blev udført for penge af to anholdte, altmuligmanden og rapperen.
Sagen er langtfra løst endnu, og hele politiets teori skal selvfølgelig underbygges og bevises, men forløbet viser med stor tydelighed, hvor langt nogle kriminelle er villige til at gå for at slippe af sted med deres kriminalitet og ramme dem, der kommer dem på tværs.

Øjenåbner

Formanden for det hollandske politiforbund har sagt, at drabene i de seneste år er gået fra interne opgør til drab på helt uskyldige og til samfundets top, og at Holland efter hans mening har fået karakter af en decideret “narkostat”.

Sagen er en øjenåbner til ethvert land og enhver politistyrke og må understrege nødvendigheden af effektivt at overvåge og bekæmpe de grupperinger, der er involveret i organiseret kriminalitet, og som ikke betragter sig som en del af samfundet.

Venlig hilsen Bent

Mange lagde blomster og mindeord på stedet, hvor Peter de Vries blev myrdet. Som tv-reporter var han blandt andet kendt for at tage fat på store kriminalsager og se på dem fra nye vinkler. Han blev 64 år og efterlader sig kone og to børn.

Sponsoreret indhold