I lovens navn

Trods kriminalitet: Tag bare til New York – men vær vågen

9. august 2022 Af Bent Isager-Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix og privat
Kriminaliteten og antallet af drab stiger mange steder i USA, men man kan stadig trygt besøge en metropol som New York – bare man er opmærksom, når man går rundt i det offentlige rum, skriver Ude og Hjemmes krimiekspert, Bent Isager-Nielsen.

Jeg har med interesse fulgt med i situationen i USA, hvor kriminaliteten tilsyneladende eksploderer for tiden mange steder.

Jeg ved, at du følger med i den slags og jævnligt besøger “Guds eget land”. Kan du sige noget om det, og om man efter din mening skal være bekymret for at rejse til New York?

Venlig hilsen AB

Hej AB

Et rigtig godt og relevant spørgsmål.

Det korte svar efter min mening er både ja og nej. Der er for tiden rigtig meget, der tyder på, at voldskriminaliteten og antallet af drab stiger mange steder i USA.

Men jeg mener også, at man stadig kan rejse til New York og glæde sig over denne fantastiske by. Det gør jeg i hvert fald.

Jeg har flere gange skrevet om forskellen mellem Danmark og USA, når det kommer til områder som politi, retsvæsen, straf og lovgivning.

Og mange følger jo nok med i mediernes omtale af skoleskyderier, politiske slagsmål om våbenlovgivning og følgevirkninger af bevægelser som #metoo, #blacklivesmatter og #defundthepolice.

Især efter politidrabet på George Floyd skete der en voldsom polarisering og øgede spændinger mellem forskellige befolkningsgrupper i USA.

Skræmmende udvikling

De voldsomme nedskæringer af politiets budgetter har utvivlsomt medvirket markant til den øgede kriminalitet. Der er heller ingen tvivl om, at politiet i mange byer efter voldsom kritik blev handlingslammet, tilbageholdende og nærmest bange for at udøve politimyndighed.

Jeg var i maj i år sammen med journalist og forfatter Stine Bolther kursusleder på kurset “Kriminalreporter i New York” for en gruppe danske journalister.

Et lignende kursus holdt vi også i 2019, og det var tydeligt, at meget har ændret sig på de tre år. Der har været ændringer og udskiftninger i toppen af både politi- og bystyret i New York, og også i denne metropol har man mærket eftervirkningerne af de senere års skræmmende udvikling overalt i USA.

Politiske strømninger og forhold har gjort det vanskeligere at varetægtsfængsle visse kriminelle, hvilket har medvirket til, at et større antal hjemløse, psykisk syge, misbrugere og utryghedsskabende personer, som tidligere typisk kom i fængsel, nu gennem nogen tid har været synlige i gadebilledet og ikke mindst i New Yorks subway, altså undergrundsbane.

Vold i undergrundsbanen

Los Angeles på den amerikanske vestkyst har i den senere tid været plaget af modbydelige drab.

Efter Black Lives Matter-protesterne flirtede byens nu afgående borgmester med Defund the Police-bevægelsen og skar en milliard kroner af politiets budgetter. Noget, der har medført en markant stigning af kriminaliteten.

Voldsom kriminalitet og mange drab kan ingen politikere, uanset politisk ståsted, sidde overhørig. Som præsident Joe Biden for nylig udtrykte det:

– Både demokrater og republikanere bør gøre noget ved kriminaliteten.

I New York prøver bystyret og politiledelsen for tiden at forebygge og bekæmpe den stigning af overfald, der har været i det offentlige rum, ikke mindst i undergrundsbanen.

Der har ikke været samme voldsomme stigning i antallet af drab i New York som i andre amerikanske storbyer, hvilket måske skyldes, at New York rent faktisk har en – efter amerikanske forhold – stram våbenlovgivning.

Orden og tryghed

New York har fået både ny borgmester og ny politidirektør. Den nye borgmester, Eric Adams, der er tidligere politibetjent, forsøger at tvinge hjemløse væk fra undergrundsbanen og gaden, hvor mange af dem bor, og ind på herberger.

Målet er at skabe orden og tryghed.

Den nye politidirektør Keechant L. Sewell, en tidligere efterforsker i politiet, står overfor en gigantisk udfordring.

Hun er en dygtig og karismatisk topleder, som jeg og kursisterne fik lejlighed til at møde under kurset.

Vi mødte også advokater, efterforskere, journalister, dommere og retsmedicinere, der kunne give os et kvalificeret indblik i forholdene på kriminalitetsområdet. Men vigtigst af alt var jo at være til stede i byen.

Flinke newyorkere

Vi bevægede os stort set kun rundt til fods og i undergrundsbanen, og alt i alt var indtrykket i New York, at politiet og myndighederne er i gang med at få styr på kriminaliteten, og at subwayen stadig fortrinsvis er fyldt med flinke newyorkere.

Så jeg vil bestemt ikke mene, at man skal være bekymret for at tage til pragtfulde New York, en sydende og spændende by med en atmosfære som få andre storbyer i verden.

Lidt forsigtighed og opmærksomhed, når man bevæger sig rundt i det offentlige rum, er dog som altid en god idé.

Venlig hilsen Bent

På et kursus i New York mødte jeg for nylig byens nye politidirektør Keechant L. Sewell.

Sponsoreret indhold