I lovens navn

Politiet narrede kriminelle: 800 anholdt – sigtet for drab og narkohandel

3. august 2021 Af Bent Isager-Nielsen Foto: Panthermedia og Aller Media
Bent Isager-Nielsen, tidligere chef for Rejseholdet, fortæller om en verdensomspændende politiaktion, der lokkede mange kriminelle i fælden.

Medierne har i den senere tid været fulde af beretninger om en verdensomspændende politiaktion, der har ført til anholdelser af hundredvis af kriminelle og opklaring af grove sager i mange lande.
Kan du fortælle lidt om baggrunden for sagen og om, hvorfor især Sverige tilsyneladende fik så meget ud af operationen?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Venlig hilsen AS

Hej AS
Sagen, du refererer til, er blevet kaldt operation Trojan Shield.
Det er én af de største, globale politioperationer, der er set.
Mandag den 7. juni 2021 slog politiet til i 16 lande – fra Australien over USA til Danmark og Sverige.

Især det amerikanske FBI, det australske politi og det europæiske politisamarbejde Europol havde afgørende roller i aktionen.
Ved aktionen blev der anholdt over 800 personer verden over og gennemført tusinder af ransagninger.

De anholdte er sigtet for drab, drabsforsøg, hvidvaskning af penge og narkohandel og meget mere.
Aktionen blev primært ledet af FBI og Europol – og især politiet i Holland og Sverige. Man forventer flere anholdelser og opklaringer i den kommende tid.

Læste millioner af beskeder

Det er kendt, at kriminelle nogle gange benytter krypterede telefoner til at tale, chatte og sende beskeder til hinanden.
FBI etablerede i 2018 efter et tip fra en kilde en app, som man kaldte Anom.

Denne app blev i kriminelle miljøer verden over lanceret som en sikker kommunikationsplatform.

Hvad kriminelle verden over ikke vidste var, at det var FBI, der stod bag. Siden da har politiet verden over holdt sandheden om Anom hemmelig, samtidig med at masser af kriminelle benyttede den som det, de troede var en sikker platform for planlægning og udførelse af særdeles grov kriminalitet.

Europol har for eksempel læst over 27 millioner af de beskeder, som kriminelle har udsendt. Fantastisk godt politiarbejde.

Skeler til Danmark

Sverige har, som du også er inde på i dit spørgsmål, nærmest scoret Jackpot, da politiets smarte træk med Anom snød kriminelle verden over.

Svensk politi har meddelt, at man ved aktionen anholdt 155 personer, opklarede en mængde grove sager og forhindrede mindst 100 drab.
Tallene viser, hvor hårdkogte mange svenske kriminelle er.

Som jeg har skrevet om før, er Sverige plaget af drab, attentater og grov kriminalitet i øvrigt i et voldsomt omfang – også i sammenligning med Danmark.

Og svensk politi har haft svært ved at opklare mange af de groveste sager.
Sverige topper også de europæiske lister over antallet af skuddrab.
Bander dominerer i en række forstæder, og svensk politi har længe haft svært ved at inddæmme de kriminelle, som for en betydelig dels vedkommende består af udenlandske klaner og andre kriminelle med indvandrerbaggrund.

Svenskerne har gennem længere tid skelet til Danmark for at høste erfaringer om relevant lovgivning og bekæmpelse af kriminalitet begået af bander og kriminelle kliker.

Svenske klaner inddriver skat

Familieklaner i Göteborg, Malmø og andre svenske byer har ifølge både svenske politifolk og forskere nærmest overtaget magten i flere bydele.
Klanerne inddriver en slags skat, har egne retssystemer og tvinger mænd og kvinder til at gifte sig på tværs af familier for at skabe alliancer.

Sidste efterår udtalte den daværende svenske vicerigspoltichef Mats Löfving, at Sverige havde i hvert fald mindst 40 klaner, som stod bag særdeles tung kriminalitet.

Hans besked ændrede tonen i Sverige, sådan at det pludseligt blev legalt at tale åbent om navngivne, kriminelle familier og problemer opstået som følge af indvandring.
Politiet i Sverige håber nu, at man med ny lovgivning, blandt andet efter inspiration fra Danmark og dansk politi og på baggrund af det afgørende gennembrud i operation Trojan Shield, er godt på vej i forhold til at øge effektivitet i forhold til at bekæmpe alvorlig kriminalitet.

Godt rustet

Danmark har kun haft en underordnet rolle i Trojan Shield.
Det kan betyde, at danske kriminelle ikke har benyttet app’en Anom.

Men heldigvis tyder meget på, at dansk politi og Danmark i det hele taget er langt bedre rustet i kampen mod indvandrertung og anden organiseret kriminalitet end mange andre lande.

Hele sagen viser i øvrigt klart, at moderne politiarbejde ofte viser sin succes længe efter den begåede kriminalitet.
Det kan nemlig tage lang tid at opklare alvorlig kriminalitet, og det er værd at huske, når man som borger indimellem synes, at der ikke rigtig sker noget i forlængelse af den kriminalitet, man jo hører om hele tiden.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold