Ta’ ansvar og medansvar for kattene

Også i år står Dyrefondet og syv andre dyreværnsorganisationer bag Kattens Uge under sloganet “Ta’ ansvar for katten”.
I løbet af næste uge – uge 39 – er der oplysningskampagner og ophængt posters hos dyrlæger og på dyrehospitaler. Der bliver desuden indlæg i medierne, hvor der opfordres til at udvise ansvarligt ejerskab og til at tage medansvar for ejerløse katte.
I forbindelse med de ejerløse katte siger Dyrefondets direktør Vibeke Haslund:
– Husk, at det er en myte, at en ejerløs kat blot kan fange mus og rotter for at klare sig. En ejerløs kat overlever kun, hvis den kan finde mad nær vores boliger, eller hvis den bliver fodret. En ejerløs kat har ikke noget godt liv.

Kæledyrs-annonce fik følger: Kattene førte os sammen
Din kat skal registreres
I forbindelse med Kattens Uge opfordrer Dyrefondet og de andre dyreværnsorganisationer også til at huske at få katten mærket og registreret i de to danske katteregistre: Det Danske Katteregister, katteregister.dk, og Dansk Katteregister, dansk-katteregister.dk.
For at understrege vigtigheden af at mærke og registrere familiens kat har organisationerne bag Kattens Uge udgivet e-bogen “Lillemis bliver væk” målrettet børn og børnebørn. E-bogen kan læses og downloades på bl.a. Dyrefondets hjemmeside.

Kattens supersanser
Giv din kat et sikkert liv
Selv om der er særligt fokus på katten i uge 39, er det selvfølgelig vigtigt, at man hele året er opmærksom på kattens velfærd, trivsel og sikkerhed.
Der er for eksempel alt for mange katte, der bliver dræbt i trafikken. Det er vanskeligt at finde en opdateret statistik, men Naturstyrelsen anslog tilbage i 2002, at det drejer sig om op mod 70.000 katte, der hvert år bliver dræbt af biler. Det er en tragedie for både kat og katteejer, men du kan gøre en aktiv indsats for at sikre din kat.
– En katteejer, som bor i hus, kan hegne grunden ind og derved beskytte katten mod trafikkens farer. Der er en række gode løsninger inden for kattesikre indhegninger, og man kan få rimeligt billige brugbare og velafprøvede løsninger, siger Vibeke Haslund og fortsætter:
– Bor man i lejlighed, kan man sørge for, at katten bliver inde og i stedet tilbyde et godt og stimulerende miljø i hjemmets rum. Man kan nemt kattesikre en altan, der dermed bliver omdannet til en attraktiv løbegård. Det er ikke nødvendigvis synd for katten at leve indendørs.
Selv om der er særligt fokus på katten i uge 39, er det selvfølgelig vigtigt, at man hele året er opmærksom på kattens velfærd, trivsel og sikkerhed.

Kenneth var tæt på at dø: Hunden gav mig livet tilbage
Vidste du det?
Hvis du fodrer en ejerløs kat i nabolaget, skal du tage det fulde ansvar for den. Fuldt ansvar betyder, at du skal få den indfanget, så den kan blive tjekket for sygdomme. Er den sund og rask, skal du sørge for neutralisering. Du skal fortsat fodre den og holde øje med dens sundhed og eventuelt sikre assistance fra en dyrlæge, hvis der er brug for det.
Hvis du passer godt på din kat, øger du sandsynligheden for, at den får et langt liv. Katte kan i gunstige tilfælde blive over 20 år uden at få nævneværdige skavanker. Regelmæssige sundhedstjek hos dyrlægen kan forebygge aldersrelaterede svækkelser.
Overvej, om du kan undvære foderskålen. Hvis katten skal arbejde for at finde sin mad, er det en ekstra stimulation af sanser og hjerne.
I kommende numre af “Bladet for Dyrevenner”, blandt andet i oktober og december i år, bringer Dyrefondet interviews og reportager med og om foreninger og enkeltpersoner, der arbejder med genudsætningsprojekter for ejerløse katte. Følg med på Dyrefondets hjemmeside, eller bliv støttemedlem, og få bladet med posten. Så bidrager du også til øget dyrevelfærd.

Schæferen er meget bedre end sit ry
Fakta om Dyrefondet
Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen. Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår. Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.
Læs mere på dyrefondet.dkog følg fondet på Facebook.
